Devlet yine yüz milyonlarca dolarlık ihale açıyor...

Devlet yine yüz milyonlarca dolarlık ihale açıyor...

24 Haziran ertesi yüz milyonlarca dolarlık bir ihaleden söz ediyoruz. Mantığını düşünüp duralım.

Devlet yine yüz milyonlarca dolarlık ihale açıyor...
16px
24px
10.06.2018 16:42
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in yazısından alıntı 

Gerçekten yerli ve milli mi?

Sağlık Bakanlığı 4 Temmuz’da çok önemli bir ihale yapacak. Adı: “Beş Kalem Tıbbi Cihaz Tedarikine İlişkin Sanayi İşbirliği Projesi.” 

10 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor. Türkiye çapında bütün hastanelerde (şehir hastaneleri dahil) kullanılmak üzere büyük ölçekli tıbbi cihaz alımını kapsıyor. Sanayi İşbirliği Programı (SİP) kapsamında ve açık ihale usulüyle yapılacak. SİP, yerli üretim ve yerli ortak şartıyla alım garantisi veren sistem.  Erdoğan: Milli ve yerli para ile kur üzerinde oynanan oyunu bozacağız

“Beş kalem” tıbbi cihazların türleri ve satın alınacak sayıları şöyle: 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (350), Bilgisayarlı Tomografi (538), Ultrasonografi (7142), dijital radyografi (3236), hasta başı monitör (43.327).

Tereddütler, sorular

İktidara yakın bir gazetede bu ihale için General Electric-Aselsan ortaklığı ile Philips-Vestel’in yarışacağı haberi yer aldı. (Dahası, bu iki küresel şirketten birine söz verildiği konuşuluyor.) 

İhale şartnamesindeki bazı koşullar ciddi soru işaretleri barındırıyor. 

Görüntüleme alanında yerli malı belgesi sahip üreticilerin paylaştığı iddia ve tereddütler kamu kaynaklarının kullanımı ve halk sağlığı açısından önemli görünüyor: 

- İhale, “kısmi teklife” kapalı. Teklif sahipleri mutlaka “Beş kalemin hepsini ben üretebilirim” diyecek. Örneğin, uzmanlık alanı “hasta başı monitör” üretimi olan bir yerli Türk firması, MR cihazı üretemediği için baştan ihale dışında kalıyor. 

- Alım 10 yıllık. Bu, teknolojinin saat başı geliştiği bir çağda, 2028’de demode bir sistem kullanmak anlamına geliyor.  Erdoğan: Tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; yastık altında döviz, para altın ne varsa sisteme sokun

- Teslim takvimine göre, 2018 sonuna kadar 650 adet dijital radyografi sistemi teslim etmek gerekiyor. Bu sayıda bir üretimin birkaç ayda yapılması “imkânsız” bulunuyor.

Teklif dolar üzerinden

Şartname uyarınca, tekliflerin ABD Doları üzerinden verilmesi gerekiyor. 

Teklifler, kesin kabulün yapıldığı tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden TL’ye çevrilecek. Evet, dolar üzerinden bir ihale konuşuyoruz. 

TL’nin dolar karşısında bu kadar değer kaybettiği bir dönemde.

24 Haziran ertesi yüz milyonlarca dolarlık bir ihaleden söz ediyoruz. Mantığını düşünüp duralım.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde