Giriş aidatı "bilgilendirmesi" yapmayan sigorta şirketine ceza istemi

Giriş aidatı "bilgilendirmesi" yapmayan sigorta şirketine ceza istemi

KDK, BES'e giriş aidatıyla ilgili bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyerek vatandaşın mağduriyetine yol açan sigorta şirketine para cezası verilmesine ilişkin, Hazine Müsteşarlığına tavsiyede bulundu

Giriş aidatı "bilgilendirmesi" yapmayan sigorta şirketine ceza istemi
16px
24px
30.09.2016 20:01
ABONE OLgoogle
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Bireysel  Emeklilik Sistemine (BES) giriş aidatıyla ilgili bilgilendirme yükümlülüğünü  yerine getirmeyen sigorta şirketine para cezası verilmesine ilişkin Hazine  Müsteşarlığına tavsiyede bulundu. 
 
  Hesaplarının bulunduğu banka şubesi tarafından aranan bir öğretmene  sisteme giriş ve çıkışında aidat alınmayacağı belirtilerek, bireysel emeklilik  sistemine girişi yapıldı. Sözleşmenin kendisi tarafından doldurulmadığını, güvene  dayalı olarak teklif sözleşmesini imzaladığını ileri süren öğretmenin, sistemden  ayrılmak istemesinin ardından, yaklaşık bir yıl süresince yaptığı 648 lira aidat  olarak kesildi, başkaca da bir ödeme yapılmadı.
 
Hazine Müsteşarlığına başvuruda bulunan öğretmene, söz konusu  kesintinin 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunun  7'inci maddesinde yer alan giriş aidatı hükmü gereğince yapıldığı belirtildi.
 
 Bunun üzerine başvurucu, giriş aidatı adı altında anaparadan kesilen  648 liranın kendisine iade edilmesini talep ederek Kamu Denetçiliği Kurumuna  müracaatta bulundu.
 
KDK, sigorta şirketinin bilgilendirme yükümlülüğüne uygun  davranmadığını, söz konusu şirkete idari para cezası uygulanması suretiyle  başvurucunun mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir işlem tesis edilmesi  konusunda Hazine Müsteşarlığına tavsiyede bulundu.
 
   Karardan
 
 Kararda, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi  Kanunun 7'inci maddesinde, şirketlerin, katılımcının sisteme ilk kez katılması  sırasında ve yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırması halinde giriş aidatı  talep edebileceğine yönelik hüküm bulunduğu belirtildi.
 
Şikayete konu bireysel emeklilik sözleşmesinde emelilik planında  başlangıçta giriş aidatı alınmayacağı, 0-36 ay arasında ayrılma halinde aylık  brüt asgari ücretin yüzde 75'i kadar giriş aidatı alınacağının bildirildiği  kararda, giriş aidatına ilişkin şartın 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve  Yatırım Sistemi Kanunun 7'inci maddesi ile verilen takdir yetkisi doğrultusunda  Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiği vurgulandı.
 
Kararda, "Aracı şirketin, bireysel emeklilik sistemine girmek  isteyenlere, sisteme girme kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi  verme, dürüstlük ilkeleri çerçevesinde, emeklilik sözleşmesinin müzakeresi ve  düzenlenmesi sırasında katılımcıya sistemin işleyişine ilişkin teknik konularda  yardımcı olma ve yanıltıcı her türlü hal ve davranıştan kaçınma, ayrıca tüm  emeklilik sözleşmeleriyle ilgili olarak mevzuatta belirtilen bilgilendirmenin  usulüne uygun olarak yapıldığını ispat etme yükümlülükleri bulunmaktadır."  denildi.
 
 Hazine Müsteşarlığının bireysel emeklilik sisteminin güvenli ve etkin  biçimde işletilmesini sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak  amacıyla şirketlerin, aracıların faaliyetlerini denetleme yükümlülüğü bulunduğuna  işaret edilen karada, bu görevin de Müsteşarlıkça Emeklilik Gözetim Merkezine  verildiği aktarıldı.
 
"İhlale ilişkin inceleme ve tespit yok"
 
 Bilgilendirme yükümlülüğünün gereği gibi yerine getirildiğine ilişkin  ilgili temsilcilerin beyanı dışında telefon kaydı ya da herhangi bir bilgi veya  belge sunulmadığına işaret edilen kararda, şu tespitlere yer verildi:
 
 "Hazine Müsteşarlığının, adı geçen sigorta şirketi aleyhine yapılan  başvurulara, sisteme giriş aidatının hukuka uygun olduğu izahında bulunmak  suretiyle yanıt verdiği, bilgilendirme yükümlülüğünün ihlal edilip edilmediği  hususuna ilişkin bir inceleme ve tespitte bulunmadığı, kaldı ki sigortacılık  faaliyetleri ile ilgili somut şikayetleri değerlendirme ve gerekli gördüğü  hususlarda Müsteşarlığı bilgilendirme yükümlülüğü bulunan Emeklilik Gözetim  Merkezi’ne de somut şikayet başvurusunu intikal ettirmesini engelleyici bir hüküm  olmamasına rağmen bu yolu da kullanmadığı anlaşılmaktadır."
 
  Müsteşarlığın bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sigorta  şirketi aleyhine idari yaptırım yetkisini kullanmadığının ifade edildiği kararda,  bu nedenle Müsteşarlığın, 4632 sayılı Kanun çerçevesinde yürütülen emeklilik ile  sigortacılık faaliyetleri üzerinde sahip olduğu denetim yetkisini hukuka uygun  olarak yerine getirmediğine işaret edildi.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde