Halk Bank'ta batık 3.6 Milyar TL'yi aştı

Halk Bank'ta batık 3.6 Milyar TL'yi aştı

Bilanço sonuçlarına göre bankanın takipteki alacakları bir önceki çeyreğe göre 1,1 milyar lira başka bir ifadeyle yüzde 50 oranında artarak 3,6 milyar lirayı aştı.

Halk Bank'ta batık 3.6 Milyar TL'yi aştı
16px
24px
31.10.2014 14:00
ABONE OLgoogle
En büyük ikinci kamu bankası olan Halkbank, üçüncü çeyrek bilanço sonuçlarını açıkladı. Bilanço sonuçlarına göre bankanın takipteki alacakları bir önceki çeyreğe göre 1,1 milyar lira başka bir ifadeyle yüzde 50 oranında artarak 3,6 milyar lirayı aştı. Böylece bankanın sorunlu kredilerinin toplam brüt kredilerine oranı yüzde 104 baz puan artarak yüzde 3,7’ye çıktı.

Wall Street Journal'in  haberine göre sorunlu kredinin Yıldızlar Holding’e verilen ve tahsil edilemeyen krediden kaynaklandığı belirtildi. Yıldızlar Holding’e konuya ilişkin olarak ulaşılamadı. Halkbank ilk etapta sorulara yanıt vermedi.

Takipteki krediler son haftalarda hızlı artış gösteriyor

Banka bundan sonra Yıldızlar Holding kaynaklı kredisine karşılık ayırmak zorunda. BDDK kuralları gereği bu çeyrekte sorunlu krediye yüzde 20 karşılık ayrıldı. Kredi ödenmemeye devam ederse banka bu kez dördüncü çeyrekte yüzde 50 karşılık ayırmak zorunda kalacak. Bir yıl içerisinde ödenmez ise kredinin yüzde 100’üne karşılık ayrılması gerekecek.

Garanti Yatırım konuya ilişkin raporunda yüksek karşılıklar nedeniyle bankanın 2014 ve 2015 net karlarını sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 25 aşağı yönlü güncellendiklerini kaydetti. 2014 için gelir kaybını ise yüzde 12 olarak tahmin etti. Oyak Yatırım ise 2014 için net kar beklentisini yüzde 11 aşağı revize ederek 2,3 milyar liraya çektiğini duyurdu.

Finansal tabloların açıklanmasının ardından analistlere Halkbank yetkililerinden verilen bilgiye göre 1,1 milyar lira olan sorun kredinin önümüzdeki dönemde 700 milyon liraya inmesinin beklendiği kaydedildi.

Halkbank üçüncü çeyrekte net karı bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 oranında düşerek 601 milyon lira oldu. İlk 9 aydaki karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüşle 1 milyar 764 milyon lira seviyesine indi.

Halkbank hisseleri bugün borsada yüzde 1’in üzerinde yükseliyor.

Son haftarlarda özellikle kamu ve katılım bankalarının sorunlu kredi miktarlarındaki artış dikkat çekiyor. BDDK verileirne göre 17 Ekim haftası itibariyle bankacılık sektöründeki sorunlu kredi oranı yüzde 3’e yükseldi. Bu rakam kamu bankaları için hızlı bir çıkışla yüzde 3,2’ye çıktı. Katılım bankalarındaki sorunlu kredi oranı ise yüzde 5,12 düzeyinde.

Kerim Karakaya/WSJ
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde