4 il ihracatta sıfır çekti!

4 il ihracatta sıfır çekti!

Türkiye’de 4 ilin ürettiği ürünleri ihraç eden şirket bulunmuyor,

4 il ihracatta sıfır çekti!
16px
24px
26.11.2014 08:47
ABONE OLgoogle
Türkiye’de 4 ilin ürettiği ürünleri ihraç eden şirket bulunmuyor, 3 il de en az rekabetçi sektöre ev sahipliği yapıyor. Türkiye Genç İş adamları Derneği (TÜGİAD), yaptığı araştırmayla 81 ilin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazında rekabet gücünü belirledi.

114 bin şirketin incelendiği rapora göre, Tunceli, Bingöl, Ardahan ve Iğdır’dan hiçbir şirket ihracat gerçekleştirmiyor. Türkiye ekonomisinin dinamosu durumundaki İstanbul’da 86 sektörde yapılan imalat, ihraç ediliyor. İkinci sırada gelen Ankara’da 33, İzmir’de 32, Tekirdağ’da 26, Adana’da 25 sektör üretimden ihracata en fazla rekabetçi sektöre sahip iller konumunda yer alıyor. Bürokrasinin ve devletin başkenti Ankara’nın imalatında, askeri savaş araçları, tarım ve orman makineleri, iletişim, uçak ile uzay sanayi dalları öne çıkıyor. 
 
Nereden nereye geldik
 
İstanbul’un üretiminin ana motorunu bilgisayar ve çevre birimleri, mücevherat, optik ekipman ve cam sanayi oluşturuyor. Otomotivin başkenti Bursa’da metal işleme makineleri ve takım tezgahları imalat sektörünün ana ihracat kalemi olarak öne çıkıyor. Otomotiv sektörü ikinci sırada geliyor. 
 
TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, verileri incelediklerinde Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gördüklerini belirterek, “Eskiden leblebisinden başka bir şeyi bilmediğimiz Çorum dişçilik gereçlerinde; şeftalisi ve otomobil endüstrisi ile bilinen Bursa artık metal işleme makineleri ve takım tezgahlarında; balıkçılık merkezi Samsun artık müzik aletleri ile dünya çapında rekabet ediyor” ifadelerini kullandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde