Dolar yeni güne yükselişle başladı

Dolar yeni güne yükselişle başladı

Piyasalar ABD ile ilişkileri, küresel ticaret savaşını ve seçim kaynaklı bütçe adımlarını izlemeye devam ederken 15 Mayısta dolar/TL 6.05, Avro/TL 6.79'den el değiştiriyor.

Dolar yeni güne yükselişle başladı
16px
24px
15.05.2019 06:02
ABONE OLgoogle

Dolar kuru, dün yetkili ağızlarca yalanlanmasına rağmen S-400 konusunda gelen kulis haberleri ve beklentiden iyi gelen cari açık ve sanayi üretimiyle 6 TL'nin altını gördü. 5 yıllık CDS ise 488 puanda. Piyasalar ABD ile ilişkileri, küresel ticaret savaşını ve seçim kaynaklı bütçe adımlarını izlemeye devam ederken 15 Mayısta dolar/TL 6.05, Avro/TL 6.79'den el değiştiriyor. Öte yandan; bazı kambiyo işlemlerinden alınan Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) kaldırılırken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak.

Dolar/TL, geçen hafta Merkez Bankası'nın 150 baz puanlık sıkılaştırma yapması ve PPK metnindeki ifade değişikliği üzerindeki belirsizliğin kaldırması ve kamu bankalarının Asya spot piyasasında döviz satmasıyla 6.25'ten 5.95'e kadar gerilemiş ancak kalıcı olamayarak 6.10'lara çıkmıştı.

S-400 konusunda gelen kulis haberleri neticesinde dolar kurunda yeniden aşağı yönlü bir kırılma gerçekleşti. İşlemciler son iki günde de kamu bankalarının piyasaya döviz arzı tarafında görülmeye devam ettiğini belirtiyor. Borsanın toparlanması, cari denge ve sanayi üretimi verilerinin beklenden oldukça iyi gelmesi, enflasyonun yavaşlama patikasına girmesi de TL'yi destekledi ve 6 - 6.15 arasında dalgalanan dolar yeniden 6 liranın altını gördü.

15 Mayısta dolar kure 6.05'ten işlem görüyor. 5 Yıllık CDS ise 488 seviyesinde.

Habertürk'te yer alan habere göre dışarıda ABD ile ilişkiler, ABD ve Çin arasındaki küresel ticaret savaşı izlenirken içeride seçimle ilgili gelişmeler, bütçe dengesi, hazine ihaleleri ve ekonomiyle ilgili haber akışı takip ediliyor. 

Reuters, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB'nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığını ve bu konuda gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını iddia etti ancak haber Merkez Bankası yetkilisinden düşük tonda yalanlandı. Bakanlıktan bir yorum gelmedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde