Büyük rant! Denize Sıfır Hattat savaşı

Büyük rant! Denize Sıfır Hattat savaşı

Bir iş insanı, bir belediye, bir bakanlık Kumburgaz’daki denize sıfır arsadaki imar düzenlemeleri için böyle karşı karşıya geldi.

Büyük rant! Denize Sıfır Hattat savaşı
16px
24px
10.12.2018 04:39
ABONE OLgoogle

Maslak’ta yarım kalan projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle (İBB) şüpheli bir protokol imzalayan ve İBB’ye yazdığı mektuplarla gündeme gelen iş insanı Mehmet Hattat, bu kez başka bir projeyle sahnede.

Hattat’ın Kumburgaz’da yapmak istediği ve içinde rezidanstan tropik ormana kadar pek çok unsur barındıran Pearl of İstanbul yat limanı projesi için İBB’ye yazdığı itiraz dilekçesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB arasında tam bir kargaşa yarattı. Hattat’ın dilekçesiyle gün yüzüne çıkan bakanlık-belediye kavgası şöyle yaşandı:  Hattat Holding’e bağlı işçiler yine vince çıktı

Mehmet Hattat, İstanbul’un en değerli sayfiye yerlerinden Kumburgaz’daki 52 bin 666 metrekare büyüklüğündeki denize sıfır arsayı 2013 yılında satın alıyor.

Arsanın üzerindeki yapı bakanlık tarafından 2013 yılında afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi amacıyla hazırlanan 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı ilan ediliyor.

Bakanlık tarafından hazırlanan imar planları, Hattat’ın projesinin önünü açıyor. 446 bin 575 metrekare inşaat izni verilen projede ise yok yok... Araziye yapılacak binaların yüksekliği de serbest bırakılıyor.

Büyükçekmece Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü de 2014’te projeye 6306 sayılı kanun kapsamında yapı ruhsatı veriyor.

İBB’den Hattat’ın itirazına ret

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2016’da yaptığı bölge planlarına, projenin önünü açan imar planlarını da ekleyerek yeni bir plan hazırlıyor. Bakanlık tarafından onaylanan imar haklarını indiriyor, alanın fonksiyonlarını değiştiriyor ve yüksekliği de 15 katla sınırlıyor. İşte her şey bundan sonra karışıyor.  Bartınlıları kandırmış: 460 kişiyi işten atan Hattat Holding Amasra’dan gönderilsin

2016 ve 2017’de bakanlığa ve İBB’ye itiraz dilekçeleri yazan Hattat, söz konusu parsellerin 1992’den beri turizm alanı olduğunu belirterek bakanlık tarafından tanınan imar haklarını geri istiyor.

 

Bakanlıktan aldığı görüş yazısını itiraz dosyasına eklemeyi unutmuyor. Bakanlık da hem Hattat’a hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazarak İBB’nin deprem riski bulunan alanlarda imar planı yapma yetkisinin olmadığını savunuyor.

Bunun üzerine karşı yazı yazan İBB, “alandaki yapıda henüz deprem riski olup olmadığının kesinleşmediğini” ifade ederek yetkinin kendisinde olduğunu anlatıyor. Yazışmaların ardından Hattat’ın İBB’nin imar planına ilişkin itirazı geçen ay İBB Meclis gündemine geliyor. İBB oybirliğiyle aldığı kararda Hattat’ın itirazını reddediyor ve yeniden değerlendirilmek üzere ilgili müdürlüğe iade ediyor. Bir Hattat hikayesi ya da büyük bir özelleştirme fiyaskosu

‘Bekleyip göreceğiz’

Süreci yakından izleyen CHP’li eski İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ, bölgedeki yüksekliklerin en fazla 3 kat olduğunu belirterek “İBB Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı ret kararı Hattat’a, yazdığı mektuplardan sonra ikinci darbe oldu. Sürecin nasıl ilerleyeceğini hep birlikte önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi.

Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde