Günün sorusu: Dolar kuru neden yükseliyor?

Günün sorusu: Dolar kuru neden yükseliyor?

Güne 4.12 seviyesinden başlayan dolar kuru, bugün saat 15:30'da 4.189 seviyesiyle USDTRY'de rekor kırmış durumda.

Günün sorusu: Dolar kuru neden yükseliyor?
16px
24px
11.04.2018 14:43
ABONE OLgoogle

Sosyal medya üzerinde günün en çok konuşulan başlığından biri olarak yoğun ilgi gördü. Sosyal medya kullanıcılarının zihninde beliren en önemli soru ''Dolar kuru neden yükseliyor?'' şeklindeydi. 

Enflasyon, döviz, develüasyon vb. ekonomi terimleri her ne kadar kelime olarak bilinse, aşina olunsa da bu alanda özel bir eğitim almamış olmak bireyleri gündemden uzaklaştırabiliyor. Ancak bu ekonomi terimleri, yaşamımızın maddi yönünü doğrudan etkileyen birer faktör. Bütçe yönetimi, ülkenin ekonomik gidişatı, yatırım vb. konulara hakim olabilmek, bu süreçleri doğru yönetebilmek adına son derece önemli olduklarını söylemek mümkün.

Sosyal medya vb. platformlarda bugün dolar kurunun neden yükseldiğine, Türk lirasının neden değer kaybettiğine yönelik sorular, değerlendirmeler ve analizler yer alıyor. Peki hangisi doğru hangisi yanlış bilgi? Sosyal medya platformları üzerinde gündeme dair doğru analizler bulabilmek mümkün. Fakat doğru bilgiye ulaşabilmek için öncelikle belli bir eleme yapmak, mapipülasyon içeren yanıltıcı bilgileri süzgeçten geçirmek gerekiyor. O halde günün sorusunu cevaplandıralım; dolar kuru neden yükseliyor?

Piyasalarda dolar kuru hareketliliği

Türk lirası şu an dolar karşısında en zayıf para birimleri arasında yer alıyor. Bu durum cari açık, enflasyon oranları, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yle ilgili negatif değerlendirmeleri, işsizlik, Türk lirasına olan güvensizlik vb. şeklinde sıralanabilir. Bu durumda dolar kurunu etkileyen faktörler arasında yalnızca iç siyasette ülkeyi doğrudan etkileyen gelişmeler değil, Türkiye'yi doğrudan etkilemeyen ancak Amerikan dolarını etkileyen gelişmeler de doların Türk lirası karşısında değer kazanmasına neden oluyor. Doların güç kaubetmesine neden olabilecek etkenler de doların TL karşısında güç kaybetmesiyle bire bir paralel olarak değerlendirilmeli.

Hem dolar hem de euro kuru gözden geçirildiğinde ikisinde de son 1-2 gündür yüksek bir artış gözlemleniyor. Bu durum doların yükselişinin yalnızca ABD merkezli değil, aynı zamanda Türkiye merkezli olduğunun da bir göstergesi olarak değerlendirilmeli. Yalnızca ABD merkezli bir faktör söz konusu olsaydı euro kurunu sabit, dolar kurunu yine yükselişte görebilirdik.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'yı tehdidi, Türkiye'de cari işlemler verilerinin açıklanması Borsa'da %3'lük bir değer kaybına neden oldu. Türk lirasında olumsuz rüzgarlar esmeye devam ediyor. Suriye'de yükselen gerilimin aktörlerinden biri olan Türkiye, Suriye konusunda yapılan açıklama ve alınan kararlardan doğrudan etkileniyor. Bu durum da piyasalara yansıyor.

Piyasalarda olumsuzluğa neden olan ABD-Rusya gerilimi, iki ülke arasındaki tehditvari açıklamalar doların ateşini yükselten önemli bir etken olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar tarafından yapılan teknik analize göre Dolar kuru 4.13 direncini aşmış durumda. Kurdaki hareketlilik şu an 4.10-4.13 seviyelerinde destek noktalarına sahipken, yeni direnç noktaları 4.25-4.45 olarak analiz edilmiş. Bu analiz ekonomi açısından endişe verici veriler taşıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde