Evler elde kaldı, konut stokları şişiyor

Evler elde kaldı, konut stokları şişiyor

2017’de 1.4 milyon konut satılırken. Stoklar şişiyor. Birçok müteahhit evler satamadığı ve bankalara borçlu olduğu için iflas bayrağını çekmek üzere.

Evler elde kaldı, konut stokları şişiyor
16px
24px
04.02.2018 06:15
ABONE OLgoogle

İnşaat ve arsa maliyetlerindeki artışa karşılık özellikle lüks konutlarda fiyatların düşüş eğilimine girmesi ve ardı ardına indirim kampanyaları yapılması sektörün içine girdiği darboğazın bir göstergesi. Konut şirketlerinin giderek artan borçlarının ötelenmesi yönünde istekler olduğu da konuşulanlar arasında.

Sektörde iflas dalgasının yaşanmasından korkuluyor. Geçen yıl sektörü içine girdiği darboğazdan çıkarmak için KDV indirimi dahil onlarca önlem alındı, damga vergisi sıfırlandı, tapu harcı yarıya indirildi ve sektör böylece yoluna devam etti.

Ellerindeki stokları eritememekten şikâyetçi olan konut sektörü temsilcileri, ‘Yap-sat’ döneminin sona erip ‘Yapsabret’ döneminin başladığı görüşünde. Son dönemdeki veriler de sektördeki kan kaybını doğrular nitelikte. Konut kredisi faizlerindeki artışın da etkisiyle konut satışlarında gerileme dönemi üçüncü ayına girerken kasım ayı ile birlikte konut fiyatlarındaki reel kayıp dönemi 3 aya yükseldi.

Stoklar şişiyor

Aralık ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 3.9 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 3.8 oranında stoklarda erime gözlemlendi. Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18’i bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, businessht’ye yaptığı açıklamada “Konut satışları iyi gitmediği için fiyatlar artmıyor. Müteahhitlerin elinde oldukça ciddi oranda tamamlanmış konut var. 1000 konutluk bir site yapıyorsan elinde en fazla 100 konut kalırdı. 2015-2016 yılında başlayanların elinde 400-500 tane konut var. Elde konut olup da talep az olunca zam yapılamıyor” ifadesini kullandı.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde