Erdoğan-Çetinkaya ne görüştü?

Erdoğan-Çetinkaya ne görüştü?

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceği öğrenildi. Görüşmenin İran'la ilgili olduğu ortaya çıkınca dolar yükselişe geçti...

Erdoğan-Çetinkaya ne görüştü?
16px
24px
16.05.2018 11:10
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı sürpriz şekilde AK Parti Genel Merkezi’ne davet etti.

TCMB'nin 'gerekli adımlar atılacak' mesajının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCMB Başkanı Çetinkaya ile bir araya geldi. Görüşme haberleri ve görüşmenin gerçekleşmesi doların ateşini düşürdü. Dolar piyasaya peş peşe yansıyan gelişmelerin ardından 4.50'den 4.40'a geldi. Kur, ilk tepkinin ardından 4.41-4.43 bandında dalgalanıyor. 

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ile görüşmesinin ardından Ağbal ve Çetinkaya'yla bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı ilk kez Merkez Bankası Başkanı ile Genel Merkez'de görüşecek.

Merkez Bankası, doların 4,50’yi aşmasının ardından açıklama yaptı. Kurdaki sert yükseliş sonrası TCMB açıklamasında piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiği, gerekli adımların atılacağı bildirildi.

Açıklamada, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” dendi. Açıklama sonrası dolar tarihi zirve seviyelerden 4.41’e kadar geriledi.

GÖRÜŞME İRAN'LA İLGİLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Merkez Bankası Murat Çetinkaya'yı sürpriz şekilde AK Parti Genel Merkezi'ne davet etmesi gündemde geniş yer bulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Merkezi'nde İran heyeti ile toplantısına Çetinkaya'nın da katılacağı öğrenildi.

*Toplantının rutin gündemi daha önce imzalanan İran ile yerel para birimi ticareti anlaşması.

*AK Parti Genel Merkezi'nde diğer ekonomi yetkililerinin katılacağı olağanüstü bir ekonomi toplantısı yapılmayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görüşmesinin İran para birimi konusunda olacağı ortaya çıkması üzerine dolar yeniden yükselişe geçti.

Dolar, bu hızlı gelişmelere verdiği ilk tepkinin ardından 4.42-4.43 bandında dengelendi.

“VERİLEN SİNYALLERİ KENARA KOYACAK HALİ YOK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra'da yaptığı açıklamada, “Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum.” Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum.” demişti.

ŞİMŞEK VE ELVAN AYRILDI

Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da bir süredir partide olduğu ancak az önce partiden ayrıldıkları görüldü.  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ise hala partide olduğu öğrenildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde