Ağızlarındaki baklayı çıkardılar: Futbolu Düzenleme Kurulu!

Ağızlarındaki baklayı çıkardılar: Futbolu Düzenleme Kurulu!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın A Spor özel yayınında bir araya geldi.

Ağızlarındaki baklayı çıkardılar: Futbolu Düzenleme Kurulu!
16px
24px
08.01.2019 05:02
ABONE OLgoogle

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın, kulüplerin borçlarının yapılandırılması hususunda kamuoyunu aydınlatma amacıyla A Spor özel yayınında bir araya geldi. İki ismin söylediklerinden öne çıkanlar şu şekilde:

YD: "Bugüne dek kamuoyunda büyük bir bilgi kirlilği oldu. Bugün bunu aydınlatmak istiyoruz. Türk futbolunun ve kulüplerinin kurtuluşu için tek sonuç olan bu konuya inandık, kararını verdik. Umarım devamını da getireceğiz."   Futbol kulüplerinin borçlarını TBB üstlenecek: Erdoğan ve Albayrak da destekliyor

YD: Kulüplerin mevcut borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir çalışma bu. Bugün bu başlıyor. Bundan sonra da en iyi şekilde götüreceğiz. 



HA: "Sadece Ziraat Bankası değil, Türkiye'nin diğer bankaları da sporun içindeler. Yaşanan süreçleri hepimiz biliyorduk. Çalışmalara başladık, el ele verdik. Sizlere bugün bu çalışmayı detaylı olarak anlatacağız."

HA: Bankaların kulüplerden alacaklarının tamamı teminat altında. Temlik diyoruz buna. Bankaların borçları alamama gibi bir durumu yok. Diğer şirketlere hayatta kalabilmeleri için yaptığımız şeyi, futbol ekonomisi için de yapıyoruz, yapmaya çalışacağız.;

YD: Kulüplerimizin şu an sürdürülebilir kredibilitesi kalmadı. Bu bir gerçek. Bu sistem, yönetime müdahale eden değil, aksine bundan sonra kulüplerde herkesin başkan olabilmesine imkan sağlayan bir sistem.

YD: Kulüplere sadece nefes alabilecekleri bir imkan sağlanacak. Bütçelerinin bir kısmını kendilerinde tutup, geri kalanıyla borçlarını kapatacaklar. Bugün kulüplerimiz borç faizlerini ödeyemiyorlar.  Türk futbolunda yeni dönem: FPDK geliyor

YD: Şu an kulüplerin bankalara olan borçları yapılandırılıyor. Borç miktarları artmayacak. Sadece bütçelerine göre hareket etmek zorunda kalacaklar. Ayrıca sadece futbol AŞ değil, derneklerin de borçlarının yapılandırılması söz konusu.

YD: Bu uygulama, futbolda bir milattır. Zaman bizi haklı çıkaracak, zaman içinde bize teşekkür edilecektir.

HA: Kulüplerle yaptığımız toplantıların hepsi çok olumlu havada geçti. Hepsi bu sorunu çözmeye hazır. 

HA: Bugün büyük kulüpler diye adlandırdığımız takımların kabaca ortalama yıllık gelirleri, Avrupa gelirleri hariç kabaca 600 milyon TL civarındadır. Yani dünyanın en değerli 10 liginden birisiyiz.

HA: Aslında Türkiye'de başarılı olunması için yapılan bütçelerin normal şartlarda artı vermesi lazım. Ama sorun önceki yıllara dayanıyor.

HA: Bir kulübün yayın, seyirci, sponsorluk gibi gelirleri var. Bir de giderler var. Faaliyet giderleri düşülüyor ve sonra kullanılan kredinin faizi ödeniyor. Ama sadece faiz değil, anaparayı da ödemek lazım. Bugün kulüplerimizin bazıları faizleri bile ödeyemiyor.

YD: Denetleme bölümü için mevcut lisans kuruluşumuzda bazı değişiklikler yapılacak. Şu anda Avrupa'ya giden takımlarımızı UEFA, geri kalan takımlarımızı da biz denetliyoruz. Artık tüm takımlarımızın denetimi TFF'de olacak. Yani artık UEFA problemi de bitecek.   TBB: Futbol kulüplerinin borcu silmiyoruz

YD: Bu sistemde kulüplere belli uyarılar verilecek, puan silme, küme düşme ve lisans vermeme gibi yaptırımlar uygulanacak. En katı şekilde bu yola çıktık, Herkes buna uymak zorunda. Buna borcu olmayan kulüpler de dahil.

HA: Tekrar tekrar söylüyorum. Daha önce vermiş olduğumuz kredilerin yeniden yapılandırılmasını, bütün diğer sektörlere yaptığımız gibi yapacağız. Kimse bunu çok görmesin. 


YD: Kulüplerimizin çoğu normalde bankaya gitse kredi alamazlar, bankada kapıdan içeri bile giremezler.

HA: Konu gündeme geldiğinde, taraflar bu konunun çözümü konusunda hemfikir. Toplantılar olumlu bir havada geçti. Türk futbolunun gelirleri çok iyi. Büyük kulüplerin gelirleri 600 milyon TL civarında.

YD: Bu yapılan kamuoyunda 4 büyükleri kurtarma operasyonu olarak algılanmasın. Gaziantepspor'un durumu ortada.. Kocaelispor, Sakaryaspor gibi büyük kulüpler, camialar da alt liglere düştüler. Göztepe dahi amatöre düştü zamanında.

YD: 4 büyüklere zaten UEFA karışıyor. Sezon içinde her harcamasına bakıyor. Biz de artık TFF olarak kulüplerimizi bu şekilde denetleyeceğiz. Dertlerini gelip bize söylesinler UEFA'ya söyleyeceklerine.

YD: UEFA bu konuya çok olumlu yaklaşıyor. Çünkü UEFA artık dört büyük kulübümüzün de ulusal düzende kontrol edilmesini istiyor.   Kulüplerin borçlarını Ziraat Bankası ödeyecek...

YD: Ayın 31'inde Fenerbahçe'nin çok önemli bir görüşmesi var UEFA ile. Burada alınan bu kararlar bile, Fenerbahçemiz için UEFA nezdinde bir artı olarak görünecektir. 



YD: Geçmişle yaşarsak ileriye bakamayız. Geçmişte yapılanlar yapılmıştır, bitmiştir. Artık ileri bakıp kulüpleri yaşatmak zorundayız.

YD: Artık herkes başkan olabilecek. Bir bütçe içinde hareket edebileceğinden çok daha rahat hareket edebileceksin. Rekabet eşitlenecek. Herkes kendi içinde büyük camiadır.

HA: Türk futbolunun durumu iyi değildir. Bazı kulüplerin bütçeleri negatiftir. Yayın ve marka geliri ise fevkalade iyi bir durumdadır. Sadece yayın geliri 3 milyar TL.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde