AKP’de kriz: Davutoğlu'nun yetkisi elinden alındı

AKP’de kriz: Davutoğlu'nun yetkisi elinden alındı

AKP MKYK kararları uyarınca il ve ilçe başkanlarının atama yetkisi Genel Başkan'dan alınarak yeniden Kurul'a verildi.

AKP’de kriz: Davutoğlu'nun yetkisi elinden alındı
16px
24px
30.04.2016 06:20
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yılbaşından bu yana, Tunceli, Mersin ve Muğla’nın da aralarında bulunduğu 10’dan fazla ile ve çok sayıda ilçeye başkan atamıştı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki gerginlik AKP yöntimine yansıdı. AKP MKYK, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu’nun kullandığı “il ve ilçe başkanlarının atanması” yetkisini 51 kişilik MKYK’de 48 kişinin imzasıyla sunulan önergeyle yeniden MKYK verildi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı olduğu dönemde AKP MKYK il ve ilçe başkanlarının atanması yetkisini Genel Başkan’a yani Erdoğan’a vermişti.

DAVUTOĞLU, KRİTİK TOPLANTIDAN HEMEN ÖNCE ERDOĞAN’LA TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki gerginlik, AKP yönetimine de yansıdı.

AKP’nin en yetkili organı Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun toplantısında, AKP Genel Başkanı’ndan olan “il ve ilçe başkanı atama yetkisi” geri alındı. Davutoğlu’nun elinde olan yetki, MKYK’daki 51 üyenin 48’inin oyuyla yeniden MKYK’ya devredildi.

Ancak AKP içindeki bu krizin işaretleri yaklaşık 10 gündür görülmeye başlanmıştı.

MKYK TOPLANTISI SABAH YERİNE ÖĞLEDEN SONRAYA KALDI 

AKP’nin sabah saat 10.00’da yapılması planlanan, en yetkili organı MKYK toplantısı, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun katılmaması nedeniyle, öğleden sonraya alındı.

Toplantıya gitmek yerine, sabah saatlerini Başbakanlık ofisinde çalışarak geçiren Davutoğlu’nun, öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptığı, ardından öğleden sonra 15.00’de AKP genel merkezine giderek, MKYK toplantısına katıldığı öğrenildi. 

DAVUTOĞLU, SALI GÜNÜ UYARMIŞTI; PARTİYİ DİZAYN ETMEYE KALKMAYIN

Davutoğlu, bugünkü kritik MKYK’nın hemen öncesinde, Salı günü partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Kimse AK Partiyi medya yoluyla dizayn etmeye kalkmasın” demiş, ancak bu sözlerinin adresi konusunda daha fazla detay verilmemişti.

SARAY’A YAKIN KANALDA “DAVUTOĞLU İLE OLMUYOR” SÖZLERİ

Başbakan bu sözleri üzerine akıllara, Saray’a yakın gazetecilerden, TRT eski Haber Dairesi Başkanı ve Star Gazetesi Yazarı Nasuhi Güngör’ün, yine Erdoğan’a en yakın medya organı olan A Haber’de yaptığı açıklamalar gelmişti. Güngör, katıldığı programda AKP’nin “artık Davutoğlu ile devam edemeyeceği” mesajı vermişti. Ertesi gün ise, bizzat Davutoğlu’nun devreye girmesi ile, TRT Genel Müdür Danışmanı olarak çalışan Nasuhi Güngör’ün kurum ile ilişiğinin kesilmesi için resmi süreç başlatılmıştı.

PROTOKOL KRİZİ

MKYK Toplantısından bir gün önce Davutoğlu’nun yaptığı Katar ziyaretinde, Ankara kulislerinde AKP Genel Başkanlığı için sürekli adı geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile “protokol krizi” yaşanmıştı.

Davutoğlu’nun ziyaretine eşlik edecek olan Yıldım için, Başbakan’ın Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, masada yer ayrılmamıştı. Maliye Bakanı ile Milli Savunma Bakanı için Davutoğlu’nun yanında yer ayrılırken, Ulaştırma Bakanı Yıldırım izleyicilerin arasında oturmak üzere yönlendirilmişti.

Yıldırım da bu duruma “bana burada yer ayırmışlar” diye tepki göstermiş, konu Davutoğlu’nun Yıldırım’ı son anda masaya davet etmesi ile çözülmüştü.

ÇELİK, KARARI ‘KRİZ YOK’ DİYE DUYURDU

Ömer Çelik yaptığı açıklamada, teşkilatlarla ilgili Genel Başkan’da olan yetkinin yeniden MKYK’ya geçtiğini söyledi. AK Parti’de teşkilatlarla ilgili yetki Recep Tayyip Erdoğan döneminde MKYK’dan alınarak Genel Başkan’a verilmişti.

 AKP Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısının ardından açıklama yaptı.

Ömer Çelik teşkilatlarla ilgili Genel Başkan’da olan yetkinin yeniden MKYK’ya geçtiğini söyledi. AKP’de teşkilatlarla ilgili yetki Recep Tayyip Erdoğan döneminde MKYK’dan alınarak Genel Başkan’a verilmişti. 

Çelik, “Bu değişiklik neden şimdi yapıldı” sorusuna şu cevabı verdi:

“Bu teknik bir düzenlemedir. Önümüzdeki MKYK’da da başka kararlar alacağız. Bu kararın alınmasında da ilk imzayı Başbakan atmıştır ve oy birliği ile alınmıştır bu karar. MKYK’nın partinin en üst karar organı olarak bu kararları alması esastır. Bir kriz olursa ben size söyleyeceğim.”
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde