Bakanlıktan bu kez Say’a sansür

Bakanlıktan bu kez Say’a sansür

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın programından Fazıl Say’ın eserleri çıkarıldı.

Bakanlıktan bu kez Say’a sansür
16px
24px
21.10.2014 08:16
ABONE OLgoogle
Son dönemde sanat kurumlarında yaşanan “sansür” olaylarına bir yenisi eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı SenfoniOrkestrası’nın (CSO) yıllık programını dünyaca ünlü Fazıl Say’ın  yer aldığı iki haftayı değiştirerek onayladı.

Say’ın konserlerinde seslendireceği “İstanbul Senfonisi” ile “Su Piyano Konçertosu” ve “Yunus’un Sırtındaki Çocuk-Hermiyas”a sansür getirildi. Bakanlık sansür iddialarını yalanlarken, Say’ın babası, müzik eğitimcisi veyazarı Ahmet Say, “Herhalde dünyada
sözsüz bir müziğin yasaklanması ilktir. Bu yasak, Fazıl’ın muhalif kişiliği nedeniyle yaşanmıştır. Fazıl’ı müzik adamı olarak Türkiye’den kovmak istiyorlar, ancak başaramayacaklar. Kimse Fazıl’ı bu ülkeden kovamayacak” sözleriyle sansüre tepki gösterdi.

CSO’nun 2014-2015 sanat sezonunda yer alan programa göre, kasım ayında, şef Rengim Gökmen’in yöneteceği konserde Say, “İstanbul Senfonisi” adlı eserini seslendirecekti. Mayıs ayında da ATO Congresium’da verilecek konserde, şef Naci Özgüç yönetiminde bestecinin “Su” başlıklı piyano konçertosuyla, “Yunus’un Sırtındaki Çocuk -Hermiyas” başlıklı eseri seslendirilecekti.

Ancak CSO yönetimine, sözlü olarak, Say’ın solist olarak yer alacağı ve eserlerinin çalınacağı programların değiştirilmesi, aksi takdirde yıllık programın Bakan Ömer Çelik tarafından onaylanmayacağı bildirildi. Bunun üzerine CSO’nun programında değişikliğe gidildiği belirtildi.

‘Bakanlık yasayı çiğniyor’

Bakanlık CSO’nun yıllık programına ve Say’ın eserlerine ilişkin bir yasaklama getirilmediğini, iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu savundu. Say’ın müzik eğitimcisi babası Ahmet Say ise yaptığı açıklamada, bakanlığın yıllık programı CSO’nun mevcut yasa ve yönetmeliklerinegöre “sansürleyemeyeceğini” belirterek, “Yıllık program CSO’nun yetkili kurulları tarafından belirlenir. Bakanlık da belirlenen programı‘sehven’ onaylar. Yoksa bakanlığın programa onay vermeme ve sansür getirme yetkisi yoktur” görüşünü dile getirdi. “Sözsüz bir müziğin sansür edilmesi uygar dünyada bir ilktir” diyen Say, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fazıl Say’ı müzikçi olarak Türkiye’den kovmak istiyorlar, kovamazlar. Bilindiği gibi daha önce de Borusan Festivali iptal edilmişti. Aslında festivalin iptali, Fazıl Say’ın iptaliydi. Aslına bakarsanız ben böyle bir olayın ardından böyle bir şey bekliyordum. Borusan bile Fazıl Say’a karşı çıkıyorsa, bakanlık neden karşı çıkmasın? Bakanlık böyle bir şeyi haydi haydi yapar.”

‘Bakanlık yanıtlasın’

Öte yandan Japonya’da bulunan Fazıl Say, sansürle ilgili olarak resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Eserlerimin CSO yıllık orkestra programından çıkarılmasına gerekçe nedir? Sebep nedir? Kültür Bakanlığı cevaplamalı” dedi.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde