Başkan Erdoğan'a yeni bir saray daha

Başkan Erdoğan'a yeni bir saray daha

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisi tekrar kullanmaya başlayacak. Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde hazırlıklar sürüyor. Makam odasıyla birlikte, yönetim odalarının bulunduğu ana binanın girişine Cumhurbaşkanlığı forslu Türk bayrağı asıldı

Başkan Erdoğan'a yeni bir saray daha
16px
24px
24.09.2018 13:21
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dört yıl sonra Dolmabahçe’ye dönüyor. Halen Anadolu yakasında Beylerbeyi Sarayı’nı, Avrupa yakasında ise Yıldız Mabeyn Köşkü’nü kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı sırasında kuruluşuna emek verdiği ve uzun yıllar mesai yaptığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ni yeniden kullanmaya başlayacak. Böylece Erdoğan'ın yalnızca İstanbul’da kullandığı saray sayısı üçe çıkacak. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, Başbakanlık ortadan kalktığı için halihazırda çeşitli bakanlıklarca kullanılan eski adıyla Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde hazırlıklar sürüyor. Makam odasıyla birlikte, yönetim odalarının bulunduğu ana binanın girişine Cumhurbaşkanlığı forslu Türk bayrağı asıldı. Binanın dış cephesindeki yenileme çalışması sürüyor. Bahçede de düzenleme çalışmaları yapıldı. Bahçenin zemini basınçlı suyla temizlendi. Binali Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde etrafı yüksek demir bariyerlerle çevrilen ve önündeki Hayrettin İskelesi Sokak yaya ve araç trafiğine kapatılan ofisteki güvenlik önlemleri de arttırıldı. Kadıköy-Beşiktaş vapurunu kullananlar uzun süredir Deniz Müzesi tarafına yönlendiriliyor.

YILDIZ VE DOLMABAHÇE FARKI

Dolmabahçe’de büyük bir toplantı ve yemek salonu ile misafirler için bekleme salonu bulunurken, Mabeyn Köşkü’nde bu imkânlar sınırlıydı. Mabeyn Köşkü’nün girişi Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampusu girişiyle aynı yola çıkıyordu. Bu da zaman zaman yoğunluk oluşturuyordu. Dolmabahçe Ofisi’nin en büyük avantajlarından biri de iskelesinin bulunması ve deniz ulaşımını kullanma imkânı sunması. Mabeyn Köşkü’nde helikopter pisti bulunmazken, Dolmabahçe’de helikopter inişi için geniş ve uygun bir alan bulunuyor. Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım başbakanlıkları döneminde zaman zaman Dolmabahçe ofisinin bahçesine inen helikopterleri kullandı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde bile Dolmabahçe’ye geçip helikoptere bindiği zamanlar oldu. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir süre içinde Dolmabahçe ofisini aktif olarak kullanmaya başlayacak.

SON KEZ ABBAS’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olarak Dolmabahçe Ofisi’ndeki son resmi görüşmesini 18 Temmuz 2014’te Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la gerçekleştirdi. Tarihe Dolmabahçe görüşmesi olarak geçen dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la yine burada buluştu. Akil adamlar toplantılarıyla, sanatçı buluşmaları yine Erdoğan tarafından Dolmabahçe’de gerçekleştirildi. Erdoğan’ın tepki gösterdiği ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Dolmabahçe Ofisi’nde açıklandı.

BAŞKAN’IN SARAYLARI

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı’nı düzenleyen 1 numaralı kararname ile 1933 yılından beri TBMM bünyesindeki Milli Saraylar Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Bu düzenlemeyle daha önce kullandığı Dolmabahçe ve Beylerbeyi’nin de bulunduğu 11 saray ve kasır Erdoğan’a bağlanmış oldu. Saltanatın ve hilafetin kaldırılması Cumhuriyet’in kurulmasıyla saraylar TBMM’ye bağlanmıştı.

Erdoğan’a bağlanan saraylar şöyle: Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları, Yıldız Şale Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasrı, Florya Atatürk Köşkü ve Sosyal Tesisleri, Yalova Atatürk Köşkü ve Beykoz Kasrı.

Bunların dışında Ankara Beştepe’de 1100 odalı olduğu söylenen yeni sarayının yanında Marmaris Okluk Koyu’nda Yazlık Saray inşa ediliyor. Ankara Beştepe Sarayının proje bedeli 1 milyar 370 milyon lira olarak açıklanmasına karşın Mimarlar Odası’nca en az dört buçuk milyar liraya mal olduğunu belirtmişti.

Marmaris’te inşası devam eden Yazlık Saray’ın maliyeti de sır gibi saklanıyor. Sarayın sadece klima bedelinin 3 milyon lira olduğu açıklanmıştı. Uzmanlar klima maliyetinin 3 milyon lira olabilmesi için yapılacak binanın en az 350-400 odalı olacağı tahmininde bulunuyor. Etrafı Çin Seddi’ni andıran yaklaşık dört metre yükseklik ve kilometrelerce uzunluktaki duvarlarla çevrili alandaki inşaat çalışmaları sır gibi saklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Muş'ta düzenlenen 1071 Malazgirt Zaferi programında konuşan Erdoğan, Ahlat'a 1071 metrekarelik oturma alanı ve 10 dönümlük bahçeye sahip Cumhurbaşkanlığı Köşkü yaptırılacağını açıklamıştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde