Bir tweetle ABD'ye ihracat yüzde 40 düştü, Trump'ın tweeti gözleniyor

Bir tweetle ABD'ye ihracat yüzde 40 düştü, Trump'ın tweeti gözleniyor

Çelik sektöründe ve ihracatta yaşanan gelişmeleri değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, korumacılık önlemlerinin damga vurduğu zorlu bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Bir tweetle ABD'ye ihracat yüzde 40 düştü, Trump'ın tweeti gözleniyor
16px
24px
12.02.2019 15:00
ABONE OLgoogle

Korumacılık önlemleri nedeniyle özellikle Kuzey Amerika pazarında ciddi bir daralma yaşadıklarını anlatan Aslan, bu bölgeye ihracatın yüzde 15.1 düşüşle 1.9 milyon tona gerilediğini ifade etti. Aslan, benzer şekilde Ortadoğu bölgesine olan ihracatta da yüzde 6 düşüş yaşadıklarını ve ihracatın 3.8 milyon tonda kaldığını belirtti.

Çelik İhracatçıları Birliği Adnan Aslan 2018 zorlu bir yıl olmasına karşın özellikle Asya pazarından Türk çeliğine ciddi bir ilgi oldu. 2018 yılında Asya pazarına miktarda yüzde 34.8 artışla 1.7 milyon tonluk ve değerde 51.2 artışla 961 milyon dolarlık çelik ihraç ettik.  Filipinler ve Sri Lanka gibi bölgedeki yeni pazarlara ulaştık. 

2019, 2018'DEN KÖTÜ OLABİLİR

2019 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Aslan, korumacılık trendinin devam etmesinin yanı sıra Çin'in de yeniden agresif ihracat politikasına yönelecek olmasının özellikle ilk yarıda ihracatçıları zorlayabileceğini belirtti. Bu sene ihracatın 2018 yılı seviyesine ulaşamayabileceğini belirten Aslan, 15-16 milyon ton seviyesine gerileyebileceğine dikkat çekti. Aslan ihracatta yaşanabilecek olası bir gerilemenin etkilerini en aza indirebilmek için tüm sektör birlikte çalışacaklarını ve özellikle de yeni pazarlara yöneleceklerini kaydetti.

“ÇELİK İTHALATINA GETİRİLEN VERGİYİ HAKKANİYETLİ BULMUYORUZ”

ABD'nin Türk çeliğine uyguladığı yüzde 50'lik ek vergiyi de değerlendiren Aslan, uzun süredir ABD'nin kararında bir yumuşama beklemelerine karşın henüz ABD tarafından bir adım atılmadığını söyledi.

ABD'nin Temmuz ayında yüzde 25 ek verginin üzerine koyduğu artı yüzde 25 verginin ihracatı önemli oranda düşürdüğünü belirten Aslan, mevcut durumda bu vergilerle ihracat yapmanın çok zor olduğunu kaydetti.

TRUMP'IN TWEETLERİ TAKİP EDİLİYOR

Vergilerin her an kalkabileceği yönünde de bir beklentileri olduğunu ifade eden Aslan, "Temmuz ayında Donald Trump'ın bir tweeti ile gelen ek vergi, bir bakmışsınız yine bir gece atılan tweetle bitebilir. Türk çelik sektörü, o kadar dinamik bir sektör ki Trump gece tweet atsın, sabahına bizim 50-60 sanayicilerimiz 300-400 bin tonluk satış yapar." dedi. 

?ref_src=twsrc%5Etfw">August 10, 2018

Aslan, mevcut vergilerden ABD'deki müşterilerin de mağdur olduğunu ve dava açtıklarını ifade etti. Ek vergilerle ABD içindeki fiyatların yüzde 50'ye varan oranlarda arttığını belirten Aslan, oluşan enflasyonun alt sektörleri zorlamaya başladığını söyledi. Aslan, yükselen fiyatlar sayesinde çelik üreticilerinin tarihi karlar açıkladığını da sözlerine ekledi. 

Türkiye'ye karşı haksız rekabet ve anti-damping davalarının uzun yıllardan beri sürekli açıldığının altını çizen Aslan, "Ama bugüne kadar biz damping yapmadığımızı ve teşvik almadığımız kanıtladık. Açtığımız davaları kazanıyoruz, fazladan ödediğimiz vergileri de geri alıyoruz. Ancak Trump'ın ulusal güvenliği zedeliyor gerekçesi göstererek ek vergi koyması ile olaya artık politika girdi. İş damping olduğunda kendimizi savunabiliyoruz fakat bu durumda zorda kalıyoruz. Türk çelikçisi çok seri hareket eder. İşin içine yeter ki politika girmesin ve haksız rekabete karşı destek bulabilelim. Biz her türlü zorluğu yeneriz." diye konuştu.

ABD Ticaret Bakanı ile Trump'ın ticaret danışmanının aynı zamanda çelikçi olduğuna işaret eden Aslan, zamanında Türk çeliğine karşı verdikleri savaşı siyasi pozisyonları güçlenince daha da hızlandırdıklarını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde