Durmuş Yılmaz, döviz kurunu neye benzetti?

Durmuş Yılmaz, döviz kurunu neye benzetti?

Merkez Bankası eski Başkanı ve MHP'nin Uşak birinci sıra milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, petrolün varil fiyatının dolar bazında değişmesinin, kur farkından kaynaklı olduğunu söyledi

Durmuş Yılmaz, döviz kurunu  neye benzetti?
16px
24px
17.04.2015 05:51
ABONE OLgoogle
Dolardaki kuru, tansiyona benzeten Yılmaz, "Yüksek tansiyon da düşük tansiyon da kötü. İnsanın sağlıkla ayakta durabilmesi için tansiyonun uyarlı olması lazım. Makro ekonomik dengelerin ve değişkenlerin birbirleri ile içsel tutarlılığı olan ekonomik politikaya ihtiyaç var. Hükümet ve siyasiler hızla bunu temin etmenin gayreti içinde olmalılar ki kurdaki değişiklikler özellikle reel ekonominin üzerine tahribat yapmasın" dedi.

Geçen seçimde Uşak'tan milletvekili çıkaramayan MHP'nin kentte birinci sıra adayı Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, partisinin il binasında basın toplantısı düzenledi.

"Siyasiler önlem almalı"

Doların piyasalar üzerindeki etkisine değinen Yılmaz, ekonomik konularla ilgili açıklamalar yaptı. Dolardaki yükselişini değerlendiren Durmuş Yılmaz, şunları söyledi:

"Amerikan Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye son vermesi; senenin ilk yarısında, üçüncü çeyreğinde ya da yılın sonunda olur; bilinen bir gerçek. Avrupa Merkez Bankası genişlemeye devam etmesine rağmen artık dolar cinsinden ucuz para dönemi sona eriyor. Amerika'da faiz oranları yükselecek. Piyasalar da dolar aldı. Doların yükselmesi; Türk ekonomisi ve Türk Lirası ile dolar arasındaki etkisi diğer ülkelerden çok farklı değil. Her ülkeye farklı şekilde yansıyabilir ama genel olarak bütün ülkeler bundan benzer şekilde etkileniyorlar. Bunlar dış faktörler. İç dinamiklerimiz ise Türkiye'nin borçluluk oranı, içerideki siyasi gelişmeler, ekonomi yönetimi ile ilgili olarak piyasa oyuncularının ringinde sormaya başladıkları sorular. Borçluluk oranı ile ilgili olarak; Türkiye'nin 2015 yılında ödeyeceği toplam borç tutarı, ekonomik yönetimde koordinasyon bozulacak mı? Yoksa güçlü bir şekilde devam ettirilecek mi? Kararlar zamanında alınacak mı, alınmayacak mı? Yeni yönetim farklı bir uygulama getirecek mi? Siyasilerin biran önce tedirginlikleri giderecek önlemleri alması lazım. Merkez Bankası'nın elindeki imkanları kullanabilmek için onların elini serbest bırakmaları gerekir diye düşünüyorum." 

"Yüksek tansiyon da, düşük tansiyon da kötü"

Petrolün varil fiyatının dolar bazında değişmesinin ülkede kur farkından kaynaklı olduğunu dile getiren Yılmaz, "Kurda 10 kuruşluk yükseliş Türk Lirası bazında hesaplandığında, petrol ve doğalgazın fiyatı da değişiyor. Burada kurun etkisi var" dedi.

Bu durumun ulaştırma başta olmak üzere ekonominin diğer alanlarını etkilemeye başlayacağını ve diğer sektörlere yansıyacağını kaydeden Durmuş Yılmaz, "Maliyet enflasyonu etkilenecek. Maliyetler artacak ve enflasyon yükselecek. Enflasyon yükselince risk primi artacak ve faizler tekrar yükselecek. Ve tekrar başa döneceğiz. Bu tansiyona benziyor. Yüksek tansiyon da, düşük tansiyon da kötü. İnsanın sağlıkla ayakta durabilmesi için tansiyonun uyarlı olması lazım. Makro ekonomik dengelerin ve değişkenlerin birbirleri ile içsel tutarlılığı olan ekonomik politikaya ihtiyaç var. Hükümet ve siyasiler hızla bunu temin etmenin gayreti içinde olmalılar ki kurdaki değişiklikler özellikle reel ekonominin üzerine tahribat yapmasın" diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde