Çiftçi Towers’ın mührünü Kadir Topbaş neden söktü?

Çiftçi Towers’ın mührünü Kadir Topbaş neden söktü?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nı Çiftçi Towers'ın inşaat çalışmalarını neden durdurdu, sonra neden yapımına izin verdi?

Çiftçi Towers’ın mührünü Kadir Topbaş neden söktü?
16px
24px
11.07.2014 16:04
ABONE OLgoogle
İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından hayata geçirilen Çiftçi Towers adlı projede yasalar ve imar mevzuatları yok sayılarak inşaat yapılmasına göz yumulduğunu ortaya çıkaran Sözcü konuyla ilgili yeni bilgilere ulaştı.

Buna göre geçtiğimiz yılın sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beşiktaş Belediyesi’ne bir yazı göndererek yasa dışı inşaat nedeniyle Çiftçi Towers’ı mühürlemesini istedi. Beşiktaş Belediyesi’nin kaçak yapılaşma için herhangi bir işlem yapmaması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş denetim ekiplerini projeye göndererek ölçüm yaptırdı ve inşaatı geçtiğimiz yılın sonunda mühürletti. Ancak iki ay sonra mühür kaldırıldı ve inşaat çalışmaları yeniden başladı.

Kamuoyunun merak ettiği “Çiftçi Towers’a vurulan mühür neden söküldü” sorusunu SÖZCÜ, Topbaş’ın basın danışmanı Serkan Fıçıcı’yı cep telefonundan arayıp iletti. Aradan geçen 1 ay boyunca SÖZCÜ’nin telefonlarını açmayan ve geri dönüş yapmayan Serkan Fıçıcı’dan henüz bir yanıt gelmedi.

SÖZCÜ’nün 8 Haziran’da kanuna aykırı yapılaşmayı gündeme getirmesinden ardından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan şirket yetkilileri de inşaat çalışmalarını hızlandırdı. Haberden sonra projede 24 saat aralıksız çalışan müteahhit firma Çiftçi Towers’ı kat kat yükseltirken inşaatı denetlemesi gereken Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi projenin yükselişini seyretmekle yetiniyor.

15 metre yerine 180 metre

Tamamlandığında 180 metre boyunda 46 katlı iki rezidans kulesinden oluşacak Çiftçi Towers’taki rant oyunlarını Sözcü ortaya çıkarmıştı. Beşiktaş Belediye Meclisi’nin yaptığı plan değişikliği teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmasıyla yönetici merkez (ticaret) ve turizm alanı olan 23 bin metrekarelik araziye konut yapılması için izin verildi.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre, Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15 metre yükseliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebiliyor.

Boğaziçi ön görünümü nedeniyle yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta ise kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı 180 metre yüksekliğinde iki adet konut kulesinde 288 rezidans dairesi inşa ediliyor. Böylece, İstanbul’un en değerli bölgesinde Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat milyarlarca dolar rant elde etti.

Türkerler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker’in verdiği bilgilere göre henüz inşaat aşamasındaki projenin yüzde 60′ı satıldı. Ankara’dan çok sayıda yatırımcının alım yaptığı projedeki dairelerin fiyatları 2,5 milyon dolardan başlıyor 8,5 milyon dolara kadar çıkıyor.

Rant yeraltına da indi

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan plan tadilatına “bodrum katlar emsale dahil değildir” notunun eklenmesiyle Çiftçi Towers’ın yer altında fazladan inşaat yapmasının önü açıldı. Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaz’ı gören arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanının imar parseli alanına oranını gösteren taban alanı kat sayısının yüzde 15′i geçemeyeceği belirtiliyor.

Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. 23 bin 859 metrekarelik parselin yüzde 87’sini kaplayan alanda yerin altında tam 212 bin 596 metrekare inşaat yapılırken, zemin kat ve altında kalan 10 bodrum katı kapsayan bu inşaat alanı alışveriş merkezi ve otopark olacak. Emsale dahil edilmeyerek yer altında fazladan yapılan bu inşaat alanından proje sahipleri milyonlarca dolar rant elde edecek.

İsmail Şshin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde