DEİK'de Koç, Sabancı, Ülker, Şahenk ve Yırcalı ayrıldı! DEİK'in kurucu başkanı: Yabancı iş adamları da DEİK'den şikayette

DEİK'de Koç, Sabancı, Ülker, Şahenk ve Yırcalı ayrıldı! DEİK'in kurucu başkanı: Yabancı iş adamları da DEİK'den şikayette

DEİK’te Genel Kurul yapıldı. Başkan Nail Olpak ile yola devam kararı alınırken, Koç, Şahenk, Yırcalı, Sabancı, Ülker gibi isimler yönetimden ayrıldı. DEİK’in Kurucu Başkanı Coşkun DEİK’in yeniden özerk olmasını teklif etti.

DEİK'de Koç, Sabancı, Ülker, Şahenk ve Yırcalı ayrıldı! DEİK'in kurucu başkanı: Yabancı iş adamları da DEİK'den şikayette
16px
24px
26.01.2020 09:49
ABONE OLgoogle

Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu (DEİK) 33. Olağan Genel Kurulu’nu tamamladı. 11 Ocak’ta yapılan İş Konseyleri seçimleri öncesi ve sonrası DEİK kulisleri oldukça hareketliydi.

Dün yapılan Genel Kurul’da ise oldukça ilginç anlara sahne oldu. Genel Kurul’a Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, bir dönemin efsanesi olarak anılan Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. DEİK'de Ferit Şahenk gidebilir

Yeni oluşturulan DEİK Yönetim Kurulu’nda Ali Koç, Murat Ülker, Güler Sabancı, Rona Yırcalı ve Ferit Şahenk gibi iş dünyasının güçlü isimleri yer almadı. Nail Olpak ile yola devam kararı alındı.

Genel Kurul’da DEİK’i bakanlığa bağlayan eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yer aldı. Daha önce özerk yapıda olan DEİK, Bakanlığa bağlandıktan sonra TÜSİAD ve TEPAV gibi bağımsız kurumlar kurucu üyelikten ayrılmışlardı. Hatta Zeybekci’nin bakanlığı döneminde DEİK’in İstanbul’daki merkezinde bir makam odası açtığı söylenir.

İşte DEİK Genel Kurul’u kapsamında verilen "Ustalara Saygı Ödülleri" töreninde konuşan ve ödül alan DEİK Kurucu Başkanı, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, DEİK’in yeniden özerk olmasını teklif etti. "DEİK Kurucu Başkanı olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na arz etmek sitediğim bir teklifi takdirlerinize sunuyorum" diyen Ali Coşkun’un şu ifadeleri dikkat çekti:  DEİK mektubunu kimler, neden yazdı?

YABANCI İŞ İNSANLARI DA ŞİKAYETÇİ

"Her ne kadar bakanlarımız büyük bir fedakarlıkla destek verszeler de, ki aramızda DEİK’in bir yasa değişikliğiyle bakanlığa bağlanmasından sonra hizmet veren arkadaşlarımız var. Aramızda yetişmiş olan bakanımız Ruhsar Pekcan hanımefendi arkadaşımıza teşekkür borçluyuz. Ancak bir gerçeği belirtmek istiyorum. Kürselleşen dünyada görünüm DEİK’in devletçi bir yapı olarak değerlendirmesidir. İş dünyamızın her iki taraf konsey üyelerinde de sıkıntı vermektedir. Bizzat tanıdığım yabancı iş adamları da şikayette bulunmuşlardır. Bu bakımdan yine önümüzdeki günlerde, bakanlarımızın desteği olacak, denetim olacak ama görünümün uluslararası alanda netlik kazanması bakımından yeniden hür teşebüsün yönetimine kavuşturulmasını takdirlerinize arz ediyorum." DEİK seçimlerinde hile mi var? Üyeler neden Erdoğan'a mektup yazdı?

KARARNAME ALGIYI ETKİLEDİ

Eski Bakan Coşkun’un önerisi kabul görürse DEİK’in yeniden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesine alınabilir. Konuştuğumuz iş insanları bütün dünyada bu tür kurumların başında devlet ile iş yapan güçlü şirketlerin başından gelme kişilerin yer aldığını ancak DEİK’in Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bakanlığa bağlanmasının şekli açıdan bir algı oluşturduğu için dış dünyada sıkıntı yarattığını ifade ettiler. Yine Ali Coşkun’un konuşmasında ifade ettiği dış dünyadaki sıkıntılara biz de "DEİK mektubunu kimler, neden yazdı?" başlıklı haberimizde şu ifadelerle dikkat çekmiştik: DEİK seçimlerinde şok iddia! Üye olmadıkları halde oy kullandılar.

"Oysa bazı iş insanları, bazı yabancı ülkelerdeki muhataplarının DEİK’e ‘Türk Devleti’nin istihbarat kurumu’ gözüyle baktıklarını, bu algının değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar." Diğer yandan Genel Kurul’da konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Özellikle gelişmiş ülkelerin küresel ekonomide başlatmış oldukları korumacılık eğilimleri ve artan ticari engellere rağmen Türkiye’nin dinamizmini koruduğunu vurguladı. Bakan Pekcan, "İhracat artışına devam ediyoruz. Hangi ülkeye gidersek gidelim Türk iş dünyasının başarılarına şahit oluyoruz. Biz gittiğimiz yerlerde Türk firmalarının ürünlerinin kalitesi, işlerinin zamanında teslimatı ve satış sonrasında ürünlerinin arkasında olmalarını memnuniyetle dinliyoruz" dedi. DEİK İş Konseyi seçimlerinde ilk kez kavga çıktı; Özilhan ve Yırcalı gibi duayen isimler görevlerinden ayrıldı

Ustalara sagı

Ustalara Saygı Ödülleri Töreni’nde, DEİK’in temel taşlarından birini atan Türkiye-ABD İş Konseyi Kurucu Başkanı merhum Mehmet Ersin Faralyalı’nın ödülünü oğlu Serdar Faralyalı’ya eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve DEİK Başkanı Nail Olpak verdi. İlk Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı merhum Feyyaz Berker'in ödülünü Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ercan Kumcu’ya eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Başkanı Nail Olpak verdi. DEİK'in Şeref Üyesi ve aynı zamanda yaşayan en kıdemli üyesi Ali Nihat Gökyiğit ödülünü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve DEİK Başkanı Nail Olpak’tan aldı. İlk DEİK Başkanı ve eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a ödülünü ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve DEİK Başkanı Nail Olpak takdim etti. Ruhsar Pekcan'ı DEİK'de tasfiye etmişlerdi! Onur ödülü verdiler!

Dört ana hedef açıkladı

DEİK’in yeni çalışma dönemindeki hedeflerinden bahseden Başkan Nail Olpak, “Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda, 'etkin lobicilik' faaliyetleri yürüteceğiz. Bu noktada önceliğimiz ABD ve AB ülkeleri olacak. 'Ticari Diplomasi' hedeflerimize ulaşmak için maddi ve manevi bütün enstrümanlarımızı, tüm gücümüzü sonuna kadar kullanacağız" dedi.

Liderlerin belirlediği ticaret hedeflerini yakalanın ikinci öncelikleri olacağını kaydeden Olpak, şunları söyledi: "Nasıl ABD ile 100 milyar dolar, yüzde 50-50 dengeli ikili ticaret hedefimiz var ve bunun iş dünyası adına gereğini yapmak bize düşüyorsa, benzer şekilde 100 milyar dolar hedefimiz Rusya ile de var. ABD ile hedefimiz için sektörler bazında çalışarak hazırlıklarımızı yaptık. Liderlerimizin atacakları adımları bekliyoruz. Üçüncü hedefimiz ise, ticari diplomasiyi anlatmak için Anadolu’yu karış karış dolaşacağız. Kurucu Kuruluşlarımızın da desteğini alarak hedefimiz, daha fazla firmamızı yurt dışına açmak ve Ticari Diplomasi çalışmalarımızın içine katmak. Ayrıca, Diasporamızın geleceği ve ülkemizin menfaatleri için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu da yeni dönemdeki dördüncü hedefimiz olacak.”

Recep Erçin/aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde