Almanya bütçesi 6.2 milyar euro fazla verdi, kara kara düşünüyor

Almanya bütçesi 6.2 milyar euro fazla verdi, kara kara düşünüyor

Almanya'nın derdi büyük... Ülke 6.2 milyar euroluk bütçe fazlasının nasıl harcayacağını kara kara düşünüyor. Türkiye 2016 yılında 29,3 milyar lira bütçe açığı verdi.

Almanya bütçesi 6.2 milyar euro fazla verdi, kara kara düşünüyor
16px
24px
17.01.2017 08:24
ABONE OLgoogle

Almanya'da politikacılar geçen yıldan kalan 6.2 milyar Euro'luk federal bütçe fazlasının nasıl harcanacağı üzerine tartışmaya tutuştu. Muhafazakarlar vergi indirimi ve borçların ödenmesi, solcular ise altyapı ve eğitim yatırımı için bastırıyor.

Almanya Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, federal bütçe 2016'da 6.2 milyar Euro fazla verirken, Alman ekonomisi artan iç talebin ve mültecilere yapılan kamu harcamalarının etkisiyle yüzde 1.7'lik büyüme tahminini 0.2 puan aştı.

Federal hükümetin yanı sıra, eyalet ve yerel yönetim bütçeleri hesaba katıldığında bütün bütçe fazlalıkları toplamı 19 milyar Euro'yu buldu. 2015'te federal bütçe fazlası 12.1 milyar Euro olarak kaydedildi.

‘ŞİMDİ VERGİ KESİNTİSİ ZAMANI’

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) üyesi Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, parayı 1.27 trilyon Euro düzeyindeki dış borcu azaltmak için kullanmak istediğini söyledi. Bavyera eyaletinin Hristiyan Demokrat çizgideki Maliye Bakanı Markus Soder ise, “Vatandaşlara bir kısmını geri vermeliyiz. Düşük faiz oranları ve yükselen enflasyon göz önüne alınınca, şimdi vergi kesintisi zamanıdır” dedi.

Hükümetin küçük ortağı Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri Sigmar Gabriel, “para istiflemek yerine yatırımlar yapılması gerektiğini” söylerken, SPD Genel Sekreteri Katarina Barley ise paranın okullara, köprülerin tamirine ve internetin hızlandırılmasına aktarılmasını istedi.

Maliye Bakanı Ağbal açıkladı... 2016 yılı bütçe açığı belli oldu

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Geçen yıl bütçe giderleri 583,7 milyar lira, bütçe gelirleri 554,4 milyar lira, bütçe açığı ise 29,3 milyar lira olarak gerçekleşti. 

Maliye Bakanı Ağbal, "Bu gerçekleşmelere göre bütçe gider gerçekleşmesi hedefe göre 13,2 milyar lira, bütçe gelirleri ise hedefe göre 13,6 milyar lira daha fazla gerçekleşmiştir. Böylece sene başında 29,7 milyar lira olarak öngördüğümüz bütçe açığı, 2016 yılı başlangıç hedefimizin 430 milyon lira altında gerçekleşmiştir." diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde