İlaç karaborsaya düştü, Remdesivir bulunmuyor

İlaç karaborsaya düştü, Remdesivir bulunmuyor

Sağlık Bakanlığı’nın tedavi rehberinde güncelleme yapması gerektiğini belirten TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyeleri, “Ciddi yan etkileri olduğu bilinen hidroksiklorokin tedaviden çıkarılarak, hafif olgularda Favipiravir, orta-ağır olgularda Remdesivir rehbere alınmalı” ifadelerini kullandı.

İlaç karaborsaya düştü, Remdesivir bulunmuyor
16px
24px
16.10.2020 08:41
ABONE OLgoogle

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu Üyeleri Prof. Dr. Özlem Kurt Azap ve Doç. Dr. Osman Elbek, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Covid-19 enfeksiyonuna yönelik hasta tedavi rehberinin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Azap, “Tedavi süreci gözden geçirilmelidir. Yapılan araştırmalarda tedavide yeri olmadığı belirtilen ve ciddi yan etkileri bilinen hidroksiklorokin tedaviden çıkarılarak, hafif olgularda favipiravir, orta-ağır olgularda remdesivir rehbere alınmalıdır” dedi. Elbek ise Covid-19’u ağır seyreden hastalardan sadece parası olanların karaborsada bulunan Remdesivir isimli ilaca ulaşabildiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Azap, sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşanan ciddi sıkıntıların yanı sıra tedavi sürecinde de bir dizi sorun olduğunun altını çizerek şunları söyledi:


“Tedavi ile ilgili tartışmayı hidroksiklorokin ilacından başlatmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarına karşın Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan ve en son 9 Eylül’de güncellenen hasta tedavi rehberinde de bu ilacın yer aldığını gördük. Bu ilacın tedaviye bir etkisinin olmadığı açığa çıktı.

Kullanımda olan favipiravir ilacının klinik çalışmalarda da olumlu sonuçları olduğu için kullanılması anlaşılabilir.

Fakat artık dünya genelinde Remdesivir kullanılıyor. Klinik çalışmalarda bu ilaç öne çıktı. Özellikle orta ve ağır hastalarda kullanılan bu ilacın olumlu etkisi olduğu gözlemleniyor. Her hasta için değil ama ağır hastalar için bu ilacın rehbere girmesi gerekiyor.”

PARASI OLMAYANLAR TEHDİT ALTINDA

Doç. Dr. Elbek ise dünyanın önemli dergilerinde yayımlanan çalışmalarda hidroksiklorokin ilacının hiç bir şekilde işe yaramadığının ortaya konulduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın bu ilaç yerine remdesivir ilacını rehbere alması gerektiğinin altını çizen Elbek, şunları anlattı:

“Remdesivir ilacına erkenden başlandığı takdirde ağır hastalarda olumlu sonuç verdiği biliniyor. Ölüm oranının fazla olduğu ülkemizde de ağır hasta sayısı oldukça fazla. Bu gruba remdesivir ilacı şansını tanımak gerekiyor. Aksi takdirde karaborsa yaratılıyor. Bu durumda da parası olan ağır hastalar Remdesivir ilacına ulaşabiliyor, cebinde parası olmayanlar erişemiyor. Bu ilaç karaborsada değil Sağlık Bakanlığı’nın tedavi rehberinde yer almalıdır. Ağır Covid-19 hastaları bu ilaca erişebilmelidir.”

PANDEMİNİN MERKEZİ YENİDEN İSTANBUL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’daki vaka sayısına ilişkin ‘1 ayda yüzde 50’ arttı sözlerini uzmanlar değerlendirdi.

İstanbul’da önemli bir artış yaşandığının altını çizen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nilay Etiler, “Bakanın açıklamalarına bakılırsa pandeminin merkezi İstanbul’a tekrar kaymış oldu. Pandeminin başında da vakaların yüzde 60’ı İstanbul’da denmişti. Sonra ikinci artış başladığında daha çok Anadolu’da, yüzde 40’ı İstanbul’da dendi. Ama şuan yine vakaların yarısı İstanbul’da deniyor. Nisan Mayıs aylarına oranla vaka sayısı daha az bildiriliyor olmasına rağmen biz sahada daha yaygın vaka görüyoruz” ifadelerini kullandı.


TEDBİR ALINMADI

Tedbir alınmadığı sürece artışın devam edeceğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmaoğlu, “Bakan yaptığı açıklamasında vakaların arttığını söylüyor. Biz de sahadan vakaların arttığı yönünde bilgi alıyorduk. Tatil dönüşü İstanbul’da yaşanan nüfus artışıyla ek tedbirler alınmadı.

Toplu taşıma vs. gibi ortamlardaki yoğunluk nedeniyle vaka artışı yaşanması zaten bekleniyordu. Vakaların, Haziran Temmuz ayındaki verilerin iki katı olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu artış hızıyla Nisan ayıdaki sayıları tekrar görebiliriz” dedi.

Burcu Cansu/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde