İstanbul Boğazı’nda satılık 60 yalı! Fiyatlar yüzde 30 düştü

İstanbul Boğazı’nda satılık 60 yalı! Fiyatlar yüzde 30 düştü

İstanbul'un 'boğaz hattı yalıları' olarak nitelendirilen çok sayıda gayrimenkul fiyatında ciddi düşüş yaşanıyor.

İstanbul Boğazı’nda satılık 60 yalı! Fiyatlar yüzde 30 düştü
16px
24px
24.09.2018 15:03
ABONE OLgoogle

Yetkililer geçen yıl bazı yalıların 15 milyon dolardan satıldığını ancak bu yıl aynı yalıların 10 milyon dolardan zor alıcı bulduğunu söylüyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, yabancı vatandaşların çok fazla talep göstermediğini belirten Gayrimenkul Danışimanı Seren Selim, "3 gün önce Emirgan'da 17 milyon dolara sattığımız yalının fiyatını 15 milyon dolara indirdik. Boğaz hattı olduğundan hep dolar ve euro bazında satılıyor. Bu kadar indirimi rağmen yinede satılığa çıkarılan yalıların alıcısı yok" dedi.

Yıllardır yalı satışı ile ilgilenen Gayrimenkul satış uzmanı İlknur Art ise, yalı fiyatlarında ciddi bir düşüş olduğunu bu sebeple çok fazla satış olmadığını söylüyor. Art, "Yalı piyasasında ciddi bir düşüş var. Tabi bu düşüş yalı sahibinin ihtiyacına göre de kademeli olarak değişiyor. 1 yıl önce 15 milyon dolara satılan yalılar şu an 10 milyon dolardan satılıyor ancak hala alıcısı yok. En son benim bildiğim bir iş adamı yalı aldı. Onun dışında bildiğim yok" ifadelerini kullandı. Ünlü iş adamının lüks yalısı 25 milyona satışa çıkarıldı

İstanbul Boğazı'nın her iki yakasında 366'sı tarihi eser niteliğinde 600 yalı yer alıyor. Bunların 30'u tarihi eser değerinde olan 60 yalı şu anda yeni sahibini bekliyor.

Ayıkcan Emlak Gayrimenkul Danışmanı Sinem Ayıkcan Yılmaz, yabancıların yalılara son dönemde ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekti.  Kıbrıslı Yalısı’nın müştemilatını 30 milyon dolara hangi iş adamı aldı?

— Yabancıların şöyle bir düşüncesi var; dolar çok yükseldi, bizim paramız TL bazında çok kıymetli, burada da mülkler TL ile satılıyor, o yüzden benim şansım daha fazla ve çok daha iyi bir mülk alabilirim. Doların çok fazla artmasıyla yalı satışlarında müşterilerin beklentilerinde düşüş oldu. Artık yeni bir kanun çıktı, dolar ve euro telaffuz edemiyoruz, dolayısıyla şu anda rakamların hepsini TL'ye çevirmek durumundayız. Yerli müşteriler yüzde 40, yüzde 50'ye varan indirimler talep ediyorlar. Bu sadece yalılar için geçerli değil, tüm boğaz hattı için söyleyebilirim. Yabancılar için ev sahipleri indirimi geçerli kabul etmiyor. Türkiye'de yaşayanları ve yurt dışında yaşayanları ayrı kategorize etmiş durumdalar. En çok Arap ülkelerinden talep var. Özellikle Katar'dan çok fazla talep geliyor. Daha önce Katarlılara çok önemli iki yalı satıldı.  Tarihi af... Boğaziçi'ndeki yalılar da dahil edildi

— Biri Sarıyer'deki Kocataş Yalısı, Yeniköy'deki Şehzade Burhaneddin Efendi Yalısı. O tarz mülkler zaten boğazda çok az. Belki bir tane çok değerli olan aslında sahil sarayı olarak nitelendirebileceğim Zeki Paşa Yalısı var. O tarz mülkler çok ciddi anlamda talep görüyor. Daha çok çevreden görünmeyen, büyük ailelerin yaşayabileceği tarzda mülkler talep ediliyor. Villalara da çok ciddi anlamda talep geliyor."

BOĞAZDA KAÇ YALI VAR?

İstanbul Boğazı'nda, Sarıyer'de 136, Beykoz'da 109, Üsküdar'da 84, Beşiktaş'ta ise 37 tarihi eser niteliğinde yalı var. Boğaz'daki toplam birinci sınıf tarihi yalı sayısı ise Beykoz'da 18, Üsküdar'da 24, Sarıyer'de 41 ve Beşiktaş'ta altı olmak üzere 89 adet. İkinci sınıf tarihi yalıların dağılımı ise Beykoz'da 64, Üsküdar'da 20, Sarıyer'de 74 ve Beşiktaş'ta 30 olmak üzere toplam 208 adet. Üçüncü sınıf tarihi eser niteliği taşıyan yalılar ise Beykoz'da 27, Üsküdar'da 20, Sarıyer'de 21, Beşiktaş'ta ise bir olmak üzere toplam 69 adet.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde