31 milyar dolar gizemli para

31 milyar dolar gizemli para

Faik Öztrak, “12 yıllık AKP iktidarında Türkiye’ye 31,1 milyar dolar kaynağı bilinmeyen para girmiştir. Cari açığın iyileştiği iddiası doğru değildir” dedi.

31 milyar dolar gizemli para
16px
24px
19.04.2015 10:16
ABONE OLgoogle
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Cumhurbaşkanı, Merkez Bankasıyla sene başında yaptığı kavganın vatandaşa faturası ağırlaştıkça ve bugüne kadar anlattığı ekonomide başarı hikayelerinin gerçek olmadığı ortaya çıktıkça, ekonomiyi eleştiren herkesi kötü gidişin sorumlusu ilan etmeye çalışıyor” dedi. AKP hükümetleri döneminde büyümenin giderek düştüğüne, cari açıkta ise rekor artışlar yaşandığına dikkat çeken Öztrak, “AKP döneminde cari açığın iyileştiği iddiaları doğru değildir. AKP iktidarında cari açık rekorlar kırarken; cari açığın finansman kalitesi de hızla bozulmuştur. 12 yıllık AKP iktidarında Türkiye’ye 31,1 milyar dolar kaynağı bilinmeyen para girmiştir. CHP iktidarında ekonomi yönetiminin yapacağı ilk iş Hazine’den Merkez Bakkası’ndan ve MASAK’tan bu kaynağı belirsiz para girişlerinin kaynağını sormak olacaktır. Bürokratlar bu soruyu cevaplamaya hazır olmalıdırlar” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yaptığı açıklamada ekonomiye ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
 
EKONOMİDE BAŞARI MASALI
 
Anayasal sınırları tanımayan Cumhurbaşkanı, eski partisinin genel başkanı gibi konuşmakta, ekonomide sanal başarı hikayeleri anlatmaktadır. Ancak, IMF’nin bu hafta küresel ekonomiyle ilgili yeni yayımladığı verilere göre Türkiye, AKP’nin göreve geldiği 2002’den 2014’e kadar geçen 12 yılda yerinde saymıştır. Türkiye, satın alma gücü paritesiyle 2002’de dünya ekonomileri arasında 17. sıradır. 2014’te de Türkiye’nin sıralamadaki yeri değişmemiştir.
 
GİDEREK DÜŞEN BÜYÜME
 
AKP döneminde Türkiye’nin büyümesi potansiyelinin altında kalmıştır. AKP döneminde ortalama büyüme hızı yüzde 4,7’dir. Türkiye’nin çok partili yaşama geçtiği 1946 yılıyla 2002 arasındaki ortalama büyüme hızı ise yüzde 5,1’dir. AKP’nin görevde olduğu dönemde büyüme hızı sürekli düşmüştür. Dönemin Başbakanının ifadesiyle 2003-2007 arasındaki “çıraklık döneminde büyümeyüzde 6,9’e, kalfalık döneminde (2008-2011) yüzde 3,3’e, ustalık dönemi olan 2012-2014 ‘te ise yüzde 3,0’e düşmüştür. Her üç dönemde de büyüme performansı bize benzeyen ekonomilerin ortalamasının altındadır. Yani dönemin Başbakanı ustalaştıkça işleri bozmuştur.
 
ERDOĞAN’IN ÜLKEYE MALİYETİ
 
Dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı olduktan sonra da ekonomiye zarar vermeyi sürdürmektedir. Anayasanın kendisine çizdiği sınırları aşıp Merkez Bankasıyla kavgaya girerek, ülkenin, iş dünyasının ve vatandaşın sırtına ağır yükler yüklemektedir. Erdoğan’ın müdahaleleri nedeniyle TL, benzer ülkelerin para birimlerinden çok daha fazla değer kaybetmiştir.
 
CARİ AÇIK SORUNU DEVAM EDİYOR
 
AKP döneminde cari açığın iyileştiği iddiaları da doğru değildir. AKP’nin göreve geldiği 2002 yılında 626 milyon dolar olan cari açık 2014 yılı sonunda 45,9 milyar dolara ulaşmıştır. Cari açığın milli gelire oranı sıralamasında 2002 yılında dünya ülkeleri arasında 115. sırada olan Türkiye, 2014 yılında 79. sıraya sıçramıştır. 2011 yılında yüzde 9,7’ye yükselen cari açığın milli gelire oranı ise tüm dönemlerin rekorudur.
 
GİZEMLİ PARANIN KAYNAĞINI SORACAĞIZ
 
Cari açık AKP iktidarında rekorlar kırarken; cari açığın finansmanında net hata noksan kalemi hiçbir dönemde olmadığı kadar artmıştır. Kaynağı belirsiz para girişi 31,1 milyar dolara ulaşmıştır. Sadece 2015’in Şubat ayında ülkemize kaynağı belirsiz 4,3 milyar dolar girmiştir. Bu, son 17 yılın rekorudur. CHP iktidarında ekonomi yönetiminin yapacağı ilk iş bu hareketleri izlemekle görevli olan Hazine Müsteşarlığı’ndan, TCMB’den ve MASAK’tan bu paranın kaynağını sormak olacaktır. “
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde