Erdoğan'ın 'kirlettik' dediği Ayder için karar: Tesis davası yeniden görülecek

Erdoğan'ın 'kirlettik' dediği Ayder için karar: Tesis davası yeniden görülecek

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Rize İdare Mahkemesi’nin dünyaca ünlü Ayder Yaylası’nda yapımı planlanan kayak tesisine dair açılan davada verdiği kararı bozdu.

Erdoğan'ın 'kirlettik' dediği Ayder için karar: Tesis davası yeniden görülecek
16px
24px
14.01.2020 11:06
ABONE OLgoogle

Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kayak tesisi için hazırlanan imar planlarına ilişkin davayı reddetmesinin hukuka uygun olmadığını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder’e kayak merkezi kurulması için 18 Eylül 2014’te imar planı hazırladı. Bakanlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kirlettik, rezil ettik” dediği Ayder ile Hazindak Yaylası arasındaki Kış Sporları Merkezi için hazırlanan imar planlarını 28 Eylül 2014’te askıya çıkarttı. Erdoğan'dan Ayder açıklaması: O salıncaklar filan böyle acayip şeyler, bunları temizleyeceğiz

Yöre sakinleri, avukat İbrahim Demirci ve Yakup Okumuşoğlu aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Ancak Rize İdare Mahkemesi, 2 Ocak 2019’da ‘süre aşımı’ nedeniyle davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine avukatlar, söz konusu davayı süresi içinde açtıklarını belirterek, istinafa başvurdu. Başvuruda, kayak tesisi yollarına ilişkin İl Genel Meclisi kararı ile bunun dayanağı olan imar planlarına birlikte dava açıldığı ancak davaların İdare Mahkemesince ayrıldığına dikkat çekildi. Erdoğan'ın 'Kirlettik, rezil ettik' dediği Ayder Yaylası'na otel ve otopark inşa edilecek

AÇILAN DAVA İNCELENMELİYDİ

Başvuru görüşen Samsun Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi, Rize İdare Mahkemesi’nin kararında ‘hukuki isabet’ bulmadı. İstinaf talebini kabul eden mahkeme, dava dosyasının yeniden görülüp, karar verilmesi için Rize İdare Mahkemesi’ne iade edilmesine karar verdi. 30 Ekim 2019 tarihinde ‘oybirliğiyle’ alınan kararda, şu ifadelere yer verildi: “Ayder-Hazindak Bölgesi Kış Sporları Merkezi’ne ilişkin koruma amaçlı nazım imar planı ile koruma amaçlı uygulama imar planının hayata geçirilmesi amacıyla alınan, 10 kilometrelik Çamlıhemşin Hazindak Yayla ve Samistal Yayla Kayak Tesisi İstasyon Yolları’nın açılmasına ilişkin 30 Kasım 2017 günlü, Rize İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi kararının öğrenilmesi üzerine, süresi içinde açılan davanın esasının incelenmesi gerekirken, süre aşımı nedeniyle reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.”


Karara ilişkin konuşan avukat İbrahim Demirci, şöyle dedi: “Danıştay 6. Dairesi, TEMA’nın açtığı dava üzerine; ‘Kaçkarlar’da kış sporları merkezi yapılmayacağına’ dair 2015’te, Çevre Düzeni Planı’nın (ÇDP) ilgili hükümleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Akabinde 2017’de esas hakkındaki kararıyla iptal etti, ÇDP’nin kararlarını. Dolayısıyla, mevcut ‘Ayder-Hazindak Kış Sporları Kayak Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’, üst ölçekli ÇDP’de yer almamaktadır. Hukuken sakat bir plandır. Ayrıca; bu imar planı, gerek teknik gerekse hukuken koruma statülü yerlerin korunmasını sağlamamaktadır. Ayder, Samistal, Hazindak yaylaları mera’dır, milli parktır ve 1. derece doğal sit alanıdır. Böylesi bir alanda yapılmak istenen koruma amaçlı imar planlarının esas itibariyle ‘koruma’ vasfının yüksek olması beklenir, gerekir. Oysa, imar planı, tamamen teknik yanı ağır basan bir plandır: teleferik, telesiyej yerleri, pist alanları, toplanma alanları vb. ama planda, bu 3 statülü yerin nasıl korunacağına dair en ufak somut bir açıklama yer almamaktadır.”

Uğur Şahin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde