ABD'de hükümetin kapanmasıyla maaşsız kalan çalışanlardan imza kampanyası: 'Açlık çekiyoruz'

ABD'de hükümetin kapanmasıyla maaşsız kalan çalışanlardan imza kampanyası: 'Açlık çekiyoruz'

ABD'de hükümetin kapanması nedeniyle maaşlarını alamayan ve maddi olarak zor günler geçiren federal çalışanlar, 'GoFundMe' adlı internet sitesinde 1500'den fazla kampanya başlattı.

ABD'de hükümetin kapanmasıyla maaşsız kalan çalışanlardan imza kampanyası: 'Açlık çekiyoruz'
16px
24px
16.01.2019 08:01
ABONE OLgoogle

GoFundMe Sözcüsü Katherine Cichy, CNN'e yaptığı açıklamada, son günlerde aralarında bekar anne, kütüphaneci, sınır koruma yetkilisi, hatta bir sanatçının bile olduğu federal çalışanların, hükümetin kapalı olması nedeniyle 1500'den fazla imza kampanyası başlattığını kaydetti.

Kampanyalarda toplamda 300 bin dolardan fazla bağış toplandığını belirten Cichy, dolandırıcılığın önüne geçmek için bu kampayaları denetleyen bir güvenlik timi kurulduğunu da vurguladı.

Kampanyalar kapsamında federal çalışanlar, kiraları, mortgage ödemeleri, gıda alışverişleri veya çocuk bezi zatın alabilmek için para topluyor. Çalışanlar ayrıca, işlerine dönebilmek için hükümetin bir an önce açılması çağrısı da yapıyor.

'AÇLIK ÇEKİYORUZ'

CNN'e konuşan Kuzey Carolinalı kütüphane yetkilisi Anna Cory, "Bu durum çok zor. 2 Ocak'ta nişanlandım. Nişanlımla bir ev almayı planlıyorduk, ancak bunu ertelemek zorunda kaldık. Çünkü bankalar maaş bordronuzda 'sıfır' yazdığını görünce size çok da arkadaşça bakamıyorlar." ifadelerini kullandı.

GoFundMe üzerinden başlattığı kampanyada doğal gaz ve market alışverişi için para toplayan Cory, "Tam şu anda açlık çekiyoruz, zenginleşmiyoruz." diye konuştu. 

Arizona eyaletinden Jo Ann Goodlow da 2'sini evlat edindiği 3 çocuğuna bakmak için paraya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ben o çocukları, onlara biyolojik ailelerinin veremediği daha iyi bir hayat vermek için evlat edindim. Şu anda başarısız olduğumu düşünüyorum, çünkü onlara verdiğim güvenilir ev şu anda riskte." dedi.

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresinde (TSA) çalışan Kevin Garfinkle da kampanya sayfasında, "Ailemin tek gelir kaynağı benim ve hükümetin kapalı olması nedeniyle tekrar açılana kadar maaş çekimi alamayacağım. Bu, faturalarımın ödenemeyeceği, dahası ailem için gıda ya da bebek bezi alamayacağım anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

FEDERAL HÜKÜMETİN KAPANMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa, geçici bütçelerle aranın kapatılması gerekiyor. Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet kapanıyor.

Bu durum, 320 milyonu aşkın kişiye hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerinin durdurması anlamına geliyor.

Bu süreçte hayati hizmetlerde görevli olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, CIA, FBI ve NSA gibi istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktorlar ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor.

ABD'de federal hükümetin kapanması ise ilk kez yaşanmıyor. Ülkede 1976'dan bu yana federal hükümet 21 kez belirli sürelerle kapalı kaldı, ancak ilk defa hükümet bu kadar uzun süre kapandı.

TRUMP MİSAFİRLERİNE HAMBURGER ISMARLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki bir kabulünde konukları için elini cebine attı. Trump, hükümetin kısmen kapanması nedeniyle yeterli mutfak personeli bulunmadığını gerekçe göstererek konuklarına dışarıdan söylediği hamburger, patates kızartması ve pizza sundu.

Ulusal Üniversitelerarası Futbol Şampiyonası'nın birincisi Clemson Tigers takımını kabul eden ABD Başkanı, oyunculara McDonalds, Wendy ve Burger King menüleri ikram etti. 

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Trump, herkesin sevebileceği yiyecekleri seçti ve ücretini kendisi karşıladı" dedi.

Beyaz Saray'ın basın yayın sekreteri Hogan Gidley ise CNN' e "Başkan, Clemson Tigers'ı kutlamak için eğlenceli bir etkinliğe ev sahipliği yapmak istedi" şeklinde konuştu.

Oyuncuların Trump'la akşam 6 civarında bir araya geldiği ve Beyaz Saray müzik grubunun çaldığı Michael Jackson'ın 'Billie Jean' şarkısıyla karşılandıkları belirtildi.

Trump etkinlik sırasında yaptığı konuşmada oyunculara, hükümet kapalı olduğu için yemeksiz bir karşılama düzenlenme ihtimali olduğunu belirtti ve " İlk önce sizlere salata First Lady'nin yaptığı salatalardan ikram etmeyi planladık. Ama ben bunu istemedim. Bunun yerine hamburger sipariş ettim" dedi.

?Menüyü 'güzel Amerikan yemekleri' olarak nitelendiren Trump, "Burada (yemeyi) sevdiğim her şey var. Pizzalar, 300'den fazla hamburger ve bir sürü patates kızartması. Bundan daha iyisini yapamazdık değil mi?" şeklinde konuştu.

?Trump'ın ayrıca esprili bir şekilde "Bakalım yemeklerden artan olacak mı? Çok fazla olacağını sanmıyorum" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

ABD Başkanının yiyecek siparişlerine ne kadar para harcadığı ise bilinmiyor.

Öte yandan, etkinliği takip eden gazeteciler de durumla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Sung Ming-kim isimli gazeteci Twitter'da Trump'ın hamburgerlerle dolu masanın başında verdiği pozu paylaşarak "Bu fotoğraf 'Amerika'yı tek kareyle anlatın' konulu yarışmalarda birinci gelirdi" yorumunda bulundu.

'ZEHİRLENMEKTEN KORKTUĞU İÇİN MCDONALDS YİYOR'

Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk yılını 'Gazap ve Öfke: Trump'ın Beyaz Saray'ının İçinde' isimli kitabında anlatan gazeteci Michael Wolff, ABD başkanının zehirlenmekten korktuğu için McDonalds yemeği tercih ettiğini belirtmişti. 

Wolff "McDonald's'tan yemeyi sevmesinin nedenlerinden biri kimsenin onun geldiğini bilmemesi ve yemeğin güvenli şekilde önceden hazırlanması" demişti.

FEDERAL HÜKÜMET KAPALI

?Hükümetin kapanmasının aralarında Beyaz Saray personelinin de bulunduğu 800 bin kadar kamu çalışanını etkilediği sanılıyor.

Kamu personeli 24 gündür ya zorunlu izinde ya da ücretsiz çalışıyor.

Trump, Meksika sınırına inşa etmeyi istediği duvar için 5,7 milyar dolarlık ödenek ayrılmadığı sürece federal bütçeyi onaylamayı reddediyor.

Bu nedenle federal kuruluşların dörtte biri kapılarını kapattı, hava trafik kontrolörleri ve gizli servis ajanları gibi kamu çalışanlarıysa bütçe üzerinde uzlaşılana dek ücretsiz mesai yapacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde