Aydınlık: İsrail tepkisinde samimi değiliz! Protesto ediyoruz uçarak gidiyoruz

Aydınlık: İsrail tepkisinde samimi değiliz! Protesto ediyoruz uçarak gidiyoruz

Türk iş dünyasından İsrail’in yaptığı katliama karşı sert tepkiler geldi. İsrail’in Filistin halkına ettiği bu zulüm ne ilk ne de son

Aydınlık: İsrail tepkisinde samimi değiliz! Protesto ediyoruz uçarak gidiyoruz
16px
24px
17.05.2018 13:47
ABONE OLgoogle

Ülkemizin belki de en önemli sorunu uluslararası konularda net tavır takınamaması. Bunu sadece dış politika bağlamında siyasetçiler için söylemiyoruz iş dünyamız ve şirketlerimiz de öyleler. ABD üç dinin de kutsal mekanı kabul edilen Kudüs’te tüm dünyanın karşı çıkmasına rağmen, bu kutsal mekanı işgalci İsrail’in toprağı sayıp büyükelçilik açınca kıyamet koptu. Mazlum Filistin halkının bu durumu protestosuna İsrail silahla karşılık verdi. Onlarca Müslüman katledildi.

İTO YENİKAPI’YA ÇAĞIRDI

İş dünyası örgütlerimizden İsrail’i ve ABD’yi protesto eden açıklamalar gecikmedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç bir çağrı yaparak 400 bin üyesini cuma günü Yenikapı’da İsrail’in yaptığı katliamı protesto etmeye davet etti.

60 binden fazla üyesi bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’nin, uluslararası hukuku çiğneyerek Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını uygulamaya koyması kararını protesto eden Filistinliler’e yönelik İsrail’in orantısız bir güçle kanlı müdahalesi ülkemizde büyük bir üzüntü ve esefle karşılanmıştır. Bizler de öldürülen Filistinli masum insanların yasını tutuyor; bu saldırıyı kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

PROTESTOYA ÇAĞIRDI, 120 KİŞİ İLE İSRAİL’E GİTTİLER

Bu açıklamalar geçen yıl İsrail’e yapılan ziyareti akıllara getirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonu ve TİM’in organizasyonuyla geçen yıl Mayıs ayında düzenlenen İsrail Ticaret Heyeti’nde 120 kişi yer aldı.

Tel-Aviv’de düzenlenen organizasyona ilişkin TİM’den şu açıklama yapılmıştı: “İki ülkenin ticari ilişkilerini büyütmek için yapılan ve son derece olumlu geçen görüşmelerde yeni iş fırsatları oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi İsrail delegasyonuna katılımcılarımızı tanıtırken iki ülkenin birbirine benzediğini ve artık ticari ilişkilerin normalleşme sürecinden tamamen normalleşmeye vardığının altını çizdi.”

Heyete ilişkin çıkan haberlerde ise şu ifadeler kullanılmıştı: “5 milyar dolarlık İsrail çıkarması. Türk iş dünyası bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir heyetle iki gün boyunca İsrail’de.”

TÜRKLER İLK ÜÇTE YER ALDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katliam ardından Londra’da yaptığı açıklamada “İsrail devlet terörü estirmektedir. İsrail, bir terör devletidir” dedi. Elbette İsrail’in bir terör devleti olduğu bugün olduğu gibi geçmişte de geçerliydi. Ama Türkiye bu ülke ile ticari ilişkilerini sürdürdü. Geçen yıl bu ülkeye toplam 3.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İthalatımızsa 1.5 milyar dolar oldu. İsrail ile 5 milyar dolara dayanan bir dış ticaret hacmine ulaşıldı.

Yerli ve milli hava yolu şirketimi Türk Hava Yolları (THY) da geçen ay İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Ben Grurion Uluslararası Havalimanı’na en çok yolcu taşıyan ikinci hava yolu şirketi oldu. THY tek bir ayda 95 bin yolcuyu İsrail’e taşıdı. Globes adlı internet sitesinde yer alan habere göre, İsrail Hava Yolları El Al 480 bin yolcu ile ilk sırada yer aldı.

Buna göre İsrail’e en çok yolcu taşıyan yabancı hava yolu şirketi THY oldu. Pegasus ise yabancı hava yolu şirketleri içerisinde üçüncü sırada yer aldı.

İsrail Havayolları Otoritesi’nin yayımladığı verilere göre ise, THY 2017’de İsrail’e ve İsrail’den başka ülkelere 1 milyondan fazla yolcu taşıdı.

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde