FDA'dan onay alan Türk bilim adamı Prof. Uğur Şahin'in şirketinin değeri 16 Milyar Doları aştı

FDA'dan onay alan Türk bilim adamı Prof. Uğur Şahin'in şirketinin değeri 16 Milyar Doları aştı

Koronavirüse karşı bağışıklık kazandıracak aşının ilk test iznini alan Türk doktor Prof. Uğur Şahin'in şirketinin değeri 16 Milyar Doları aştı.

FDA'dan onay alan Türk bilim adamı Prof. Uğur Şahin'in şirketinin değeri 16 Milyar Doları aştı
16px
24px
13.07.2020 18:13
ABONE OLgoogle

Almanya'da Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, Amerikan Pfizer ilaç şirketi ile geliştirdiği koronavirüs (Covid-19) aşı adayını ABD'de insanlar üzerinde test etmeye başladı.

Pfizer ile Biontech'in geliştirdiği koronavirüs aşısı FDA'dan Fast Track statüsü aldı. Şahin'in sahibi olduğu Biontech hisseleri NASDAQ'da yüzde 16 yükseldi.

Almanya’nın Mainz kentinde bulunan BioNTech araştırma şirketi sahibi Prof. Dr. Uğur Şahin'in şirketinin değeri 16 Milyar Doları aştı.

ONAY İÇİN BAŞVURU HAZIRLIĞINDA

Alman biyoteknoloji firması Biontech, farmakoloji firması Pfizer ile işbirliği içinde geliştirdiği aşı için Aralık ayında onay başvurusunda bulunmak istiyor.

Biontech firmasının CEO'su Uğur Şahin Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, Biontech ve Pfizer'ın yıl sonuna kadar yüz milyonu aşkın doz aşı üretmeyi planladığını belirtti. 2021 yılının sonuna kadar, üretim hacminin bir milyar doza yükselmesi bekleniyor.

Şahin, geliştirdikleri aşının laboratuvar testleri tamamladığını, klinik testler için onay aldığını açıklamıştı. Prof. Şahin, 23 Nisan’da klinik çalışmalar için aşıyı ABD ve Avrupa’da gönüllü insanlara uyguladıklarını belirterek, ilk klinik sonuçlarının temmuz ayı başında almayı beklediklerini ifade etti. Şahin, hedeflerinin hem etkili bir aşı geliştirmek hem de yeterince aşı üreterek, dünya çapındaki ihtiyacı karşılamak olduğunu açıkladı.

Şahin, ayrıca aşı geliştirme maliyetinin 1,2 ile 1,5 milyar Euro’ya mal olduğunu dile getirmişti.

Şahin, Alman devletinin projeye finansal destek olmasını beklediğini açıklarken, "Almanya, tarafından ekonomik destek sağlanırsa aşıyı 6 aydan daha kısa bir zamanda üretebiliriz" ifadelerini kullandı.

Şahin, aşının seri üretime geçmesi durumunda birlikte çalıştıkları şirketlerin üretim kapasitesine değinerek, 100 milyonlarca kutu aşı üretebileceklerini aktardı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde