Acıbadem Hastaneleri'nde maske krizi: Maskeyi yıka, yeniden kullan

Acıbadem Hastaneleri'nde maske krizi: Maskeyi yıka, yeniden kullan

Acıbadem Sağlık Grubu'nda görevli asistan hekim özel hastanelerin durumunu ve yaşadıklarını anlattı.

Acıbadem Hastaneleri'nde maske krizi: Maskeyi yıka, yeniden kullan
16px
24px
07.04.2020 17:45
ABONE OLgoogle

Acıbadem Sağlık Grubunda görevli bir asistan hekimin aktardığı sorunlar, içinden geçtiğimiz dönemde özel sektörde görevli sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışma ortamında neler yaşadığını özetliyor. Kendisiyle yapılan röportajı paylaşıyoruz:

“Salgın ilk duyulmaya başladığında, şubat sonu-mart başı gibi, hastanede çalışan riskli grup olarak maske takmaya başlamıştık. Ancak hasta karşılayan ilk grup olan hasta danışmanlarının maske takması yönetim tarafından yasaklanmış. Çünkü onların maske takmaları hasta ve hasta yakınlarını rahatsız edebilirmiş. Şu an geldiğimiz noktada maske zorunlu hale getirildi ancak uzunca bir süre bu arkadaşlarımız korunmasız çalışmak zorunda kaldılar.” Acıbadem Hastanesi çalışanı koronavirüsten yaşamını yitirdi

Riskli grup olarak maske takmaya başlamıştık dediniz. Size yeterli ekipman veriliyor mu?

Maske ve koruyucu ekipmanlarımız az, doktor ve hemşirelere gün içinde 1 veya 2 cerrahi maske veriliyor. Ne yazık ki temizlik emekçilerinin ve hasta bakıcılarının durumu daha zor, onlara sadece 2 adet bez maske verilmiş, 90 derecede yıkayıp tekrar kullanmaları gerektiği söylenmiş.

Covid-19 şüpheli hasta geldiğinde ne yapıyorsunuz peki?

Şüpheli hasta geldiğinde koruyucu ekipman sınırlı sayıda gönderiliyor. Asistan hekim olarak N95 maske istediğimde asistan olduğum için hasta bakma yetkimin olmadığı ve verilemeyeceği yanıtını almıştım. Çareyi kendi koruyucu ekipmanımı almakta buldum (gözlük, siperlik, N95 gibi).

Böyle bir ortamda hastalanan ya da kronik rahatsızlığı olan sağlıkçılar için durum nedir?

Salgının ilk dönemlerinde gebelerin, kronik hastalığı olanların çalışmasında bir engel olmadığını söylediler. Çalışanların yoğun talepleri sonucu, bir süre sonra kronik hastalığı olanların ve yaşlı olanların gelmemesini kabul ettiler.  Çalışma ortamımızda hastalanan ve hastaneye yatırılan hocalarımız ve hemşirelerimiz oldu. Asistan arkadaşlarımızdan da tedavi görenler var.

Hemşirelerin çalışma koşulları hastane içinde düzenli ve ayrı olsa da eve gittiklerinde durum değişiyor. Hastane, hemşirelerine lojman sağlıyor ancak bir evde çok sayıda hemşire birlikte kalıyor. Acıbadem bu konuya ilişkin olarak, hemşirelerin bir bölümünün evdeyken, diğer bölümünün nöbette olması nedeniyle evin çok kalabalık olmayacağını ileri sürüyor. Ancak, Covid hastalarının yattığı yoğun bakım bölümünde çalışan hemşirelerle, diğer bölümlerin hemşireleri aynı yaşam alanını paylaşıyor, aynı yerde uyuyor, yemek yapıyor olması riski artırıyor.

Yemek olarak paketli kumanyalar dağıtılıyor. Sandviç, meyve ve meyve suyu oluyor genelde. Yemekhanelerin bulaş riskini arttırdığını söyledikleri için yemekleri iptal etmişler. Hasta ve hasta yakınları için mutfak yemek yapmaya devam ediyor, çünkü hasta yakınından yemek için ekstra ücret alıyorlar.

Talepleriniz nedir?

Bakım-destek personellerinin ve hemşirelerin ek mesaileri ödenmiyor, en kısa sürede ödenmeli. Bazı birimlere zorunlu izin dayatması var. Bunun kaldırılmasını istiyoruz. Riskli alanlarda çalışanları çalışma saatleri viral yükü azaltmak amacı ile yeniden düzenlenmeli, nöbet usulü çalışma düzenine geçilmeli. Çalışanların konaklama ihtiyaçları ve lojmanlar insani bir şekilde yeniden düzenlenmeli, Bulaşın sağlık emekçileri arasında yayılması engellenmeli. En temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanmalı.

Haber.sol

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde