İşletmelere şok haber! Ticari kredilerde sıkılaşma sinyali

İşletmelere şok haber! Ticari kredilerde sıkılaşma sinyali

Bankalar ikinci çeyrekte ticari kredi standartlarında sıkılaşma bekliyor

İşletmelere şok haber! Ticari kredilerde sıkılaşma sinyali
16px
24px
06.04.2018 15:35
ABONE OLgoogle

Reel sektörde banka kredilerine erişim konusu tartışılmaya devam ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) anketi ticari kredi standartlarında sıkılaşma sinyali ortaya koydu.

TCMB'nin banka kredileri eğilimlerinin izlediği Banka Kredileri Eğilim Anketi, 2018 yılının ilk çeyreğinde borç yapılandırma ağırlıkta olmak üzere ticari kredilere talep artarken ikinci çeyrekte standartların sıkılaştırılacağı yönünde olduğunu gösterdi.

Bankalar, işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartları ilk çeyrekte beklentilerine uygun olarak temelde aynı bıraktı. İşletme kredilerine uygulanan standartları gevşetici yönde etkileyen faktör genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler olurken, standartları sıkılaştırıcı yönde etkileyen faktör ise talep edilen teminatlara ilişkin riskler oldu.

KÂR MARJLARI AZALTILDI

Öte yandan işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan kredi koşul ve kurallarına bakıldığında; ortalama krediler üzerindeki kâr marjlarının azaltılarak koşulların gevşetildiği, teminat ihtiyacı ve vadeye ilişkin koşul ve kuralların sıkılaştırıldığı görüldü.

YENİDEN YAPILANDIRMA TALEBİ

Anket sonuçlarında ilk çeyrekte ticari kredi talebinde artış da öne çıktı. İşletmelere verilen kredilerde, sabit yatırım ve krediler üzerindeki vergi ve benzeri yüklerin talebi azaltıcı yönde etkileyen faktörler olduğu; borcun yeniden yapılandırılması ile stok artırımı ve işletme sermayesi talebinin ise kredi talebini artırıcı yönde etkileyen faktörler olduğu belirtildi.

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde ise yılın ilk çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının sıkılaşmaya devam ettiği görüldü. Bu dönemde yurt dışı fonlama maliyeti ve diğer koşul ve kurallar, yurt dışı fonlama koşullarını sıkılaştırıcı yönde etkiledi. 2018 yılı ikinci çeyreği için beklenti, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın süreceği yönünde.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde