ABD'nin İran yaptırımlarının ikinci adımı başladı

ABD'nin İran yaptırımlarının ikinci adımı başladı

ABD, nükleer anlaşmayla kaldırılan İran yaptırımlarının enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci bölümünü uygulamaya başladı.

ABD'nin İran yaptırımlarının ikinci adımı başladı
16px
24px
05.11.2018 05:08
ABONE OLgoogle

ABD, nükleer anlaşmayla kaldırılan İran yaptırımlarının enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci bölümünü uygulamaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin 2015 yılındaki İran nükleer anlaşmasıyla yürürlükten kaldırılan tüm ABD yaptırımlarının yeniden uygulamaya konulduğunu, 8 ülkenin ise söz konusu yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulacağını açıkladı

ABD, İran’la 2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından kaldırılan yaptırımların tümünü yeniden yürürlüğe koyuyor.

Kararın uygulamaya konmasıyla yaptırımların ilk dilimi Ağustos ayında devreye sokulmuştu. İran’la petrol ticaretini de içeren ikinci dilim yaptırımlar da 5 Kasım Pazartesi günü 08.00'de resmen devreye girdi.

8 ülkeye geçici muafiyet

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin bugün (2 Kasım) konuya dair düzenledikleri basın toplantısında İran’ın nakliye, mali ve enerji sektörlerini hedef alan son dilim yaptırımlardan ilk aşamada sekiz ülkeye geçici muafiyet tanınacağını belirtti.

Pompeo, geçici olarak İran’dan petrol ithal etmeyi sürdürebilecek bu ülkelerden ikisinin İran’la petrol ithalatını sıfıra indirmeyi, kalan 6’sının da büyük ölçüde azaltmayı taahhüt ettiğini söyledi.

Bu sekiz ülkeden dördünün Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore olduğu; ancak diğerlerinin Pazartesi günü  açıklanacağı duyuruldu.

AB yaptırımlardan muaf değil

Pompeo, Avrupa Birliği’ne hiçbir muafiyet tanınmayacağını da kaydetti.

Öte yandan ABD Maliye Bakanı Mnuchin, Washington’un kara listeye aldığı İranlı mali kurumlara hizmet sağlaması halinde Belçika merkezli uluslararası havale sistemi “SWIFT”e de yaptırım getirileceğini kaydetti.

Yaptırımlar, İran’dan petrol ithalatını sonlandırmayan ülkeler ve kara listedeki İran şirketleriyle iş yapmaya devam eden yabancı şirketlerin cezalandırılmasını öngörüyor.

Enerji Bakanı Dönmez: Türkiye muaf tutulacak

Pompeo’nun açıklamasının ardından konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ABD’den kendilerine Türkiye’nin İran ambargosundan muaf tutulacağı bilgisinin geldiğini belirtti. Dönmez, “Türkiye’nin muafiyet gösterilecek ülkeler arasında olduğunu biliyoruz. Ancak detaylar henüz elimize ulaşmadı” ifadelerini kullandı.

İran: “Yaptırımlar bizi etkilemez”

İran devlet televizyonu El Alem’e konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “ABD, cesur ve büyük milletimize karşı herhangi bir tedbir uygulayacak yetkinliğe sahip değil. Biz, ABD yaptırımları altında, ülkemizin ekonomisini yürütebilecek bilgi, birikim ve kapasitemiz vardır” dedi.

Yaptırımların İran’ı etkilemeyeceğini savunan Kasımi, “ABD’nin İran öznelindeki ekonomik ve siyasi hedeflerine bu tip yaptırımlarla ulaşama ihtimali yoktur” ifadelerini kullandı.

AB, Almanya, Fransa, İngiltere: “Derin üzüntü duyuyoruz”

AB, Almanya, Fransa ve İngiltere’den yapılan ortak açıklamada ise “ABD’nin İran’a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz” ifadeleri yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde