Fiyatı 650 TL'ydi, o bedava yaptı

Fiyatı 650 TL'ydi, o bedava yaptı

Rakiplerinin yıllık 240 dolara (yaklaşık 650 TL) ücret aldığı bulut pazarı bedava yaptı

Fiyatı 650 TL'ydi, o bedava yaptı
16px
24px
30.05.2015 05:05
ABONE OLgoogle
Teknoloji devi Google, dün tanıttığı ‘Google Fotoğraflar’ servisiyle kullanıcılara internette ücretsiz ve sınırsınız depolama alanı sundu. Rakiplerinin yıllık 240 dolara (yaklaşık 650 TL) ücret aldığı bulut pazarı böylece yeni bir döneme girdi.

SON dönemlerde kullanıcı alışkanlıklarını en hızlı değiştiren teknolojilerin başında kuşkusuz ‘bulut’ geliyor. İnternetin bağlı olduğu cihazlar üzerinden yedeklenen fotoğraf ve video başta olmak üzere tüm dosyalara ulaşma imkânı tanıyan bulut servisleri, kullanıcılara kapasiteye göre farklı fiyatlarla sunuluyordu. 

Ancak teknoloji devi Google, dün düzenlediği Google I/O etkinliğinde bulut pazarı açısından oldukça önemli bir kararını açıkladı. Şirket, ‘Google Fotoğraflar’ adındaki yeni servisini kullanıcılara sınırsız yedekleme kapasitesiyle ücretsiz olarak sunmaya başladı. 

Sadece fotoğraf ve videoların yüklenebildiği servis Full HD tüm içerikleri destekliyor. Başka bir deyişle Google Fotoğraflar servisini kullananlar artık fotoğraflarını veya videolarını hiçbir ücret ödemeden yedekleyebilecek.

FİLTRE ÖZELLİĞİ

Şu ana kadar Google’ın sosyal ağı Google Plus ile entegre çalışan ‘Google Fotoğraflar’a artık Google Plus’dan bağımsız olarak da ulaşılabilecek. 

Web üzerinden https://photos.google.com adresinden ulaşılabilen yeni fotoğraflar uygulaması, Apple’ın mobil işletim sistemi iOS platformunda da yerini alırken Android uygulaması da güncellendi. 

Yeni Google Fotoğraflar uygulaması ile kullanıcılar tüm cihazlarındaki fotoğraflar yedekleyip, görüntüleyebilecek. 

Yapılan düzenlemeler tüm cihazlarda görünecek. Uygulamada yer alan tüm fotoğraflar, kişilere, yerlere ve nesnelere göre organize edilip, görüntülenebilecek. 

Kullanıcılar, tarayıcı üzerinden fotoğrafları kırpıp, onlara filtreler ekleyebilecek, ayarlamalar yapabilecek. Uygulamaya sahip olmayan kullanıcılarla da tek seferde birden fazla fotoğraf paylaşılabilecek.

HAMLE GELEBİLİR

Google’ın yeni fotoğraflar uygulaması, diğer bulut depolama hizmeti veren şirketleri de harekete geçirecek gibi görünüyor. 

Çünkü, örneğin 1 terabaytlık bir depolama alanı için Microsoft’un OneDrive’ı 84 dolar, Dropbox 100 dolar, Amazon Cloud Drive da 100 dolarlık bir yıllık ücreti talep ederken, kullanıcıların ödemek durumunda kaldığı bu fiyat, Apple’ın bulut servisi iCloud’ta tam 240 dolara kadar çıkıyor. 

Yeni Google Fotoğraflar uygulaması ise bu alanı artık ücretsiz olarak kullanıcılara sunuyor. 

Bu yüzden de rakiplerin kısa bir süre içinde benzer bir hamle yapması bekleniyor. Ancak Google’ın bu bulut depolama alanını ücretsiz olarak sunması beraberinde tartışmaları da getirdi. 

Bu tartışmaların sebebi ise güvenlik. Geçtiğimiz yıl iCloud kullanıcılarının başına gelen ve Hollywood yıldızlarının fotoğraflarının sızmasına neden olan güvenlik sorunu da Google Fotoğraflar servisi içinde tartışılacağa benziyor.

Şarj sorununu çözmeye aday

GOOGLE I/O etkinliğinde tanıtılan ürünler arasında akıllı cihaz işletim sistemi Android M de bulunuyordu. 

Google’ın şarj sorununu çözmek için kullandığı yöntem ise harekete sensörleriyle gerçekleşiyor. 

Doze adındaki özelliğe göre hareket algılayıcıları sensörler sadece akıllı cihazların hareket halindeyken çalışacak ve uygulamalar bu verileri kullanabilecek. Bu sayede ise gereksiz pil tüketimi gerçekleştirilmeyecek. 

Buna ek olarak Doze özelliğinin en dikkat çekici yanı ise uygulamaların akıllı cihazlar üzerindeki gereksiz yükü alacak olması. Ayrıca tüm Android işletim sistemli akıllı cihazların girişi Micro USB olarak kullanılıyordu. Ancak Android M ile bu değişiyor. USB Type-C bağlantı özelliğini destekleyecek olan Android M kullanan bir cihazla başka bir cihazı şarj etmek mümkün olacak. 

Böylelikle kullanıcılar arasında şarj paylaşımı da gerçekleştirilebilecek. Android M, bu yılın sonunda kullanıcılara sunulacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde