Ahmet Hakan'ı darb için 100 Bin Lira alanlar ne kadar vergi ödeyecek?

Ahmet Hakan'ı darb için 100 Bin Lira alanlar ne kadar vergi ödeyecek?

Gazeteci Ahmet Hakan’ın darp edilmesi için 100 Bin Lira para alan 4 kişi ne kadar vergi ödemesi gerekiyor?

Ahmet Hakan'ı darb için 100 Bin Lira alanlar ne kadar vergi ödeyecek?
16px
24px
09.10.2015 04:55
ABONE OLgoogle
Gazeteci Ahmet Hakan, 1 Ekim gecesi CNN Türk’teki programının ardından evine gittiği sırada kimliği belirsiz 4 kişi tarafından saldırıya uğramıştı. Kaldırıldığı hastanede vücudunda kırıklar olduğu öğrenilen Hakan, daha sonra taburcu edilmişti. 

Basın özgürlüğü, Ahmet Hakan’ın durumu, kimin ya da kimlerin yaptırdığı gibi konular tartışılıyor.

Bir de yapanlar var. Basına yansıyan haberlere göre Ahmet Hakan’a saldıranlar para almış. Bu iş için kiminin 25 bin TL kiminin de 100 bin TL aldığı konuşuluyor.
Ortada bir para olduğu içinı, yasak faaliyetlerden gelir elde edildiğinde vergisi oluyordu. Bu parayı alanların da vergi ödemesi gerekir mi? Olayı hemen açıklayalım…

YASAK FAALİYETİN VERGİSİ

Başka kanunlarca yasak edilen ve suç sayılan bir faaliyetin icrası neticesinde elde edilen gelirler, bir “verginin konusuna girmesi durumunda” vergilendiriliyor. Ancak, söz konusu paralar, Ahmet Hakan’ı darp eden kişilere bu iş için verildiyse olayın vergisel yönü yok. Çünkü bu durumda elde edilen gelir, hiçbir gelir unsurunun kapsamına girmiyor.
Olayın başka bir boyutu daha var. Şayet bu paralar söz konusu işin karşılığında verilmediyse, diğer bir ifade ile “karşılıksız” olarak verildiyse o zaman vergi var. Verginin adı da “Veraset ve İntikal Vergisi!..”

KARŞILIKSIZ İNTİKAL

Kişiler arasında karşılıksız olarak yapılan intikaller, diğer bir ifade ile bağışlar ivazsız (karşılıksız) intikal oluyor. Bu durumda ise istisna tutarı düşülerek verginin ödenmesi gerekiyor. Söz konusu durumda Ahmet Hakan’ı darp edenlere “karşılıksız olarak para” verildiyse;

25 bin TL alanın; 25.000 – 3.711 (istisna) = 21.289 TL ve bu tutarın da tarifeye göre %10 oranında vergisi 2.129 TL oluyor.

100 bin TL alanın; 100.000 – 3.711 (istisna) = 96.289 TL ve bu tutarın da tarifeye göre %10 oranında vergisi 9.629 TL oluyor.

Olay ister karşılıklı ister karşılıksız yapılsın, basın özgürlüğüne vurulmuş bir kelepçe olması gerçeğini değiştirmiyor. (Sözcü)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde