Halis Toprak’ın damadı neden tutuklandı?

Halis Toprak’ın damadı neden tutuklandı?

Halis Toprak’ın damadı Recai Alper Tunga önceki gün Beşiktaş’ta tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Halis Toprak’ın damadı neden tutuklandı?
16px
24px
27.08.2014 08:55
ABONE OLgoogle
TMSF’ye devredilen Toprakbank’ın kredi koordinatörü Recai Alper Tunga, 2 yıl önce usulsüz kredi vermek suçundan aldığı cezanın onanmasıyla tutuklandı.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 2001 yılında Toprakbank’a el koymasından sonra 18 eski banka yöneticisi hakkında ‘usulsüz krediler ve kötü yönetimle bankayı 848.4 trilyon lira (milyar lira) zarara uğrattıkları’ gerekçesiyle hukuki süreç başlatılmıştı. 13 yıldır devam eden süreçte bir dava daha sonuçlandı ve Halis Toprak’ın damadı Recai Alper Tunga önceki gün Beşiktaş’ta tutuklanarak cezaevine gönderildi.
 
Halis Toprak’ın damadı Recai Alper Tunga’yı cezaevine götüren davanın süreci ise 1196-1999 yılları arasında verdiği usülsüz kredilere dayanıyor. 2001 yılında başlayan hukuki süreç içinde toplam 25 dosya birleştirildi ve banka yönecilerinin de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında iddianame hazırlandı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada kredi koordinatörü Recia Alper Tunga, Şişli Şube Müdürü Billur Güzide Balyemez, Demet Güzeltepe, Nilüfer Dilaver ve Şükrü Perşembe‘nin aralarında bulunduğu 5 sanığa hapis cezası verildi. Son olarak Yargıtay tarafından da cezalar onandı ve cezaların infazı için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı gönderildi. Bu kapsamda Recai Alper Tunga önceki gün Beşiktaş’ta gözaltına alınarak cezaevine gönderildi.
 
İşte ceza aldığı dosyalar

 
RECAİ Alper Tunga hakkında 25 ayrı iddia yer aldı. Ancak İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Tunga’yı 4 dosyada suçlu buldu. Dört farklı dosyada ise bankadan usulsüz krediler verdiği ve zimmetine para geçirdiği sonucuna varıldı ve dört dosyada bankayı toplamda 432 bin 419 lira zarara uğrattığı ifade edildi. Tunga 2011 yılı Kasım ayında 8 sene 2 ay hapse mahkum oldu ancak banka zararını ödediği için cezası mahkeme tarafından 4 sene 6 ay 13 güne indirildi. Mahkeme diğer 4 sanığın ise bankayı toplam 3 milyon 996 bin TL zarara uğrattığına hükmetti. Mahkeme verdiği kararda 4 sanıktan bu paranın faiziyle birlikte tahsil edilmesini karara bağladı.
Elif Altın/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde