10 kişinin öldüğü asansör facisında flaş gelişme

10 kişinin öldüğü asansör facisında flaş gelişme

Torunlar İnşaat'ın sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının aralarında bulunduğu 25 kişiye 15 yıla kadar hapis cezası istendi

10 kişinin öldüğü asansör facisında flaş gelişme
16px
24px
21.10.2014 12:13
ABONE OLgoogle
Torunlar İnşaat'ın sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında geçtiğimiz ay 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla ilgili dava açıldı.  İddianame ile Torunlar İnşaat’ın sahiplerine takipsizlik kararı verildiği de ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Eyüp Serbest’in haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı’nın hazırladığı 31 sayfalık iddianamede sanıklara 10 kişinin taksirle ölümüne neden olmak suçlaması yöneltildi.

HEPSİNE TAKİPSİZLİK VERİLMİŞ!

İddianameyle bir gerçek de su yüzüne çıktı. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında takipsizlik kararı verilmiş.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede 25 şüphelinin taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame şüpheliler arasında, asansör firmasının sahibi Geda Majör’ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimur, Torunlar GYO’nun muhasebecisi Metin Karakoç, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları bulunuyor.

Asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi ise iddianamede maktül, aileleri ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede inşaat şirketi Torunlar ile asansör firması Geda Majör arasımda asansör kurulumu, bakım onarım ve arızaların giderilmesi ile ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi.

Asansörcülere, eğitim verilmemiş

İddianamede asansör bakımı ve kullanımı için görevlendirilen Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç’ın ‘asansör bakımı, kurulumu, arızaların giderilmesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı’ ifade edildi.  Bilirkişi heyetinin de asansör firmasından şüphelilerin ‘eğitim raporlarının’ istendiği ancak firmanın eğitimlere ilişkin bir belge sunamadığı belirtildi.

Bir sene içinde 20 kaza

İddianamede aynı inşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de asansörün frenleme sisteminin devreye girmediği ancak işçilerin zarar görmeden kazayı atlattığı belirtildi. İnşaat firmasının ‘iş kazası iç bildirim formunun’ incelendiğinin belirtildiği iddianamede, bu inceleme sonucunda inşaatte bir yıl içinde 20 defa irili ufaklı iş kazalarının meydana geldiği vurugulandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde