2.5 Milyar dolara alınan 'S-400’ler çürümeye mi terk edildi?’

2.5 Milyar dolara alınan 'S-400’ler çürümeye mi terk edildi?’

ABD ve NATO’nun tepkisine rağmen Rusya’dan yüksek maliyetlerle satın alınan S-400’lerin aktivasyonuna ilişkin belirsizlik sürüyor. Konuyu gündeme getiren İYİ Parti’li Çıray, MSB’ye “S-400’ler depoda çürümeye mi terkedildi” diye sordu

2.5 Milyar dolara alınan 'S-400’ler çürümeye mi terk edildi?’
16px
24px
27.04.2020 10:41
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin Rusya’dan 2.5 Milyar Dolara satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin aktivasyonuna ilişkin belirsizlik sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından Türkiye’ye dönüşte S-400’lerin en geç nisan başında aktive edileceğini duyurmasından bu yana hükümet cephesinden konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmiş değil. Ethem Sancak: 'Erdoğan, S-400'leri almıyorum' derse beni karşısında bulur

NATO ve ABD ile krize neden olan S-400’lerin “depoda çürümeye mi terk edileceğini” soran İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, söz konusu hava savunma sistemlerinin akıbetini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu. AKP iktidarının Rus hava savunma sistemi alma konusunda dış politikada yaşanan bu ciddi krizlere rağmen maliyeti “İki buçuk milyar dolar” olan S-400 model hava savunma sistemini Rusya’dan satın aldığını anlatan Çıray, “Türk Milletine 2,5 milyar dolar maliyeti olan S-400 savunma sistemi, Reuters ajansının geçtiği gibi gerçekten depoda çürümeye mi terk edilecektir?” diye sordu.

Çıray, TBMM aracılığı ile Milli Savunma Bakanı Akar’a şu soruları yöneltti:

? Reuters’ın haberine göre S-400 hava savunma sisteminin aktive edilme planının ertelendiği doğru mudur? Eğer doğruysa hangi tarihe ertelenmiştir?

? Erteleme süresiz bir erteleme ise bu S-400’lerin asla aktive edilmeyeceği anlamına mı gelmektedir? Eğer böyleyse, Türk Milletine 2,5 milyar dolar maliyeti olan S-400 savunma sistemi, Reuters ajansının geçtiği gibi gerçekten depoda çürümeye mi terk edilecektir?

? S-400’lerin aktivasyon tarihi ertelendiğine göre, ABD’nin Nisan ayında aktivasyonla birlikte uygulayacağını söylediği ekonomik yaptırımlar da ertelenmiş mi olmaktadır? Erdoğan: Trump'a S-400'den vazgeçmeyeceğimizi ilettik

? S-400’lerin alım kararı, ister aktive edilsinler, ister edilmesinler dış siyasi ilişkilerimiz ve ekonomimiz açısından Milletimize ağır bir maliyet ödetecek bir karar olduğu daha en başında aşikar olmasına rağmen, bu karar nasıl ve hangi gerekçelerle alınmıştır?

İDLİB’DE GERİLİM TIRMANIYOR

Suriye’nin İdlib kentinde TSK’ye ait silahsız hava araçları (SİHA) ve toplarının Heyet Tahrir El Şam örgütünün mevzilerini bombaladığı iddia edildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İdlib’de M4 otobanında ortak devriye anlaşmasından ardından bölgede gerilimin yeniden başladığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verdiği bilgilere göre TSK, İdlib’de Halep ve Lazkiye’yi birbirine bağlayan M4 otobanı üzerindeki Rusya-Türkiye devriyesine karşı çıkan protestoculara ateş açtı. Bu ateş sırasında iki kişi hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre, TSK M4 otobanı üzerinde gerçekleştireceği ortak devriye öncesi Neyrab bölgesinde yolda kurulan barikatları kaldırmaya çalıştı. SOHR, TSK ile barikatların kaldırılmasını kabul etmeyen bölgedeki eylemcilerin karşı karşıya geldiğini, çıkan çatışma sonucu 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde