3.5 Milyar Dolarlık Altay tankı ihalesini Ethem Sancak kazandı

3.5 Milyar Dolarlık Altay tankı ihalesini Ethem Sancak kazandı

Milli ana muharebe tankı Altay'ın seri üretimi ve Altay tankına motor geliştirilmesi için başlatılan projede BMC ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

3.5 Milyar Dolarlık Altay tankı ihalesini Ethem Sancak kazandı
16px
24px
24.04.2018 13:55
ABONE OLgoogle

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetleri'nin günümüz ihtiyaçlarına cevap veren modern bir tanka sahip olması için yürütülen ihale sürecinde karara varıldı.

SSM tarafından yapılan değerlendirmeler sonunda, Altay tankının seri üretimi ve Altay tankına motor geliştirilmesi için başlatılan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında Ethem Sancak'ın sahibi olduğu BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması yönünde karar verildi.

Milli ana muharebe tankı Altay'ın seri üretimine BMC'nin dışında Otokar ve FNSS talip olmuştu.

HİSSELERİ DÜŞTÜ

Altay tankı ihalesini BMC'nin kazanmasına yönelik haber sonrası Otokar hissesi yüzde 6, Tümosan'ın hissesi ise yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti.

3.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n'­ın, Koç Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı merhum Mus­ta­fa Vehbi Ko­ç'­la son gö­rüş­me­sin­de 3.5 mil­yar do­lar­lık Al­tay Tan­kı pro­je­si iha­le­si­ni ele al­mıştı.

ETHEM SAN­CA­K'­IN FİR­MA­SI DEV­RE­DE

Al­tay Tan­kı'nın ge­liş­tir­me­si işi Koç Gru­bu'na bağ­lı Oto­kar fir­ma­sı­na ve­ril­miş­ti. Bu fir­ma ge­rek­li ça­lış­ma­la­rı yap­tı, tan­kın pro­ti­pi­ni ge­liş­tir­di ve se­ri üre­tim için ha­zır ha­le ge­tir­di. Se­ri üre­ti­me geç­mek için 18 Oca­k 2016'da Sa­vun­ma Sa­na­yii Müs­te­şar­lı­ğı'na tek­lif­te bu­lu­nul­du.

Bu­na gö­re 250 tank üre­ti­le­cek. 250 tan­kın ma­li­ye­ti ise 3,5 mil­yar do­lar. Koç Gru­bu'nun çok bü­yük önem ver­di­ği pro­je­de önem­li bir aşa­ma­ya ge­lin­miş­ken, AK­P'­ye ya­kın­lı­ğıy­la bi­li­nen BMC fir­ma­sı­nın sa­hi­bi Et­hem San­cak dev­re­ye gir­di.

BMC, Koç Gru­bu ta­ra­fın­dan pro­ti­pi ge­liş­ti­ri­len Al­tay Tan­kı'nın se­ri üre­ti­mi­ne ta­lip ol­du. AK­P'­ye ya­kın­lı­ğı­, bu iha­le­de BMC fir­ma­sı­nı da­ha şans­lı ko­nu­ma ge­tirmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde