Beştepe’deki kritik 'Kıdem tazminatı' zirvesinde neler konuşuldu?

Beştepe’deki kritik 'Kıdem tazminatı' zirvesinde neler konuşuldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıdem tazminatında yeni sayfa açacak sistem için işçi ve işverenleri bir araya getirdi. 2022’de yaşama geçecek sistemle, kıdem tazminatı alanların oranı % 100’e çıkacak

Beştepe’deki kritik 'Kıdem tazminatı' zirvesinde neler konuşuldu?
16px
24px
18.06.2020 08:38
ABONE OLgoogle

Emeklilikte ikramiye, işsiz kalındığında güvence olan kıdem tazminatında milyonları kucaklayan yeni bir sayfa açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022'de yaşama geçirileceğini duyurduğu kıdem tazminatında yeni model için tarafları buluşturdu.

Kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile birleştirilerek karma model oluşturulması planlanıyor. Bunun için Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak. TES "karma ve tercihli" olmak üzere iki bölümden oluşacak. Yeni sistemdeki teşviklerle 30 günlük kıdem hakkı 31 güne çıkıyor.

Tercihli sistemde, işçi, işveren ve devletin katkı sunduğu plan olacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemine devlet yüzde 1 oranında katkı verecek. Bugün yüzde 8'lerde olan kıdem alanların oranı yüzde 100'e çıkacak. Erdoğan'dan kıdem tazminatı için kritik görüşme
KIDEMDE KRİTİK TOPLANTI

Erdoğan dün saat 15.00'te Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile Beştepe'de bir araya geldi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı reformu tüm boyutlarıyla değerlendirildi.

KARMA VE TERCİHLİ SİSTEM

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Karma Tamamlayıcı Emeklilik Planı ve tercihe bağlı olmak üzere iki bölümden oluşacak. Hükümet, yeni modeli işçi ve işveren temsilcilerinden gelen geri bildirimlerle revize etti.

Tercihe bağlı bölümde çalışan, işveren ve devletin katkı sunduğu bir sistem uygulanacak. Çalışanlar istedikleri zaman karma sisteme ya da tercihli sisteme geçebilecek. Tercihli sistemin ileriye dönük getirisi daha fazla olacak ancak ona geçmek istemeyenler karma sistemde kalacak. Kıdem tazminatı düzenlemesi 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek. Bu süreçte sosyal taraflarla görüşmeler devam edecek.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde