İbrahim Betil: 16 Liraya insan hayatının değiştiği bir dünyada bir yemeğe 150 TL ödemek beni rahatsız ediyor

İbrahim Betil: 16 Liraya insan hayatının değiştiği bir dünyada bir yemeğe 150 TL ödemek beni rahatsız ediyor

Bir dönem bankacılığın önemli aktörlerinden olan daha sonra rotasını eğitime ve sivil topluma çeviren İbrahim Betil'in biyografisi  'Bir İnsan Birkaç Hayat' ismiyle raflardaki yerini aldı.

İbrahim Betil: 16 Liraya insan hayatının değiştiği bir dünyada bir yemeğe 150 TL ödemek beni rahatsız ediyor
16px
24px
30.10.2018 11:26
ABONE OLgoogle

Gazeteci Rahime Sezgin'in kaleme aldığı çalışma Betil'in çocukluk, gençlik yıllarına, eğitim- öğretim hayatına, ilk iş deneyimlerine ait tüm detaylarla beraber Yeni Demokrasi Hareketi'ndeki kısa süreli siyaset denemesinin yanı sıra TÜSİAD'daki çalışmaları ile birlikte ülkede demokrasinin gelişmesi için verdiği mücadeleyi, 50 yaşından sonra hayatının büyük bölümünü adadığı eğitim ve sivil toplum alanındaki sıra dışı girişimlerini aktarıyor.  

İsmini Teşkilat- Mahsusa'nın üyelerinden olan ve Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün yanında yer alan dedesi Karakaş İbrahim'den alan İbrahim Betil'in hayatı bir bakıma Türkiye'nin yakın tarihine de ışık tutuyor.

Türkiye'de bankacılığın geliştiği dönemde sektörün önemli isimlerinden  olan İbrahim Betil 94 ekonomik krizinin belirsizlik ortamında sahibi olduğu  Bank Ekspres'i satmak zorunda kalmasına doğru giden sürece dair çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.

İbrahim Beti, bankacılığa veda ettikten sonra Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) kuruluşunda önemli rol oynadı. Sivil topluma adım attıktan sonra İbrahim Betil'in hikâyesi ile birlikte Türkiye'ninki de değişiyordu. 'Gençler bizim geleceğimizse onlara güvenmeliyiz' diyen İbrahim Betil kitapta TEGV'dan ayrıldıktan sonra gençlerle bir araya gelerek Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı (TOG) nasıl kurduklarını çarpıcı örneklerle anlatıyor.

 'Benim için dünyadaki her canlı önemli' diyen İbrahim Betil, Sen De Gel Derneği'ni kurarak Gambia'da başlattıkları projeleri de ayrıntılarıyla aktarıyor. Dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biri olan Gambia'ya gidip geldikçe İbrahim Betil'in iç dünyasında yaşadığı değişimi "Günümüzde16 liraya bir insanın hayatının değiştiği bir dünyada bir yemeğe 150 TL hesap ödemek beni rahatsız ediyor." ifadelerinden okumak mümkün.

 Kitapta  yakın dostu Gazeteci- Yazar Gündüz Vassaf okul yıllarından yola çıkarak onun farklılıkları kucaklamasını, Hüsnü Özyeğin arkadaşı İbrahim'i bankacılığın koridorlarına nasıl çektiğini, Halis Komili başkanlık yaptığı dönemde Betil'in Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ndeki (TÜSİAD) demokrasi için verdiği mücadeleyi ve ENKA okullarının kuruluşunda birlikte yol aldığı dostu Prof. Dr. Ahmet Aykaç'da, İbrahim Betil'in eğitime konusundaki ufkuna dair görüşlerini aktarıyor. Ayrıca çalışmada İbrahim Betil'in ailesinin yanı sıra birlikte sivil toplum ve  eğitim camiasında çalıştığı isimler de tanıklıklarını aktarıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde