Doların ateşi düşmüyor

Doların ateşi düşmüyor

Küresel piyasalarda Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşı gerilimi para piyasalarını baskı altına alarak döviz ve altına olan talebi artırdı.

Doların ateşi düşmüyor
16px
24px
07.04.2018 08:26
ABONE OLgoogle

Dolar/TL kurunun psiklojik seviye olan 4 liraya ulaşması sonrasında şimdi ne olacak dolar düşecek mi? Yoksa tutunabilecek mi? soruları akıllara geliyor.

Geçtiğimiz cuma 3.94 seviyelerinde olan dolar dün güne 4.06 ile başlarken, avro ise 4.97 seviyelerinde seyretti. İçerde yaşanan spekülatif hareketlerin doların ateşini yükseltiği yorumunu yapan Uzmanlar, yüksek enflasyon ve Jeopolitik riskler gibi gelişmelerden kaynaklandığını söylüyor. Önümüzdeki iki haftanın kritik olduğu ifade ediliyor.

NOTÇULAR TAHVİLLERİ DÜŞÜK GÖSTERİYOR

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz, dolar kurunun yükselme sebeplerini şöyle açıklıyor: “Bu spekülatif durum. Enflasyonun yüksek çıkması. Ama bu kısa vadeli farklılıkların en önemli sebebi iç siyasetteki geçici haber etkileri. Bir de piyasada algı yaratmaya çalışıyorlar. Mesela, Moods, S&P gibi kurumlar diğer ülkelerin tahvillerini satabilmek için tahvilleri düşük gösteriyorlar.”

Demiröz, “Spekülatif bir şey geçicidir. Ama haziran sonu için dolar kurunun gideceği yer 4,10-15’e çıkabilir. Nisan sonunda dolar 5’e çıkacak gibi bir algı oluşturuyorlar. Buna kapılmamak lazım.”

Gelecek iki hafta kritik

Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, “Bu seviyelerden dönüş söz konusu olabilir. Teşvik paketi gibi kararlar açıklanacak. Piyasa hükümetin bu kararlığını göz önünde bulundururak, liradaki bu kaçış durdurulabilir. Zaten şu anda sıkıntı lirada değil. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde böyle bir dolar karşısında bir değer kaybettiğini görüyoruz. Önümüzdeki iki hafta dolar açısından çok kritik olacak” dedi.

ABD ve Çin gerilimi artırıyor

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, 3,99’dan sonra Trump ve Çin kaynaklı ticaret endişelerinin piyasa çalkantısı yaratması ile oluşan hareketin bir benzeri yaşandığını ancak bu hareket küresel borsaların toparlandığı ve risk iştahının dengelendiği bir ortamda gerçekleştiğini ifade etti.

Aşağı yönlü hareket mümkün

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarının etkili olduğunu söyledi. Dünyanın her yerinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybettiğini söyleyen Bilgin, bu dalgalalanmalar içinde aşağı yönlü hareketin önümüzdeki aylarda görülme ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde