Eğitim yozlaştırıldı! Bilgi Üniversitesi'nde neler oluyor?

Eğitim yozlaştırıldı! Bilgi Üniversitesi'nde neler oluyor?

Bilgi Üniversitesi ’nin Vakıf hisselerinin Can Holding’e devredildiği iddia edild

Eğitim yozlaştırıldı! Bilgi Üniversitesi'nde neler oluyor?
16px
24px
07.09.2018 07:46
ABONE OLgoogle

Okul yönetimi ‘’Bu konuda açıklamamız yok’’ derken, üniversiteyi satın aldığı iddia edilen Can Holding yetkilileri, sözcü.com.tr'ye yaptığı açıklamada satın alma iddialarını yalanladı.

Holding yetkilileri, “İşbirliği için teklifte bulunduk. Ama süreç henüz tamamlanmadı, görüşmeler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bilgi Üniversitesi'ne ortaklık için başka grupların da teklifte bulunduğunu kaydeden şirket yetkilisi “Süreç tamamlandığında üniversite yönetimi açıklamada bulunacaktır. Şu an için bizim açımızdan kamuoyuna duyurulacak bir gelişme söz konusu değil” diye konuştu.  Bilgi Üniversitesi'ni hangi holding aldı?

Üniversitenin satış işlemini Boğaziçi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Rıfat Okçabol ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere ile konuştuk.

Anayasa’ya aykırı

Okçabol “Anayasa’ya göre vakıf üniversiteleri, Türkiye’deki vakıflar tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. Satış yapmak demek ise para kazanmak demek. Vakıf üniversitesi kavramıyla bağdaşan bir şey değil doğal olarak. Türkiye’deki genel yaklaşıma baktığımızda eğitimde piyasalaşmanın önünün açıldığını görüyoruz” dedi.   YÖK tespit etti: Özel üniversiteler ticarethane gibi, öğrenciden 57 bin TL aldı 9 bin lira harcadı

Eğitim kamusal olmalı

“Eğitim açısından baktığımızda daha da sıkıntılı” diyen Okçabol şöyle devam etti: “Çünkü eğitimin kimilerinin gözünde alınır, satılır bir kavrama dönüştüğünü gösterir. Bu da bu kavramın yozlaştırıldığı anlamına gelir. Eğitim, alınıp satılacak bir şey değildir. Eğitim kamusal, parasız, toplum yararına bir süreçtir. Eğitimi başkasının para kazanması için kullanamazsınız. Ama Türkiye baş aşağı giden bir ülke olduğu için bunlar oluyor.”

Kökten karşıyız

Yeşildere ise vakıf üniversitelerine öteden beri karşı olduklarını belirterek şöyle dedi: “Bunlar eğitimin ve öğretim elemanı niteliği ve kalitesinden daha çok ticari amaçlı kuruluşlar olduğu için tamamıyla kâr amaçlı çalışıyorlar. Kâr getirmeyeceğini anladığı unsurları ve şirketini başkalarına devretme girişiminde bulunuyorlar. Bunun adına üniversite denmez zaten. Sonuçta bundan daha fazla bir şey beklenemez. Sürekli el değiştirebilir. Kâr etmediği takdirde yine satılır. Öğrencilere yüklenir bütün bu girdi-çıktılar. Tamamen karşıyız bu tip üniversite kuruluşlarına zaten.”

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde