Bir robot yüzünden milyonlarca lira harcama boşa gitti

Bir robot yüzünden milyonlarca lira harcama boşa gitti

Şirketin halka arzı için hazırlanan reklamların Nasdaq Borsası’nın ön yüzü başta olmak üzere Times Square’deki hangi dev panolarda yayınlanacağı bile belliydi

Bir robot yüzünden milyonlarca lira harcama boşa gitti
16px
24px
09.02.2018 12:33
ABONE OLgoogle

Songül Hatısaru'nun yazısından alıntı

Çin’in tavuk siparişine robot borsacı rötarı

Bünyesinde Burger King, Popeyes, Arby’s, Usta Dönerci gibi markaları barındıran TAB Food Investments’ın (TFI), Nasdaq Borsası’nda halka arzı için New York’tayız.
 
Global şirket, Nasdaq’da işlem gören ilk Türk şirketi olacaktı. Road show’lar yapılmış, işlem günü belirlenmiş, talep toplanmış halka arza saatler kalmıştı. Şirketin halka arzı için hazırlanan reklamların Nasdaq Borsası’nın ön yüzü başta olmak üzere Times Square’deki hangi dev panolarda yayınlanacağı bile belliydi. Türkiye’den bir grup basın mensubu olarak biz de, 222 milyon dolarlık halka arz için 7 Şubat sabahı gonk törenine katılacaktık. Törene BM Türkiye Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç, New York Başkonsolosumuz Ertan Yalçın, Hakkı Akil de katılacaktı.

Çarşı bir anda karıştı

Halka arz için geçen pazartesi günü Londra’da son yatırımcı görüşmeleri tamamlanırken New York Borsası ve Nasdaq, tarihinin en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Global piyasalar hep birlikte çöktü, çarşı karıştı.

Amerika’da ücret artışları beklentilerin üzerinde çıkınca, ülkede tahvil faizleri hızla yükseldi. Faizler hızlı artınca hisse senedi piyasalarında muazzam bir satış baskısı oluştu. New York’ta, ABD borsalarındaki sert çöküşte ‘robot işlemler’ denilen algoritmik emirlerin devreye girmesinin de etkili olduğu yorumları dikkat çekti.

Amerikan hisselerindeki sert satış dünyayı da salladı. TFI böyle bir ortamda halka arz yapmak istemedi haliyle. Kurdoğlu kardeşler, TFI yönetim ekibi, danışman bankalar “frene basma” kararı aldı. Halka arzı ileri bir tarihe erteleyen şirket yönetimi en geç bir yıl içinde bu hedefine ulaşmayı planlıyor.

Son iki haftada Londra, Chicago ve Boston’da 150 kurumsal yatırımcıyla road show yapan 4 kişilik TFI ekibi, gerek şirketin büyüme hızı gerekse Türkiye’ye olan yatırım iştahı nedeniyle arzdan büyük beklenti içindeydi. Şirket şimdi arz için en doğru zamanı kolluyor.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde