25 metrekarelik bir dükkandan 650 mağazaya

25 metrekarelik bir dükkandan 650 mağazaya

Koton, 2012 temmuzda yatırım fonu Turkven ile yaptığı ortaklığın ardından vizyonunu yeniledi.

25 metrekarelik bir dükkandan 650 mağazaya
16px
24px
20.01.2013 08:49
ABONE OLgoogle

Yılmaz Yılmaz, dev bir büyüme hamlesinin arifesinde olduklarını belirterek, “Mağaza sayımızı 2016’da 650’ye, toplam metrekaremiz 600 bine çıkacak” dedi.

Yılmaz Yılmaz ve Gülden Yılmaz’ın Kuzguncuk’ta 25 metrekarelik bir dükkanda başlayan mağazacılık serüveni, bugün 200 bin metrekareyle Türkiye sınırlarını aşan bir zincire dönüştü. Temmuz 2012’de yatırım fonu Turkven’in ortaklığının ardından Koton’un vizyonunu revize eden ve Uzak Doğu pazarına açılmaya karar veren Yılmaz Yılmaz ve Gülden Yılmaz çiftinin şu sıralar mesaisinin önemli bir kısmını bu bölgedeki ülkelere yapılan seyahatler oluşturuyor. En geç 2015’e kadar Uzak Doğu pazarında ilk mağazalarını açacaklarını söyleyen Yılmaz Yılmaz, 2013’te yüzde 45 büyümeyle 68 mağaza açacaklarını ve yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade ediyor. Önümüzdeki dönemde daha büyük metrekareli mağazalar açacaklarını vurgulayan  ve yeni ürün gruplarına gireceklerini belirten Yılmaz, Koton’un yeni ortaklık yapısı ve geleceği ile ilgili soruları Ekonomist dergisine konuşutu
 
UZAK DOĞU HEDEFİ VAR

Turkven ortaklığıyla ilgili adaptasyon sürecini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Süper gidiyor. Ortaklarımızla çok iyi bir işbirliği ve sinerji yakaladık. Bir taraftan gündelik hayatta birbirimize destek oluyoruz. Bir taraftan da Uzak Doğu’ya adım atmak gibi bir hedefimiz var. Burada da çok kuvvetli destek alıyoruz ortaklarımızdan. Örneğin Singapurlu bir fonun Turkven’de payı var. 200 milyar dolarlık büyüklüğü olan bir fon. Önümüzdeki sömestr tatilinde çocukları da alıp biraz tatili biraz pazar araştırması gözüyle Uzak Doğu’ya bir seyahat yapacağız. Endonezya ve Tayland’a gideceğiz. İki ay önce de Filipinlere gittik. Orada ortağımız bizi gezdirecek. Oradaki AVM ve perakendecilerle görüşeceğiz. Bunlar önemli fırsatlar. Böyle global partnerle birlikte olunca kapılar daha kolay açılıyor.”
 
CEO, GÜLDEN YILMAZ

Yönetim yapısındaki değişikliği de anlatan Yılmaz, “Şirketin CEO’luğunu önceden olduğu gibi ben yürütüyorum. Gülden’le (Gülden Yılmaz) birlikte operasyonları yapıyoruz. Yönetim kurulunda da ortaklarımızla oturup yaptığımız işleri değerlendiriyoruz” dedi. Ortaklığa bağlı olarak planda bir revizyon yapmadıklarını anlatan Yılmaz, “Çünkü bu planı Turqality’nin ikinci beş yılı için hazırlamıştık. O plan üzerinde yürüyoruz. Ama ortaklıkla beraber vizyonumuzu revize ettik. Beş kıtada mağazacılık yapan, koleksiyonları en zengin ve en beğenilen global marka olmayı kendimize vizyon olarak koyduk. Fırsatlar ve imkanlar genişledikçe şirketlerin ufku da genişliyor. İnşallah yeni ortağımızla Türkiye’nin moda sektöründe global markasını çıkarmaya adayız” dedi.
 
İKİ KAT ARTACAK
 
Önümüzdeki birkaç yıl içindeki büyüme hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “300 olan mağaza sayısını 2016 yılında 650’ye, 200 bin olan toplam metrekaremizi de 600 bine çıkartmak istiyoruz. Mağaza sayısında artış iki kat, ama metrekare artışı üç kat olacak. Artık daha büyük, yaklaşık 2 bin metrekare büyüklüğü olan mağazalar açıyoruz. Ciromuzu da bugünküne göre dört kat büyüteceğiz. Ciromuzun iki tanımı var. Bizim kestiğimiz faturadan hesapladığımız ciro 2012’de 710 milyon liraya ulaştı. Perakende ciromuz franchise mağazalarla hesapladığımızda rakam 1 milyar lirayı geçti. 2016’da 710 milyon lirayı, 2.8 milyar liraya, perakende cirosunu da 4 milyara çıkarmayı hedefliyoruz.”

Yurtdışında 91 mağaza
 
YURTDIŞINDA mağaza sayısının artacağını belirten Yılmaz, “Yurtdışı mağaza sayımız 91 oldu. Yurt dışında en büyük mağazamızı kısa bir süre önce Rusya’da açtık. Mağaza 2 bin metrekare büyüklüğünde. 2013’te yurt dışında 25 mağaza açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Her yıl 20 bin yeni model yapılıyor
 
KOTON’un koleksiyonla ilgili bilgi veren Yılmaz, “Koton aksesuar dahil yılda 20 bin yeni model yapıyor. Ve her yıl yeni bir line ekliyor. Çocuk, denim, büyük beden, deniz ürünleri son birkaç yıldır girdiğimiz alanlar. Bunların üzerine başkaları da gelecek. Ne gelecek derseniz, onu söylemek için erken. 2013’te sürprizlerimiz olacak. Birçok farklı müşteri grubuna hitap eden ve müşterilerin ihtiyaçlarını daha fazla çeşitlilikle tamamlayan bir marka oluyoruz. Rusya, Dubai gibi ülkeler için özel koleksiyonlar yapıyoruz” diye konuştu.
 
Hedefte Fas ve Tunus var
 
YENİ mağaza açmayı planladıkları ülkeleri de anlatan Yılmaz Yılmaz, “Yeni bir ülke gözükmüyor ama bir ihtimal Kuzey Afrika’da Fas ve Tunus gibi ülkeler olabilir. Onun dışında bulunduğumuz pazarlarda büyüyeceğiz. Özellikle Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan’da hızlı büyümeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde