Gözler Merkez’de: Faiz indirecek mi?

Gözler Merkez’de: Faiz indirecek mi?

Piyasalarda gözler bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na (PPK) çevrildi.

Gözler Merkez’de: Faiz indirecek mi?
16px
24px
27.08.2014 08:11
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde döviz ve faiz gevşerken, borsa yükseldi. Üç ay üst üste faiz indiren Merkez’den bu ay indirim beklenmiyor

Piyasalarda gözler bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na (PPK) çevrildi. PPK’nın vereceği faiz kararına odaklanan piyasalarda karar öncesi döviz ve faiz cephesinde düşüş yaşanırken, borsada yükseliş yaşandı. Analistler üç ay üst üste faizde indirime giden Merkez Bankası’nın ağustos ayı toplantısında indirim yapmayabileceğini ifade ediyor.

175 BAZ PUAN İNDİRDİ

Ocak ayında faizleri rekor şekilde 5.5 puan arttırarak yüzde 10’a yükselten Merkez Bankası, mayıs, haziran ve temmuz aylarında bir haftalık repo faizini 175 baz puan düşürerek yüzde 8.25 seviyesine çekmişti. Banka, temmuz ayında bir hafta vadeli repo faizinde 50 baz puan indirme gitmişti.

DOLAR 2 KURUŞ DÜŞTÜ

PPK’nın faiz kararı öncesi dolar ve euro gevşedi. Son günlerde yeni hükümete ilişkin belirsizlik ve uluslararası gelişmelerle 2.16-2.18 bandında seyreden dolarda 2 kuruşa yakın düşüş yaşandı. Gün içinde 2.1815’e yükselen dolar, 2.1631’e kadar gerilerken, dolardaki düşüşe paralel euro da iki kuruş düştü ve 2.8557 TL seviyesini gördü. Dolar günü 2.16’dan kaparken, euro 2.85 TL’den işlem gördü. Euro/Dolar paritesi de 1.3179’la 9 Eylül 2013’ten beri en düşük seviyesini gördü.

BORSA 80 BİNİ AŞTI

Dövizde düşüş yaşanırken, borsa 80 bin puanı aşarak üç haftanın zirvesini gördü. İlk seansta 80 bin 516 puana kadar yükselen borsa endeksi ilk seansı yüzde 1.58 artıda kaparken, ikinci seansta yükselişini sürdürdü ve günü yüzde 1.88 yükselişle 80 bin 754 puandan kapadı.

FAİZ 9.04’Ü GÖRDÜ

Son günlerde yükseliş trendine giren faizlerde de düşüş yaşandı. Gösterge tahvilin faizi Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi yüzde 9.04’e kadar düştü. Gün içinde en yüksek 9.21 seviyesini gören gösterge tahvilin faizi günü yüzde 9.07 seviyesinden bitirdi.

Altın rezervi 4 ton düştü

Türkiye’nin altın rezervleri dört ton azaldı. IMF’nin açıkladığı verilere göre, Merkez Bankası, IMF’ye rezervlerinin yaklaşık 138 bin onsluk (yaklaşık 4 ton) düşüşle 16.4 milyon onsa gerilediğini bildirdi. WSJ Türkiye’de yer alan haberde, bazı analistlere göre Merkez Bankası’nın ticari bankalardan 2011 sonunda teminat olarak altın da kabul etmeye başlama kararı alması ülkenin değerli metal varlıklarında son dönemde görülen sert hareketlenmelerin başlıca sebebi.  
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde