Hamdi Akın: Türkiye ikinci çıkışına hazır olmalı, yepyeni bir Türkiye doğuyor...

Hamdi Akın: Türkiye ikinci çıkışına hazır olmalı, yepyeni bir Türkiye doğuyor...

Akfen Holding’in patronu Hamdi Akın, Türkiye’nin yeni bir yükseliş sürecine girdiğini belirterek “Şimdi yepyeni bir Türkiye kuruluyor” dedi.

Hamdi Akın: Türkiye ikinci çıkışına hazır olmalı, yepyeni bir Türkiye doğuyor...
16px
24px
24.09.2018 09:14
ABONE OLgoogle

Temelleri 1976 yılında Hamdi Akın tarafından Ankara’da küçük bir kazan atölyesinde atılan, Akfen Holding, bugün Türkiye’nin büyük yatırım grupları arasında yer alıyor. Yenilenebilir enerji, liman işletmeciliği, havalimanı, denizyolu taşımacılığı, madencilik ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren dev şirket, enerji alanında kendine yeni bir sayfa açıyor.

2019 sonuna kadar faaliyet gösterdiği sektörlerde 10 milyar TL’den fazla yatırım planlayan şirket, 3 bin 630 kişiyi de istihdam edecek. Türkiye’nin yeni bir yükseliş sürecine girdiğini de söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın “Türkiye’nin ikinci çıkış döneminin yaşanacağını düşünüyorum. Türkiye ikinci çıkışına hazır olmalı. Bugünlerde yatırım yapanlar bunları çok değerli varlıklara dönüştürecektir, yepyeni bir Türkiye kuruluyor” açıklamasında bulundu.  Hamdi Akın'dan 2017 için korkutan sözler: Doların 3.40 olduğu dönemde...

Akfen Holding nasıl ve ne zaman kuruldu? 

Akfen’i 1976 yılında 22 yaşında kurdum. O zaman Tekfen meşhur’du. Biz de ona benzesin diye Akfen dedik. Ankara’da 1996 senesine kadar yapmadığım inşaat işi kalmadı. 97 senesinden sonra devlete iş yapmak yerine devletin imtiyazlarına talip olan bir firma kararını aldık. Ardından holdingleştik. 1997 senesinde AHL ihalesini aldıktan sonra tamamen imtiyazlara yöneldik. 10 sene boyunca özelleştirmenin en baştaki müşterilerinden biri olduk.. Mersin Limanı, TüvTürk, AHL, İDO ve benzeri enerji tesislerini aldık.   Hamdi Akın: ‘Dolardaki artış nedeniyle bu yıl temettü yerine nasihat alacağız’

Birçok alanda yatırımlarınız bulunuyor? Enerji sektörü ise sizin amiral gemileriniz arasında başı çekiyor. Son olarak Akfen Enerji dev bir kredi alarak yatırım başladı. Projenin detayları hakkında bilgi verir misiniz? 

Yenilenebilir Enerji çatısı altında Türkiye’nin 5 bölgesine yayılan ve toplam 327 megavat kapasiteli 13 rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulacak. Toplam maliyeti 530 milyon dolar olan 13 santral yatırımının 167 milyon dolarlık kısmını öz kaynaklarından, geriye kalan 363 milyon dolarlık kısmını ise yerli ve yabancı 6 bankadan finansman olarak sağladık. Bu finansman Türkiye’de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor.   Hamdi Akın: Şirketi satmamak vatana ihanettir!

Türkiye’de yatırım yapma ve geri dönüşü konusundaki fikriniz nedir? 

Sektörün iyi haberlere ihtiyaç duyduğu bu dönemde yatırım yapmaya devam edeceğiz. 6 yerli ve yabancı bankadan 13 yenilenebilir enerji projesi için toplamda 363 milyon dolarlık finansman sağladık. Bu finansman Türkiye’de tek seferde alınan en büyük rüzgar ve güneş santrali kredisi olarak öne çıkıyor.   Akfen İnşaat patronu Hamdi Akın: Bugün bitmiş konut almak temelden almaktan ucuz

Türkiye’de yeni bir sürece giriliyor, özellikle yatırım konusunda önümüzdeki dönemlerde artışların yaşanacağını duyuyoruz…? 

İyi ortak ve doğru proje olduğu sürece Türkiye›deki projelerin her zaman fonlanabileceğini düşünüyorum. Yurt dışından para getiririz, bankaları ikna ederiz ama doğru ortaklarla yapmak gerekiyor. Bunu yaptığımız takdirde de Türkiye’nin ikinci çıkış döneminin yaşanacağını düşünüyorum. Türkiye ikinci çıkışına hazır olmalı. 

Halka arz ile ilgili bir fikir var mı?

2020 yılında yenilenebilir enerjide bin megavata ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu o zaman düşüneceğiz.

TÜRKiYE’DE YATIRIM YAPAN KAZANACAK

Yatırım yapacak olanlara tavsiyeleriniz neler?

Bugünlerde yatırım yapanlar bunları çok değerli varlıklara dönüştürecektir, o yüzden tüm yatırımcıların biraz daha piyasaya entegre olmaları, ellerini taşın altına koymaları ve yepyeni bir Türkiye kuruluyor, yeni bir geleceğimiz inşa ediliyor gibi şartları zorlamaları gerekiyor. Yurt dışından para getiririz, bankaları ikna ederiz ama doğru ortaklarla yapmak gerekiyor. 

Kaan Zenginli/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde