İş dünyası hızla lidersiz takımlara mı dönüşüyor!

İş dünyası hızla lidersiz takımlara mı dönüşüyor!

İş dünyasının hızla lidersiz takımlara dönüştüğünü kaydeden Kapilow, orkestraların kendi kendilerini yöneten lidersiz takımlara mükemmel örnekler oluşturduğunu vurguladı.

İş dünyası hızla lidersiz takımlara mı dönüşüyor!
16px
24px
19.04.2018 14:57
ABONE OLgoogle

Dünya çapında üst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme şirketi Odgers Berndtson’ın bugünün liderleri ile geleceğin liderler adaylarını bir araya getirmek üzere Ekim 2017’de Türkiye’de başlattığı sosyal sorumluluk projesi “CEO for a Day - Bir Gün CEO” programı katılımcı kurumlar ve öğrenciler nezdinde büyük beğeni topladı. 

Bir Gün CEO programı kapsamında aday gösterildikten sonra detaylı bir değerlendirme ve gelişim süreci sonucunda seçilen yüksek potansiyel sahibi öğrenciler, Türkiye’nin alanında lider şirketlerinin CEO’ları ile bir tam güne yayılan benzersiz bir deneyim yaşıyorlar.

Program süresince tasarım odaklı düşünme, problem çözme, gelecek yönetim kurulları, sıfırdan şirket kurma, kendi hikayesini oluşturup anlatma gibi pek çok gelişim çalışmasına da katılan öğrenciler, CEO’larla planlanan günde iş dünyasının dinamiklerini bizzat deneyimleme fırsatı bulmaları hedeflendi. 

Öğrenciler gerek programın bütününden gerekse CEO’lar ile geçirdikleri bir günden, beklentilerinin ötesinde faydalandıklarını ve bundan sonraki kariyerlerini şekillendirmek üzere ilham aldıklarını belirtirlerken, CEO’lar da özenle seçilmiş bu genç lider adayları ile paylaşımlarının son derece ufuk açıcı olduğunu ve farklı nesiller arasında iletişimi arttıran bu programın devam etmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

“Bir Gün CEO” Programı’nın 2017/18 dönemi ile Odgers Berndtson’ın Türkiye’deki 20. yılı kutlaması özel bir Zirve Etkinliği ile gerçekleşti. Zirvede, dünyaca ünlü besteci ve orkestra şefi Rob Kapilow’un İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile programa katılan iş dünyası temsilcileri ve öğrencilerle gerçekleştirdiği sıra dışı performansı büyük beğeni topladı. 

DEĞİŞİM KAPASİTEMİZİ DE ARTIRALIM

Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen performansın açılış konuşmasını yapan Bir Gün CEO Danışma Kurulu Üyesi ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, eskiden doktorluk, avukatlık, mühendislik gibi ebedi var olacak gibi görünen pek çok mesleğin yapay zeka sayesinde ortadan kalkacağına dikkat çekti. Özyeğin, “Artık üniversitede öğrenilen şeyler daha mezun olmadan geçerliliğini kaybediyor. Eskiden etkileşim lideri, çözüm mimarı, veri bilimcisi diye meslekler yoktu. İşe alımlarda artık en çok aranılan yetkinlik istatistiksel analiz ve veri madenciliği, yazılım sürüm kalite sistemleri, ağ ve bilgi güvenliği gibi bizim dönemimizde hiç olmayan meziyetler. Hayat boyu öğrenmek yerine artık hepimizin unutmaya ve yeniden öğrenmeye açık olması gerekiyor. Devletler geleceği tasarlamak için pek çok çalışma yapıyor ama tek başına devletlerin hazır olması çözüm değil. Bizlerin de öğrenim kapasitesi ile birlikte değişim kapasitemizi de artırması lazım. Gençlerimize gidecekleri yolda mentorluk eden herkesi canı gönülden kutluyorum. Bu program bize önemli bir eğitim gelişim ve ilham kaynağı oldu” şeklinde konuştu. 

GELECEKTE SİSTEM LİDERLİĞİNİ ÇOK DUYACAĞIZ 

Danışma Kurulu Üyesi ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise, mevcut iş yapış şekillerinin iş dünyasını ileri taşıyamayacağı bir döneminin başladığına değindi. Okyay, şöyle devam etti: “İş dünyası da bu değişimden payını alıyor. Yeni nesil şireketleri yönetmek de tabii yeni nesil liderlerle olacak. 21 yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil öğrendiklerini unutup yeniden öğrenemeyenler olacak. Yeni dönemde liderlerden ekiplerini yönetmeleri değil yönlendirmeleri bekleniyor. Gelecekte sistem liderliğini çok duyacağız. Sorumlu ve duyarlı liderliğe daha çok ihtiyaç olacak. Bu nedenle insan kaynağımızı bu yeni döneme hazırlamak lazım. Kollektif çaba ve ortak akılla ancak bunu yapabiliriz.”

HİYERARŞİK YAPILAR YERİNE ORTAK AKIL

Yaşanan yoğun belirsizlik ortamında, artık iş dünyasının da giderek daha az hiyerarşik yapılarla sürdürülebilir performans ortaya koymaya başladığını kaydeden Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar ise,“Biz de, iş dünyasında ortak akıl ile hareket kabiliyetinin artırılmasına destek olmayı önemsiyoruz. Bu amaca katkı sağlaması hedefiyle Türkiye’de de başlattığımız “Bir Gün CEO” programı kapsamında, CEO'lar ve gençler geleceğin yönetim sorunlarını tartışıyor, nesiller arası ve kurumlar arası bir "ortak akıl" platformu oluşturuyorlar” dedi. 

Deneyimlerinin, her bir ekip üyesinin liderlik sorumluluğu üstlendiği taktirde takımların rahatlıkla üstün performans ortaya koyduğunu gösterdiğini kaydeden Bozoklar, doğru iş ve çalışma modellerinin geliştirilmesinin de bugünün liderlerinin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. 

LİDERSİZ TAKIMLARA DOĞRU

Bir Gün CEO programı kapsamında İstanbul’a gelen Maestro Rob Kapilow da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde liderlik, işbirliği, müzakere, değişimin yönetimi, inovasyon, yaratıcılık, uzlaşma, anlaşma ve fikir birliği gibi önemli konu başlıklarına müzik üzerinden yaklaşarak, iş dünyasına ve genç lider adaylarına kritik tavsiyelerde bulundu. 

Başta New York, Boston ve Toronto olmak üzere, dünyanın önde gelen senfoni ve filarmoni orkestraları ile gerçekleştirdiği programlarda Maestro Kapilow; klasik müziği kullanarak iş dünyası, akademi ve sanat dünyası arasında köprüler kuruyor, farklı yetenekleri dayanışma ve ortak akıl ile harekete geçirerek kurumların 'sıradışı performans' yakalayabilmeleri için ilginç ipuçları veriyor.

İş dünyasının hızla lidersiz takımlara dönüştüğünü kaydeden Kapilow, orkestraların kendi kendilerini yöneten lidersiz takımlara mükemmel örnekler oluşturduğunu vurguladı. Kapilow, “Orkestralardaki her bir müzisyen harika bir performans sergileyebilmek için sürekli olarak neredeyse sonsuz sayıda karmaşık karar vermek durumundadır. Onların karar alma süreçlerindeki psikolojik ve pratik dinamiklere yakından bakmak, büyük lidersiz takımları başarılı kılan unsurlar konusunda bizleri aydınlatabilir ve ayrıca en iyi niyetlerle kurulmuş takımların dahi rayından çıkmasına neden olan dinlememe tuzaklarını nasıl bertaraf edeceğimizi gösterebilir” dedi. 

Yeni Nesil Liderlik için CEO’lardan Ortak Reçete

1- Gelişen teknolojilerle otoriter liderlik tarzı, giderek yerini kapsayıcı liderliğe bırakıyor. Alanınızda iddialı olun, konunuza tüm boyutları ile hakimiyetinizi artırın. Kendi çalışma alanınızda herkesin saygı duyacağı düzeyde bilgili olun. 
2- Artık star liderlere değil, işinin ehli yetkin liderlere ihtiyaç var. Bunun için egonuzu sıfırlayın, mütevazı olun.
3- Sadece yeteneğinize, etiketlerinize, ailenize güvenmeyin. Kendinize güvenin, daha çok çalışın ve kendinize doğru ekiplerle çalışma fırsatları yaratın.
4- Emir-komuta zinciri ile iş yapmak yerine kucaklayıcı olun; takımınızı doğru yönlendirin ve onlara rehberlik edin. 
5- Şeffaf, dürüst, güvenilir olun ve sorumluluk üstlenin. 
6- Sadece iş yaşamında değil, hayatın her alanında takımınıza ilham verin, motive edin. 
7- Değişime direnmeyin, gelişime açık olun. 
8- Yetenekler, hiç ummadığınız yerlerden çıkabilir, daha önce bakmadığınız alanlara taze perspektiflerle ve daha önce bakmadığınız insanlarla birlikte bakın.
9- Takımınız için fikirlerin özgürce ifade edilebileceği ortamı tasarlayın. Herkese kulak verin, muhakemenize güvenin ve "sonsuz olasılıkları" dinleyin. Takım her şeydir, artık herkes lider!
10- Unutmayın! Sonuçta sevdiğiniz değer verdiğiniz insanlarla birlikte mutluysanız başarmışsınızdır. 

Bir Gün CEO Danışma Kurulu
Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Hüsnü Özyeğin (Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı)
Arzuhan Doğan Yalçındağ (Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi)
Zeynep Bodur Okyay (Kale Grubu Başkanı ve CEO’su)
Virginia Bottomley (Odgers Berndtson Yönetim Kurulu & CEO Grubu Başkanı)

Bir Gün CEO Katılımcı kurumlar
1.    Agah Uğur (Borusan Holding CEO’su)
2.    Ahmet Dördüncü (Akkök Holding CEO’su)
3.    Hakan Ateş (Denizbank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su)
4.    Hakan Şahin (Nobel İlaç CEO’su)
5.    Hüseyin Gelis (Siemens Türkiye CEO’su)
6.    Humphry Hatton (Deloitte Türkiye CEO’su)
7.    Marco Votta (Türk Traktör CEO’su)
8.    Mehmet Göçmen (Sabancı Holding CEO’su)
9.    Mehmet Ali Akarca (KoçSistem CEO’su)
10.    Murat Özyeğin (Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi)
11.    C. Müjdat Altay (Netaş CEO’su)
12.    Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su)
13.    Özge Bulut Maraşlı (Kanal D&Prodüksiyon CEO’su)
14.    Soner Cesur (Arvato Türkiye CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi)
15.    Zeynep Bodur Okyay (Kale Grubu Başkanı ve CEO’su)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde