İBB'den Kartal'da sınırsız yüksekliği kaptı

İBB'den Kartal'da sınırsız yüksekliği kaptı

Hayrettin Karaman’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Nesil Vakfı’nın Kartal’da yıkılıp yeniden yapılacak huzurevine, İBB sınırsız yükseklik hakkı tanıdı.

İBB'den Kartal'da sınırsız yüksekliği kaptı
16px
24px
11.02.2019 10:16
ABONE OLgoogle

Kamuoyunda sık sık skandal fetvaları ile gündeme gelen ilahiyatçı yazar Hayrettin Karaman’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Nesil Vakfı’nın Kartal’da yıkılıp yeniden yapılacak huzurevine, İBB sınırsız yükseklik hakkı tanıdı. 2.5 dönümlük arazi üzerinde yeniden yapılacak huzurevinin yüksekliği serbest bırakıldı.

Kartal Yakacık'ta 2017 yılından beri gündemde olan huzurevi ile ilgili hazırlanan tartışmalı plana, İBB Meclisi'nin Ocak ayı oturumunda son nokta konuldu.

Nesil Vakfı'nın kurucusu Dr. Beşir Akınal'ın adını taşıyan huzurevi, 2011 yılında açıldı ve 2012 yılında mülkiyeti vakfa geçti. Nesil Vakfı'na ait parselde İBB kiracı durumunda. 100 kişi kapasiteli huzurevinden ücret karşılığında hizmet veriliyor. 7 katlı huzur evinin üzerinde bulunduğu 2.5 dönümlük parsel için hazırlanan üst ölçekli nazım imar planı, 21 Nisan 2017 tarihinde İBB Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilmişti. Parseldeki “Özel ve sosyal kültürel tesis” fonksiyonu korunarak yapılaşma koşulları düzenlendi. Emsal 1.50 olarak belirlendi yükseklik de serbest bırakıldı. Planla ilgili hazırlanan raporda İBB bürokratlarının dikkat çekici uyarıları yer almıştı. Yüksekliğin serbest bırakılmasının bölge siluetini olumsuz etkileyeceği, belirtilerek yükseklik değerinin tanımlanması gerektiği vurgulanmıştı. 

YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

Uyarılara rağmen oy çokluğu ile kabul edilen plan, İBB Meclisi'nin ocak ayı oturumunda tekrar gündeme geldi. Oya sunulan komisyon raporunda 2017'de hazırlanan plan değişikliğinin bir ay boyunca askıda kaldığı yasal süreç içinde itiraz gelmeyen planın kesinleştiği belirtildi. İmar planının kesinleşerek yürürlüğe girmesinin ardından bu plana uygun alt ölçekli uygulama planının ilçe belediyesi tarafından hazırlanması gerektiği anlatıldı. Süreç içinde ilçe belediyesi ile çok sayıda görüşme yapıldığı ancak herhangi bir sonuç alınamadığı belirtildi. İmar planının askıdan inerek kesinleşmesinden bu yana bir yılı aşkın süre geçmesine karşın uygulama planı hazırlanmadığı için mevcut binaya ilişkin yapı kullanma izin belgesi alınamadığı belirtildi. Bu durumun parsel maliki üzerinde mağduriyet oluşturduğu savunularak mağduriyetin giderilmesi amacıyla İBB, ilçe belediyesi yerine uygulama imar planını hazırladı. Raporda, huzurevinin yıkılıp yeniden yapılacağı ancak mevcut planlarda alandaki yapılaşma koşullarına ilişkin plan notu bulunmadığı bu nedenle planın hazırlandığı kaydedildi. Komisyon planı uygun buldu ve mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

SIK SIK FETVALARIYLA GÜNDEME GELİYOR

2011 yılında açılan ve yıkılması gündemde olan huzurevinin bulunduğu parsel Nesil Vakfı mülkiyetinde. 1977 kurulan vakfın mütevelli heyeti başkanı Hayrettin Karaman. “Fetvacı” olarak bilinen Karaman, evlilik, laiklik ve kadınlarla ilgili tepki çeken açıklamaları ile sık sık gündeme geliyor.

Özlem Güvemli/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde