FETÖ borsasına seçim dopingi

FETÖ borsasına seçim dopingi

AKP Milletvekili Şamil Tayyar’ın iddia ettiği ‘FETÖ borsası’nın seçim döneminde hız kazandığı söylendi. Bir milletvekili ‘İş zıvanadan çıktı. Tuhaf tuhaf tahliye kararları yazılmaya başladı’ dedi

FETÖ borsasına seçim dopingi
16px
24px
12.06.2018 08:27
ABONE OLgoogle

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan FETÖ davalarının 171’i sonuçlanıp bin 478 kişi beraat ederken, gözaltına alınan ve tutuklanan örgütte kilit görevde olduğu iddia edilen bazı kişilerin tahliye edilmesi dikkat çekti. Bir yüzbaşının tahliye edildikten sonra gaybubet evinde yakalanması ise şüpheleri büyüttü.

Aydınlık’a konuşan AKP’li bir milletvekili, bazı FETÖ’cülerin tahliye edilemelerini sağlamak için oluşturulan “borsa”nın halen aktif olduğunu belirtti.

FETÖ ve 15 Temmuz ABD/FETÖ darbe girişimi soruşturmaları ve davaları sürerken, FETÖ’nün siyasi ayağının üzerine gidilmemesi dikkat çekiyor. Buna, parası olanların ve AKP’de etkili tanıdıkları bulunanların tahliyesi eklendi. Birçok ilde AKP’ye yakınlıkları ile tanınan kişilerin devreye girerek, tutuklu FETÖ’cülerin hapisten çıkmalarına yardımcı oldukları iddia edildi.

AKP kulislerinde bile “Tutuklu kişilerin ekonomik durumuna, örgütteki konumuna göre fatura kesildiği” tartışmaları sürerken, zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarıları da gündeme geldi. Erdoğan’ın birçok toplantıda AKP’lileri uyararak “Acırsanız acınacak hale gelirsiniz” dediğini hatırlatan bir AKP MKYK üyesi şunları söyledi:

İHBARLARIN ÇOĞU DOĞRU

“Son dönemlerde çok sayıda ihbar aldık. Ne yazık ki bu ihbarların birçoğu doğru. Bazı milletvekillerimizden bu işe karışanlar oldu. Bunları 24 Haziran seçimlerinde aday yapmadık. Cumhurbaşkanımız partimizin kapalı toplantılarında çok açık bir şekilde örgütleri uyardı. Bizlerle fotoğraf çektirip bunları bu tür işlerde kullananlar var. Çok sert tedbirler almayı kararlaştırdık. Ama seçim nedeniyle biraz gevşeklik olduğu anlaşılıyor.”

AKP Milletvekili Şamil Tayyar da 19 Mart’ta katıldığı bir televizyon programında “FETÖ’den tutuklu işadamları milyon dolarlar vererek itirafçı adı altında tahliye ediliyor” demişti. 2 Nisan’da Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Şamil Tayyar’ı çağırarak ifadesine başvurdu. Tayyar, savcılık ifadesinden sonra “Savcı Bey’e iddialarımla ilgili olarak bilgi verdim. Gizlilik içeren bilgiler olduğu için bunları kamuoyu ile paylaşmam doğru olmaz. Bize ulaşan bilgileri savcımızla paylaştım” dedi.

‘TARİFESİ OLUŞTU’

Aydınlık’a konuşan bir başka AKP’li üst düzey yetkili “FETÖ borsası” sisteminin tıkır tıkır işlediğini belirterek, “Bir el devrede. Bir kısmı parayla işi yürütüyor, bunun baya baya tarifesi oluştu” dedi.

‘SEÇİM GELDİ İŞ ZIVANADAN ÇIKTI’

Birçok ilde FETÖ borsasının oluştuğunu, İstanbul’da da bu işleri AKP’ye yakınlığı ile bilinen PKK ile “açılım” sürecine destek vermiş bir kadın avukatın organize ettiğini belirten yetkili, avukatın tüm Türkiye çapında örgütün davalarına dahil olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bunların para trafiğine baksalar ciddi miktarda dönüş olduğunu görürler. Bir de bunlar muhafazakar geçiniyor, dolayısıyla sisteme çok kolay girip çıkabiliyorlar. Bazıları ise dikkat çekmemek adına taşeron kullanıyor. Mesela bir ilde FETÖ davası görülecek, o ilde çalışan bir avukata meseleyi çözdürüyorlar. Kendisi, problemi İstanbul’da çözüyor, ama kağıt üzerinde başka bir avukat görünüyor. Bir de seçim sürecine girildi, iş zıvanadan çıktı. Tuhaf tuhaf tahliye kararları yazılmaya başladı. O yüzden sorun daha da büyüyor.”

Aydınlık son bir yılda FETÖ’nün kritik organlarında görev yapmış olmalarına rağmen tutuklu bulundukları cezaevlerinden tahliye edilenleri araştırdı. PKK’ya ilaç yardımı yaptığı iddia edilen rektörden, örgütü finanse etmekle suçlanan işadamına kadar işte o tahliyeler:

Eski AKP Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım: 17/25 Aralık sürecinin hemen ardından 31 Aralık’ta partisinden istifa etti. 25 Aralık’ta FETÖ’den firari durumda olan eski savcı Muammer Akkaş’ı şu sözlerle savunmuştu: “Savcı Muammer Akkaş’a baskı yapılması kabul edilemez, hukuk devletinde bu baskı meşru görülemez.”

Yıldırım, 24 Mayıs’ta Burdur’da tutuklu yargılandığı FETÖ davasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

PKK’YA YARDIM YAPAN REKTÖR

Eski Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç: 15 Temmuz sonrası görevinden alınan eski Dicle Üniversitesi Rektöü Ayşegül Jale Saraç, 24 Temmuz 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı. FETÖ mensubu bin 991 kişiyi üniversite kadrosuna almak, örgütün elebaşı Fetullah Gülen’den yüklü miktarda ziynet eşyası almak, üniversite deposundaki ilaçları PKK’ya vermek suçlamalarıyla yargılanan Saraç, 21 Şubat 2018’de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Eski Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam: 10 Temmuz 2017’de gözaltına alındı. FETÖ’den tutuklanan Abdusselam Uluçam hakkında firari Adil Öksüz’le yakın ilişkisinin olduğu, FETÖ’nün Arnavutluk’taki Epoka Üniversitesi’yle Batman Üniversitesi arasında protokol imzaladığı ve üniversite içerisinde örgütün propagandalarına izin verdiği iddia edildi. Uluçam 15 Mart 2018’de tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

ÜYELİKTEN YARGILANIYORDU

Eski Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Bulaç: Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapan ve FETÖ’nün kapatılan Fatih Üniversitesi’nde dersler veren Ali Bulaç 12 Mayıs’ta tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Bulaç “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyordu.

Eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay: Şahin Alpay Ali Bulaç’la aynı davada yargılanıyordu. Dava kapsamında tutukluyken 16 Mart 2018’de tahliye edildi. Ev hapsi cezası uygulanan Alpay’ın bu cezası da 12 Mayıs’ta kaldırıldı.

Eski Fenerbahçe Tv Haber Müdürü Yasir Kaya: FETÖ’nün şifreli ByLock programı kullandığı tespit edilerek 14 Ağustos 2017’de gözaltına alınmıştı. CNN Türk’den 2004 yılında Fenerbahçe TV’ye transfer olan Yasir Kaya’nın 23 Mart 2018’de tahliyesine karar verildi.

Beşgen Mobilya’nın sahibi Mehmet Mustafa Karaman: Gülen’i Amerika’daki çiftliğinde ziyaret ettiğini itiraf eden ve çocuğunun adını Gülen koyan Mehmet Mustafa Kahraman’ın FETÖ’nün yurtdışındaki okullarına satış yaptığı ve örgütün sohbetlerine katıldığı iddia edildi. Gözaltına alındıkltan sonra hakkında adli kontrol tedbiri konularak 17 Mayıs 2018’de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Edacan İnşaat’ın sahibi Ahmet Selim Ener: Örgütün talimatıyla ismini değiştirdiği iddia edilen Ener, 25 yıl hapis istemiyle yargılanıyordu. 2013 yılında işadamlarıyla Pensilvanya’da Gülen’in ziyaretine giden Ahmet Selim Ener’in örgütün şifreli haberleşme programı “KakaoTalk” programını kullandığı ve gelen talimatar doğrultusunda Bank Asya’ya yüklü miktarda para yatırdığı yargılandığı davanın iddianamesinde yer alıyor. Bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 8 Mayıs’ta tahliye edildi.

Eski Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız: Hrant Dink suikastında ihmali bulanan FETÖ mensuplarının yargılandığı davada yargılanıyor. Silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma suçlamalarının yöneltildiği Şükrü Yıldız, 17 Mayıs’ta tahliye edildi.

ŞİKEYİ İTİRAF ETMİŞTİ

Fetullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli: FETÖ’nün ‘futbolda şike’ kumpas davasında yargılanıyor. Şike davasının FETÖ’nün kumpası olduğunu itiraf eden Erdemli, 11 Mayıs’ta tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

Halıca Şirketi sahibi Eyüp Karakuş: “FETÖ firarisi Bursa il imamı Cansun Sarıyıldız’ın ardından, il imamlığı yapmak ve örgüt adına para toplayarak himmetleri aklama” suçlaması yöneltilen Karakuş hakkında hazırlanan iddianamede, her yıl Fetullah Gülen’i ziyaret ettiği, 15 Temmuz darbe girişimine kadar örgüt toplantıları düzenleyerek para toplayıp akladığı ve hükümet aleyhinde çalıştığı suçlamaları yer aldı. Eyüp Karakuş 15 Ocak’ta tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi.

TAHLİYEDEN SONRA ABD’YE KAÇTI

Eski İstanbul TEM Müdürü Mehmet Karabörk: Ergenekon kumpas soruşturmasını yürüten Karabörk, Abdullah Öcalan’ı sorgulayan emekli Albay ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Atilla Uğur’un Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesini almıştı. MİT mensupları ile bir TIR sürücüsünü yasadışı dinlediği ve FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandıktan sonra ev hapsi verilerek 3 Ağustos’ta tahliye edilen Mehmet Karabörk, tahliyesinin hemen ardından ABD’ye kaçtı.

Eski Kardiyoloji Doktoru Şevket Balta: FETÖ’nün Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki (GATA) yapılanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, adı 500 pilotu ‘çürük’ göstererek Hava Kuvvetleri’ne girmesini engelleyen kişi olarak geçiyordu. Balta 21 Şubat’ta tutuklu yargılandığı cezaevinden tahliye edildi.

Murathan Demirkıran/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde