İsraf araştırması: Haftada iki ekmek çöpe gidiyor

İsraf araştırması: Haftada iki ekmek çöpe gidiyor

Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği israf araştırmasına göre yurttaşlar haftada bir alışveriş yapıyor. Tasarruf yapanların oranı ise yüzde 38.1.

İsraf araştırması: Haftada iki ekmek çöpe gidiyor
16px
24px
12.01.2019 17:16
ABONE OLgoogle

Türkiye genelinde yapılan araştırmanın 26 ilde 2 bin 209 tüketiciyle yapılan anketlere dayanıyor.

18-29 yaş aralığında, bin 405 ve 3 bin lira gelir grubunda, evli ve ücretli çalışanlar ile yapılan araştırmada aylık ortalama hane giderlerinden, konut, otomobil ve eşya sahipliğine; bireylerin israf algısından gıda, ekmek, giyim,  tüketim davranışına ve israfına; geri dönüşüm kavramının toplumdaki yerinden, bireylerin tasarruf, birikim ve borçlanma davranışlarına kadar pek çok başlık bulunuyor.  

Tasarruf aracı altın

Son bir yıl içerisinde aylık gelirinin bir bölümünü biriktirerek finansal tasarruf yapanların oranı 2017’de yüzde 13,6 iken, 2018 yılında bu oranın yüzde 38,1 olarak belirlendi. Yurttaşlar tasarruf aracı olarak altını tercih ediyor. Geçen sene ise tasarruf aracı banka mevduatlarıydı.

Alışverişte tercih market ve pazar

Buna göre yurttaşların çoğu haftada bir alışveriş yapıyor. Alışveriş için ilk sırada market, ikinci sırada pazarlar yer alıyor. Evlerin çoğunda ise yemek pişiriliyor.

Haftada iki ekmek çöpe gidiyor

Günlük ekmek tüketiminin ortalama 0.78 olduğu kaydedilen araştırmada ekmeği tüketmeden çöpe atanların oranı ise yüzde 11.7. Bu da haftada iki ekmeğin çöpe atıldığı anlamına geliyor.

Yurttaşlar gıdaların çöpe atılma nedeni olarak da gıdanın bozulması ve tüketilememesini gösteriyor.

Her üç kişiden birinin otomobili var  

Cep telefonu kullanıcılarının çoğu ise akıllı telefon kullanıyor ve telefonlar 3.7 yılda bir değiştiriliyor. Gençlerin cep telefonu değiştirme sıklığı ise daha fazla. Gerekçe, yeni modellerin çıkması.

Otomobil sahipliği bir önceli yıla göre artış kaydederken, yüzde 27.3’lük oranı yüzde 31.1’e yükseldi.

Yani her üç kişiden birininin otomobili var. Otomobil değiştirme sıklığı ise sekiz yıl. Yurttaşların çoğu ise toplu taşıma aracı kullandığını belirtti. Bunun gerekçesi ise otomobile göre daha ekonomik olması.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde