İngiliz ajanstan manipülasyon: Yanlış haber geçtiler, dolar fırladı

İngiliz ajanstan manipülasyon: Yanlış haber geçtiler, dolar fırladı

İngiliz haber ajansı Reuters dün büyük bir manipülasyona imza attı.

İngiliz ajanstan manipülasyon: Yanlış haber geçtiler, dolar fırladı
16px
24px
26.04.2018 05:40
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası’nın kararı açıklanmadan önce “faizde değişiklik yok” haberi geçen Reuters, doları 4.10 TL’ye yükseltip birçok pozisyonu kapattırdı. Yanlış haberi 3 dakika sonra geri çekildi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) geç likidite penceresi faizinde 75 baz puanlık artırım yaptığı dünkü toplantısı, İngiliz haber ajansı Reuters'ın manipülasyon kokan skandal haberiyle gölgelendi.

PPK kararı açıklanmadan önce "faizde değişiklik yok" haberi geçerek dolarda yükselişe neden olan Reuters, birçok pozisyonun kapanmasını sağladı.

DOLARI UÇURDU

Piyasanın saat 14'te açıklanacak olan PPK kararını beklediği dakikalarda, Reuters saat 13:55'te finans dünyasını dalgalandıran anonsu geçti. Reuters, "Faizde değişiklik yok" şeklinde anons geçerken, bazı kanallar da bunu baz alıp Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmediği şeklinde haber yayınlandı. Bu haberin etkisiyle dolar 4.07 TL'den 4.10'un üzerine çıktı.

Reuters saat 13:58'de yani Merkez Bankası'nın kararının açıklanmasından iki dakika önce, 13:55'te servis ettiği haberi geri çekti. Merkez Bankası'nın kararının açıklanmasının ardından ise dolar 4.03'e kadar geriledi. Fakat, 10 yıllık ABD tahvillerinin faizinin yüzde 3.02'ye çıkması ve dolar endeksindeki sert yükselişin etkisiyle kur tekrar 4.10 TL'ye çıktı.

Reuters'ın yanlış haberinin özellikle vadeli işlem piyasasında birçok pozisyonun kapanmasına neden olduğunun altını çizen analistler, "Yanlış haber aynı zamanda Merkez Bankası'nın attığı adımın etkisini de zayıflattı. Son yıllarda görülen en büyük manipülasyon oldu" değerlendirmesinde bulundu.  CNN Türk ve NTV piyasayı manipüle mi etti!

YALAN HABER GEÇTİLER

13:55 "Faiz değişmedi" haberi geçildi.
13:57 Dolar 4.07'den 4.10'a çıktı.
13:58 Haber geri çekildi.
14:00 MB kararı ile dolar 4.03'e indi.

ENFLASYONA VURGU

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın, hafta içerisinde yaptığı sunumda işaretini verdiği parasal sıkılaştırmada dün önemli bir adıma imza atılarak, bu yılın ilk faiz artırımı gerçekleştirildi. PPK sonrası yapılan açıklamada, iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret edilirken, enflasyon ve beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.

Çekirdek enflasyonun da yüksek seyrettiğine işaret edilerek, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar verildiği vurgulandı. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğine vurgu yapılarak, "Merkez Bankası bağımsız değil, faiz artıramaz" diyenlere de adeta ders verilmiş oldu.

GÜVENİ YÜKSELTECEK

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, faiz artırımının oynaklığı azaltarak güveni yükseltebileceğini belirterek, "Merkez Bankası'nın bu adımını cesur bir adım olarak karşılamak mümkün. Karar metninde ikinci paragrafta değişiklikler mevcut. TCMB ithalat fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki riskleri arttırdığını ifade ediyor. Bu döviz kurlarını bir miktar daha kontrol altına almak istediğini ve ithalat fiyatları kaynaklı riskleri azaltmak istediğini gösteriyor" dedi. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise Merkez Bankası'nın piyasanın önünden gidip enflasyon odaklı olmaya devam ettiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde