İhlaszedelerden Başbakan'a mektup: Paramızı istiyoruz

İhlaszedelerden Başbakan'a mektup: Paramızı istiyoruz

75 bin mudisine olan yaklaşık 450 milyon dolar borcunu 15 yıldır ödemeyen İhlas Finans'ta mağdurların hak arama mücadelesi devam ediyor.

İhlaszedelerden Başbakan'a mektup: Paramızı istiyoruz
16px
24px
20.01.2016 06:40
ABONE OLgoogle
75 bin mudisine olan yaklaşık 450 milyon dolar borcunu 15 yıldır ödemeyen İhlas Finans'ta mağdurların hak arama mücadelesi devam ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na mektup yazan mağdurlar, alacaklarının ödenmesini istedi. İhlas Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, “Alacaklarımız 2 maddelik kanuna bakıyor. Siyasetçiler bu konuda bizlere yardımcı olmuyor.” dedi.

15 yıldır tasfiyede olmasına rağmen ödemelerin durma noktasına geldiği batık finans kurumu İhlas Finans'ta, mağdurlar siyasilerin sorunlarına ilgi göstermemesinden yakınıyor. 15 yıldır çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten İhlas Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu, son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na mektup yazdıklarını belirterek, alacaklarının ödenmesini istedi.

Alacaklarının 2 maddelik kanuna baktığını ifade eden Sakioğlu, “Paramızın ödenmesi için bir türlü gerekli kanuni düzenleme yapılmadı. 75 bin kişi 15 yıldır paralarını geri almak için uğraşıyor. Ancak siyasetçiler bu konuda bizlere yardımcı olmuyor.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İhlaszedelere bugüne kadar hiç randevu vermemesine rağmen İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören'le sürekli görüştüğünü ve samimi görüntüler verdiğini belirten Sakioğlu, “Siyasilerin güçlünün yanında değil mağdurun yanında olması gerekir. Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimden sonra Konya'daki balkon konuşmasında ‘hakkınızı helal edin' demişti. Helalleşmek için hükümetin İhlaszedelerin alacaklarına kavuşmasına aracılık yapması gerekir. Ya haklının yanında olarak 75 bin insanın parasına kavuşmasına olanak sağlayacaklar, ya da güçlünün yanında olup bizi mağdur etmeye devam edecekler.” diye konuştu.

Mudilerin alacağını batık şirketlere devrettiler

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın İhlas Finans hakkında tuttuğu denetim raporunda İhlas Finans'ta toplanan paraların grubun organik bağlantı içinde olduğu pazarlama şirketleri aracılığıyla İhlas Holding yöneticilerinin kurduğu şirketlere aktarıldığı tespit edilmişti. İhlas Finans'a el konulmadan önceki 6-7 aylık süre içinde sadece İstanbul'da kurulan 36 paravan şirkete herhangi bir teminat alınmaksızın senet mukabilinde 3 ile 5'er milyon dolar fon kullandırıldığı ve bu yolla paraların İhlas Holding ve İhlas Matbaa AŞ'ye aktarıldığı öğrenilmişti. İhlas Finans'ın 850 milyon doların üzerinde alacaklı göründüğü şirketlerin neredeyse tamamının sermayeleri çok düşük şirketler olduğu anlaşılırken, bu alacağın yüzde 95'lik bölümünün 234 firmadan olduğu ve bu firmaların İhlas Grubu'na yakın kişilere kurdurulduğu raporda yer aldı.

İhlaszedeler ikinci kez mağdur edildi

Bu şekilde mağdur edilen İhlaszedeler ise aradan geçen 10 yılın ardından bu paravan şirketler aracılığıyla tekrar mağdur edildi. 2010-2011 yıllarında İhlaszedelere ‘borcunuzu ödeyeceğiz' diyen İhlas Holding yöneticileri mudilerin alacaklarını yeniden yapılandırarak yaklaşık 6 yıl vade ile mudilere olan borçları paravan bayilere devretti. Ancak bayiler, 4 yıldır ödeme yapmadı. Bunun üzerine paralarını almak için icra yoluna gitmek isteyen mudiler yaptıkları ağır sözleşme yüzünden bu yola da başvuramadı. İhlas Holding yöneticileri mudilere olan borcunun büyük bir kısmını peşin ödemiş gibi gösterirken, mudilere olan borçlar ise bu bayi şirketlerinin üzerine yıkıldı.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde