Akkuyu’dan Cengiz, Kalyon ve Kolin çekiliyor iddiası: Yanıtı Kolin'in patronu Koloğlu verdi

Akkuyu’dan Cengiz, Kalyon ve Kolin çekiliyor iddiası: Yanıtı Kolin'in patronu Koloğlu verdi

Rusya'daki RBC gazetesinden aktardığı habere göre Akkuyu Nükleer Santralı projesinden Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat çekildi. Bu şirketlerin yerini EÜAŞ ve ICC'nin alması bekleniyor.

Akkuyu’dan Cengiz, Kalyon ve Kolin çekiliyor iddiası: Yanıtı Kolin'in patronu Koloğlu verdi
16px
24px
06.02.2018 13:16
ABONE OLgoogle

Rus gazetesi RBC, inşaat çalışmaları geçen yıl sonunda başlayan Akkuyu nükleer santrali projesinde Rusya’nın ortağı olan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın projeden çekildiğini bildirdi. 

Türk şirketler Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilme kararı aldığını açıkladı

Projeye yakın iki kaynağa dayandırılan haberde bu iki şirketin yerini kamuya ait Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait EUAS ICC’nin alabileceği ifade edildi. 

Akkuyu’nun Türk ortağı kim olacak?

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu, Rus-Türk ortaklıyla inşa edilip işletilecek. Projede Rusya’yı temsil eden nükleer enerji şirketi Rosatom, geçen yıl ortasında projeye ortak olarak Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’tan oluşan konsorsiyumu alma kararı aldı. Ortaklığı resmi hale getirecek hissedarlar anlaşması ise imzalanmadı.

MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR

Toplam 4,800 MW güçte dört reaktörden oluşacak santral projesinin mali büyüklüğü 20 milyar dolar olarak açıklandı. Nükleer santral için sınırlı inşaat izni geçen yıl Ekim ayında verilirken, inşaat Aralık ayında başlamıştı. Santralin inşaatın başlamasından yedi yıl sonra devreye alınması bekleniyor.  Ruslardan 20 Milyar Dolarlık kazık! Akkuyu’da yine olağanüstü toplantı

Akkuyu’nun inşası ve işletmesi konusunda iki ülke arasında işbirliği anlaşması 2010 yılında imzalandı.  CKK konsorsiyumu, geçen yıl haziranda Rosatom ile santralin yüzde 49 hissesinin devrini öngören bir protokol imzalamış fakat sonrasında ana anlaşma için bir neticeye varılamamıştı.

Uluslararası anlaşmaya göre inşaat ve işletmeyi yapacak olan Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 51’i Rusya, yüzde 49’u Türkiye’ye ait. 

Enerji güvenliğini sağlamak için yurtiçinde üretilen ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için mevcut elektrik tüketiminin yüzde 16’sını karşılayacak olan Akkuyu santralini devreye almak istiyor.   Akkuyu’da hareketli günler: Rus CEO’su yetkileri topluyor

Celal Koloğlu'ndan iddiaya açıklama

Türkiye kaynak çeşitlendirme kapsamında Japonya ile Sinop’ta nükleer santral yapmak için de anlaşma imzaladı.

Bu iddialara yanıt Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu'ndan geldi. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Koloğlu, "Ortaklığımız henüz resmiyet kazanmamıştı. Ortaklık Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinde belli olacak" dedi.   Tek kalemde rekor: Akkuyu Nükleer Santral'e 76 Milyarlık teşvik

FAZLA BELİRSİZLİK VAR

"Yani siz yüzde 49 hisseyi resmi olarak devralmadınız mı" sorumuza Koloğlu, "Hayır almadık. Almak da istemedik. Çünkü çok fazla belirsizlik var. Genel olarak birtakım sıkıntılar var. Biz belirsiz bir şeyin içinde yer almak istemeyiz. Bu hızla projenin 2023'e yetişmesi zor görünüyor. Rus tarafından belirsizlik giderilmeden biz hisse devri istemedik" yanıtını verdi.   Altı ay geçti, Cengiz neden Akkuyu’ya ortak olmadı?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, 2014 yılında yaptığı açıklamada "Santrali 2023'e, yani Cumhuriyet’in 100. yılına kadar bitireceğimize garanti veriyorum" demişti.

EÜAŞ ORTAK OLABİLİR, BİZ DE İNŞAATI YAPARIZ

Rus basınında yer alan Akkuyu'da EÜAŞ'ın ortak olacağı iddiasına ise Koloğlu, "Evet böyle de bir düşünce var. Bizimki ortaklık şeklinde değil de inşaatını yapmak şeklinde olabilir. Zaten ana gövdeyi Ruslar kendileri yapacaklar, makine ekipmanları da kendileri getirecekler. Dolayısıyla biz sadece inşaat kısmını da üstlenebiliriz" dedi.   Akkuyu pahalıya patlayacak! İşte saklanan gerçek

KARARLARI TEK BAŞINA ALMAK İSTEDİLER

Koloğlu, Ruslar'a Akkuyu Nükleer'de ortak olmak istemediklerini şifahen, sözle bildirdiklerini açıkladı. Koloğlu, "Bizim hisse oranımız yüzde 49 olacaktı, belki azınlık hisse ama satın almalarda bizim de dahil olmamız lazım, dedik. Kararların oy birliğiyle alınmasını istedik, onlar ise hiçbir şekilde müdahil olmamazı istemediler. Nükleer adaya karışmayalım ama diğer bölümlerde, satın almalarda sürece dahil olmak istedik. Onlar ise hiçbir şekilde bizim kararlara dahil olmamızı istemediler. "   Mehmet Cengiz Akkuyu Nükleer Santirali’ne ortak oldu

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde