Batırma sırası hastanelerde

Batırma sırası hastanelerde

Diz çökmeyen şirketlere baskı için Maliye’yi kullanan iktidar, aynı yetkiyi SGK’ya da tanıdı. Özel hastane ve eczaneler tehlike altında

Batırma sırası hastanelerde
16px
24px
21.09.2014 07:52
ABONE OLgoogle
Hükümetin Maliye yoluyla muhalif işletmeleri susturma operasyonuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da katıldı.

Torba kanuna koyulan yeni maddeyle bundan sonra hastane ve eczanelere kolayca el konulabilecek. Yeni yasayla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) artık hastane ve eczanelerin altı aya kadar alacaklarını durdurup iflasına yol açabilecek. Torba kanunun 54. maddesinde yer alan yeni uygulama şöyle işleyecek; SGK müfettişleri yaptıkları inceleme ve soruşturmalarda kurumun hastaneden yapacağı alacak tahsilinin riske gireceğini öngörmeleri üzerine harekete geçebilecek.

Buna göre inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar sağlık hizmet sunucusunun SGK’dan alacağı 6 aylık paranın ödemesi durdurulabilecek. Koca bir hastaneyi batırabilecek bu uygulamanın gerçekleşmesine ise sadece bunun için ayarlanan üç müfettişten oluşan komisyon ve Teftiş Kurulu Başkanı karar verecek. Uygulama hastane, tıp merkezleri ve eczaneleri kapsıyor.

HASTANENİN GELİRİNE EL KONULACAK

Söz konusu uygulama sağlık hizmet sunucuları için telafisi imkânsız sonuçlar doğuracak nitelikte. Örneğin Orta büyüklükte bir hastanenin SGK’dan aylık alacağının 1 milyon TL olduğu düşünüldüğünde, Bu hastanenin 6 aylık alacağına tedbir konulması durumunda kurumun bütçesinde 6 milyon dolarlık bir açık meydana gelecek. Bu arada giderleri aynen devam eden hastane masraflarını karşılayamayacağı için kapanma ve iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Sağlık sektörü temsilcileri, teknoloji yatırımları ve personel giderleri çok yüksek olan sağlık sektörünün böyle bir uygulamadan çok kötü etkileneceğini ve birçok hastanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Mağduriyet yalnızca hastaneler için söz olamayacak tıp merkezleri ve eczaneler içinde aynı uygulama geçerli olacak. Maddenin keyfiliğe açık ve büyük mağduriyetlere yol açabilecek nitelikte olması hastane, tıp merkezleri ve eczacıları büyük tedirginliğe itti. Sağlık çalışanları da mağduriyetin kendilerine de yansıyacağını, maaşlarını alamayacaklarını ve işsiz kalabileceklerini düşünüyorlar.

Çalışma Bakanlığı Maliye’yi örnek aldı

Maliye Bakanlığı vergi cezasını hükümet muhalifleri için bir sopa gibi kullandığı uygulamalarda bulunuyordu. Bu kapsamda Doğan Grubu’nun geçtiğimiz günlerde yeniden vergi incelemesine alınmasını Wall Street Journal(WSJ) gazetesi duyurmuştu. Doğan Holding yönetimine yakın bir kaynak gazeteye “vergi incelemeleri birer siyasi baskı aracına dönüştü” demişti. Maliye Bakanlığı Gezi Eylemlerine destek veren Koç Grubunu da 200 kişilik müfettiş ordusuyla vergi incelemesine almıştı. Maliye Bakanlığı yolsuzlukları haber yapan Taraf gazetesi’ne de beş buçuk milyon vergi cezası kesmişti. Cezayı yeterli bulmayan bakanlık üç ay sonra “eksik inceleme” gerekçesiyle yeniden vergi incelemesi yapma kararı vermişti. Hükümetin muhalif şirket avı bununla da kalmadı. Türkiye genelinde 100 bin şirket ‘cemaate yakın’ diye fişlendi. Fişleme işleminin ilk tamamlandığı il ise Yozgat oldu. İktidar Yozgat’ta CHP’li ve MHP’li fırıncıları bile fişledi. 210 esnafın adı ve aile bireylerinin görüşü tek tek Ankara’ya bildirildi. Şimdi Sağlık Bakanlığı’nın da muhalifleri susturmak için sağlık sektöründe benzeri uygulamalara gideceği görülüyor.

Sümeyra Tansel/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde